Bekeményít a kormány

Kurz: Azt tesszük, amiért megválasztottak

 
2018. Ápr. 19. 10:47

Bekeményít a kormány

Kurz: Azt tesszük, amiért megválasztottak

2018. április 19., Csütörtök 10:47

A kormány új törvénymódosítása, amely a parlamenti elfogadás után már nyáron életbe léphet, alaposan megnehezíti a menedéket kérők, sőt, az elismert menekültstátusszal rendelkezők életét. Kihatással lesz mindazokra, akik távoli országokból menekülve Ausztriát választanák a jobb élet reményében.  

Herbert Kickl (FPÖ) belügyminiszter, a törvényjavaslat előterjesztője

A menekültkérelem leadásával egyidejűleg az érintettet a jövőben kötelezik mobiltelefonjának leadására. Ha van készpénze, 840 eurót kell majd fizetnie kérelmének eljárási díjaként. A telefont azonban visszakapja, miután a hatóság rögzítette az azon található adatokat, és ezeknek köszönhetően nyomon követheti az érintett útját, amit Ausztriába érkezéséig megtett. Ez arra is jó, hogy pontosan megállapítsák, hol lépett az illető EU-területre, és így szükség esetén a dublini egyezmény alapján "a megfelelő országba" toloncolhatják vissza. 

Elveszti a menekültstátuszát az, aki látogatóba visszautazik hazájába. A belügyminisztérium számára eddig is gondot okozott, hogy az elismert menekültek közül sokan egy idő után ellátogattak hátrahagyott családjukhoz, vagy anyagi ügyeiket rendezni.  Megtehetik ezt ezentúl is, csak éppen nem térhetnek vissza régi pozíciójukban, vagyis az osztrák hatóságok megfosztják őket a menekültstátusztól. Ami egyébként a törvénymódosítás szándéka szerint ezentúl kevesebb kedvezményt és reményt nyújt. Például a korábbi hat év helyett tíz év eltelte után kaphat - illetve kérelmezhet - osztrák állampolgárságot a legális menekült.

A dublini egyezmény értelmében kitoloncolásra váró menekültek - csakúgy, mint a más okból az ország elhagyására kötelezettek - kiutaztatásukig nem hagyhatják el a számukra kijelölt körzetet. Ugyanakkor az állam a jövőben nem biztosít szállást azoknak, akiknek kevés az esélyük, hogy megkapják a menekültstátuszt. Illetve: őket közös szálláson helyezik el - hogy aztán könnyebben megtalálhatók legyenek. 

Súlyosan érinti a nagy eséllyel menekültstátuszra várókat, hogy a jövőben kizárják őket az integrációs lehetőségekből. Korábban azok, akik szinte biztosan számíthattak a menekültstátuszra - mert például igazoltan háborús övezetből érkeztek, ahol veszélyben volt az életük-, azonnal bekerültek a német nyelvtanfolyamokra és a beilleszkedést előkészítő más kurzusokra. Ennek vége, igaz, itt nyitva marad egy kiskapu: ha lesz pénz, itt elképzelhető a változtatás.

Szigorodnak a bűncselekményt elkövetők elleni intézkedések: őket akkor is kitoloncolják, ha még nem nagykorúak.

A menekült státusszal nem rendelkezők egészségügyi ellátását ugyan továbbra is biztosítják, de a kezelő orvosok, illetve az érintett kórházak kötelesek jelenteni a kezelés befejezését a menekültügyi hatóságnak.

A törvénytervezetet Herbert Kickl (Szabadságpárt) belügyminiszter terjesztette a kormány elé. Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár a várható bírálatok megelőzéseként kijelentette: azt tesszük, amiért megválasztottak. Tény azonban: bár a szigorítások húsba vágóak, összehasonlítva sok más országgal, Ausztriában még így is irígylésre méltó a menekültek helyzete.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl