Családi cégek: ötlet is kell ...

A Klementz lányok coworking irodája, határon innen és túl

 
2016. Nov. 1. 08:55

Családi cégek: ötlet is kell ...

A Klementz lányok coworking irodája, határon innen és túl

2016. november 1., Kedd 08:55

Az utóbbi időben a korábbinál több szó esik a családi cégekről: ezek jogi, vagy akár üzleti tekintetben nem különböznek a többi formától, ám valami eltérés mégis csak van. Az üzlettársak egyazon család tagjai,  jobban ismerik egymást, mint az "idegenek", tisztában vannak a másik képességeivel, és talán nagyobb a bizalom is. Az alábbiakban bemutatunk egy ilyen vállalkozást. A Klementz nővérek példája - budapesti és bécsi sikerük -  ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy nem elég a családi összetartozás, a sikerhez az ötlet és annak megvalósítása is elengedhetetlen.

 

Tíz évvel ezelőtt valószínűleg Magyarországon még csak a Klementz testvéreknek volt elképzelésük arról, mit is jelent a coworking iroda. A nővérek mindenesetre figyelmes internetezők voltak és felfigyeltek az amerikai Brad Neuberg kiáltványára: ő nemcsak megosztotta a világ első coworking iroda alapításának tapasztalatait, de egyenesen arra szólította fel a sorait olvasókat, hogy "lopják el az ötletet".

Nos a Klementz nővérek megfogadták a furcsa felhívást, és ma a Loffice fogalom a vállalkozók körében. 2009. január 1-én nyílt meg az első, a legnagyobb, a Paulay Ede utcában, majd nem sokkal később még három kisebb iroda Budapesten és egy Bécsben. Tucatnyi fiatal startup vállalkozás számára biztosított - és teszi ezt a mai napig - kedvező indulási feltételeket a bérelhető iroda a hozzá tartozó szolgáltatásokkal, ráadásul példát is nyújtva a későbbi "önálló léthez":  hogyan teheti kellemessé a mindennapokat az ipari design, a  megfelelő belsőépítészeti megoldások kiválasztása, az újrahasznosított berendezési tárgyak pedig miként szolgálják a  környezettudatosságot.

A testvérpár a csaknem nyolc esztendő alatt nem csak széles hálózati tőkére tett szert, hanem rengeteg tapasztalatra is - egyebek között arról, hogyan működik egy tisztán családi cég, mik az előnyei, vannak-e hátrányai, s ha igen, ezeket hogyan lehet minimálisra korlátozni.  Egyértelműen családi vállalkozásról van ugyanis szó. Klementz Kata és Panni ötletének megvalósítását családi tulajdonban lévő ingatlan segítette: a Paulay Ede utcai ház, a Zeneakadémia egykori kottanyomdája, amelynek felújítását már a coworking iroda szükségleteit figyelembe véve vezényelték le.

A Klementz nővérek

A családi támogatás elengedhetetlen volt - mondja Klementz  Kata, de mindjárt hozzáteszi: senki ne gondolja, hogy ez a segítség feltétel nélkül megadatott. Nagyonis szigorú volt az elvárás. "Egy év alatt kellett bebizonyítanunk, hogy az ötlet beválik, vagyis nullszaldósra tudjuk kihozni az üzleti évet." A szigor érthető volt, hiszen a coworking iroda, a közösségi munkamodell gyakorlatilag ismeretlen volt Magyarországon, nem lehetett tudni, van-e rá igény, beválik-e az ötlet.

Az élet igazolta a kezdeményezést. Igaz, ez az egy év napi 16 órás munkával telt, szorított a határidő, nyomasztott a felelősség. Mert végülis a család vagyona forgott kockán, no és a bizonyítási vágy is szerepet játszott abban, hogy mindenképpen helyt akartunk állni - mondja Kata.

A családi cégen belül az egymás iránti bizalom igen nagy szerepet játszik, és persze az is, hogy jól ismerjük egymást - teszi hozzá. A testvéri kapcsolat ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bármiben is hasonlítanának. Kata jogot végzett, Panni gazdasági diplomával rendelkezik - később ehhez a művészettörténetet is hozzávette, ami a közösségi tér oly gyakori kiállításai szempontjából nagy előny. Kata német nyelvterületen, Panni Angliában tanult, vagyis még a nyelvi ismereteik is eltérőek. Nézeteltérés akad persze bőven, az ötletek különbözősége, vagy homlokegyenest ellenkező elképzelés a megvalósításhoz vezető utat illetően késhegyig menő vitát is generál. De nagyobb a kompromisszum kényszere - véli  Kata -, hiszen mi akkor is  testvérek vagyunk, vagyis nem lehet kihátrálni, elmenekülni a konfliktus elől, feladni a közös vállalkozásunkat. Megoldást kell találni. És helytállni mindenkor, ha kell, egymás helyett is. 

A jelek szerint minden alkalommal találtak közös nevezőt - a második évben már nyíltak az újabb budapesti irodák. És a kezdet mégsem lehetett olyan ijesztő, mert 2011-ben új terep meghódítására indultak, Bécsbe. A körülmények kedveztek, a család egyik tagja osztrák, vagyis itt is megvolt a háttér, a kezdeti segítség az ingatlannal. De azért ez sem volt egyszerű, hamar kiderült ugyanis, hogy mások az igények, nem annyira a közösségi iroda a vonzó, mint inkább a tér, a lehetőség a közepes méretű rendezvényekre. Így Bécsben inkább tréningek, csapatrendezvények megtartására bérlik a 7. kerületi Loffice helyiségeit, igaz, a naptár itt is tele. Mások a gondok is, a zökkenőmentes működéshez jó munkatársi gárdára van szükség, és a bécsi jelentkezők kiválasztásához más emberismeret kell, mint ami a hazai környezetben segít. És aztán a motiváció:  nem árt a tulajdonos ötletgazdagsága, no meg folyamatos jelenléte - de ki vállalja a tartós bécsi létet? és egyáltalán, hol a határ, amely még lehetővé teszi a tisztán családi működtetést.

Vagyis - véli Kata - a család fogalmát jó lenne kiterjeszteni a  munkatársakra. Az ideális, ha ők is ugyanazt a felelősséget érzik, mint a szűken vett család, amely számára mindenképpen figyelemreméltó teher - és egyben ösztönzés - az a körülmény, hogy a család vagyona a tét, annak elvesztése vagy gyarapítása.

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl