Elisabeth Köstinger: az eddigi legfiatalabb parlamenti elnök

Peter Pilz a szexuális zaklatás vádjai miatt háttérbe húzódik

 
2017. Nov. 10. 12:18

Elisabeth Köstinger: az eddigi legfiatalabb parlamenti elnök

Peter Pilz a szexuális zaklatás vádjai miatt háttérbe húzódik

2017. november 10., Péntek 12:18

Kormány még nincs, de az új összetételű parlament már megtartotta első ülését, miután a 183 képviselő letette a hivatali esküt. Az érintett pártok ajánlásait követve  megválasztották a törvényhozás új tisztségviselőit: elnök ismét egy hölgy, a 38 éves néppárti Elisabeth Köstinger lett. Első helyettese a korábbi elnök Doris Bures (SPÖ), a másik helyettes a szabadságpárti Norbert Hofer. 

Köstinger főtitkári kinevezésének bejelentésekor - májusban Fotó: APA

A Sebastian Kurz bizalmasának számító Köstinger, aki az új néppárti vezér  legközelebbi munkatársaként (és az megreformált ÖVP főtitkáraként) a kampányban már sokat szerepelt, a jelek szerint nem nyerte el képviselőtársai telje bizalmát: mindössze kétharmados többséggel - 67 százalékkal -  választották meg. Két kifogás merült fel ellene: van aki úgy véli,   nem elég a tapasztalata, mások (a NEOs politikusai) attól tartanak, hogy csak ideiglenesen tölti be a funkciót, mert Kurz miniszteri posztot szán neki. Márpedig - mondják ellenzői - a parlament nem átjáró ház. Ötvenhét képviselő egyébként a korábbi néppárti alelnökre, Karlheinz Kopfra szavazott - holott ő nem is indult a funkcióért, másrészt az ÖVP Köstinger jelölésében egyezett meg.

A karintiai születésű Elisabeth Köstinger  a klagenfurti egyetemen újságírást és kommunikációt tanult, ám tanulmányait korai politikai elkötelezettsége miatt (csakúgy mint Kurz) nem fejezte be.  Szülei gazdaságában elöltött gyermekkorából mezőgazdasági érdeklődést hozott, agrárkamarai, parasztszövetségi tisztségeket is betöltött, 2009-től pedig európai parlamenti képviselő. Tavasszal, az akkor már pártelnök hívó szavára tért csak vissza, hogy átvegye az ÖVP főtitkári posztját.

Ugyancsak a megszokottnál kevesebb szavazattal nyerte el az első helyettesi posztot Doris Bures, a leköszönő szociáldemokrata elnök - a rá leadott 66 százalék a rossznyelvek szerint az ÖVP bosszújának tudható be. A legjobb eredményt a második helyettesnek jelölt szabadságpárti Norbert Hofer érte el: őt  83 százalékkal választották meg.

Eközben a szociáldemokraták 95 százalékos szavazataránnyal ismét elnökké választották Christian Kernt, aki az új parlamentben az SPÖ frakcióját vezeti, ehhez száz százalékos támogatást kapott. Ügyvezető frakcióelnökké Andreas Schiedert választották.

A parlament első ülésén minden felszólaló megemlékezett a választásokon rossz teljesítménye (négy százalék alatti eredménye) miatt  most kiesett Zöldekről.

A helyükbe lépő Pilz Lista élén máris változás van: a névadó Peter Pilz - aki a Zöldekből kiválva indult új csapatával a választásokon - "kívülről támogatja a frakciót", miután  szexuális zaklatás vádja érte. Bár bocsánatot kért mindazoktól, akiknek fájdalmat okozott, nem zárta ki, hogy visszatér a politikába - ám átmenetileg a frakció vezetését Peter Kolba   vette át.

A Néppárt és Szabadságpárt koalíciós tárgyalásai folytatódnak, sőt, ha a külső jelekből (mosolygó, egymás vállát lapogató pártvezérek, stb) ítélni lehet,  sikerrel kecsegtetnek. Kurz szeretné, ha a kormány karácsonyig megalakulna - kérdés óhaja teljesül-e. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl