Az ÖVP lesz a befutó?

A közvéleménykutatások szerint Sebastian Kurz vezet

 
2017. Szept. 18. 11:10

Az ÖVP lesz a befutó?

A közvéleménykutatások szerint Sebastian Kurz vezet

2017. szeptember 18., Hétfő 11:10

Az október 15-re kiírt ausztriai parlamenti választás gyakorlatilag már a héten megkezdődik: a  7,7 millió választási cédula elkészült,  és azok az osztrákok, akik nem a lakóhelyüknek megfelelő szavazóhelyiségben szeretnének voksolni, máris postára adhatják szavazatukat. Ugyanakkor szinte naponta jelennek meg az újabb és újabb felmérések a választások várható kimeneteléről.  

 

A külföldön, vagy nem a lakóhely szerinti kijelölt helyen szavazóknak maguknak kell a szavazócédulát igényelniük - lehet személyesen (október 13-ig), levélben vagy faxon (október 11-ig) kérni.  A levélszavazatoknak az államfőválasztás  káoszából tanulva ezúttal október 15. 17 óráig be kell érkezniük - emiatt a postaládákat kivételesen előző szombat délelőtt is ürítik

Országosan tíz lista indul, a hagyományos és eddig is parlamenti mandátummal rendelkezők ( SPÖ, ÖVP, FPÖ,Zöldek, NEOs) mellett a Pilz Lista, a KPÖ Plus, a Weisse és a GILT nevű részben új pártok illetve mozgalmak.

A tudatosan  - és persze a nyári szabadságok miatt - rövidre zárt kampány most kezdődik csak igazán. A parlamenti pártok terjedelmes és néha nem is egykönnyen érthető programjai interneten is elérhetők, de az érintett kancellárjelöltek a televíziós vitákon közérthetően is kifejtik, mit tennének ha megnyernék a választást.

 

És hogy ki az esélyes? Hetek óta, lényegében amióta átvette a párt irányítását, Sebastian Kurz vezeti a mezőnyt, mögötte a második helyért élet-halál harc folyik. Ausztriában már jó ideje a korábbi két nagy párt helyett három közepes van - a többiek kicsik, és reszkethetnek, vajon egyáltalán bekerülnek-e.

 

1 komment:
Conchita von Ötzi | 2017. szeptember 20., Szerda 09:39
Remélem!!! De az FPÖ-vel is kiegyeznék.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl