Az osztrák nagykoalíció végnapjai

Irmgard Griss ismét a politikában

 
2017. Júl. 5. 16:21

Az osztrák nagykoalíció végnapjai

Irmgard Griss ismét a politikában

2017. július 5., Szerda 16:21

Az osztrák politikusok rövid választási kampányt ígértek, lényegében a nyári szabadságok utáni - az október 15-i időpontig hátralévő alig több mint - egy hónapra korlátozva. A mostani napi események, az egyes politikusok megnyilvánulásai azonban óhatatlanul emlékeztetnek  a kampányidőszakra - és az ORF hagyományos nyári programja, a politikusokkal folytatott beszélgetések sorozata csak még inkább erősíti majd ezt a fílinget. 

A pártok mindenesetre készülnek. Sebastian Kurz, az ÖVP új elnöke, pártja 17. kongresszusán az ÖVP újkori történetének második legjobb eredményével, 98 százalékos támogatottsággal kapott megerősítést - pontosabban végleges  jóváhagyást - a poszton. A delegáltak ezzel minden további nélkül elfogadták azokat az igen szigorú feltételeket, amelyekkel az alig 30 éves külügyminiszter az igencsak lejtmenetben lévő párt vezetését elvállalta. 

A vezetés végleges átvételével Kurz most már megkezdheti a tényleges felkészülést a választásra, bár megfigyelők úgy vélik, már réges-régen tarsolyában a kidolgozott elképzelés. A párt tagjai és fogyatkozó választói tábora számára az osztrák politika ifjú fenegyereke reményt nyújt arra, hogy az ÖVP ismét megerősödik. Kurz fennen hangoztatja, hogy eszében sincs folytatni a nagykoalíciót - miközben a választásokig a korábban elfogadott projektek megvalósításában együttműködést kér az általa kinevezett alkancellártól. Ha a párt jó eredményt is ér majd el, mondjuk első helyet szerez és ezzel a jogot a kormányalakításra, partnerre szüksége lesz - nem csoda, hogy a megfigyelők árgus szemekkel figyelik minden lépését, különös tekintettel a kapcsolatfelvételekre a szélsőjobboldali Szabadságpárttal, amelynek valóságos csapás Kurz feltűnése. 

Kern, Kurz, Strache - ki kivel? © TZOe

Heinz-Christian Strache (FPÖ), aki mellesleg most a legrégebben hivatalban lévő pártelnök, az esetleges koalíció kérdésében nem válogatós: bármilyen megoldás érdekli. A 48 éves politikus célja mindenesetre, amint erről nyilatkozott, hogy az elég erőssé fejlesztett FPÖ megakadályozza a nagykoalíciót. Ami a kampányt illeti, nincs könnyű helyzetben, kedvenc témái közül a menekültügyet a jelenlegi kormány is elorozza: a minap elfogadott menekültügyi törvénymódosítás jelentős szigorításokat tartalmaz.  Gazdasági programjának közlését Strache mindenesetre elhalasztotta: az eredetileg beígért június végi határidőt most augusztusra tolta ki. 

A koalíciós pártok rivalizálása a törvényhozás szünet előtti munkájára is rányomja bélyegét: a záróülésen  az SPÖ szembement egy korábban közösen kidolgozott javaslattal, és a Zöldekkel szavazott. A szakadást az egyetemek finanszírozása  robbantotta ki: az SPÖ a felsőfokú oktatásnak nyújtott költségvetési támogatás emelését (2019 és 2021 között 1, 35 milliárd euróval) támogatta, míg az ÖVP szerint a pénz nem segít strukturális változtatások nélkül.  Az SPÖ a Zöldekkel összefogva az ÖVP ellen szavazott -- ez koalíciós szakadást jelent.  Nem ez volt az egyetlen eset mostanában, hogy a két koalíciós párt egymás ellen szavazott: az SPÖ (és a Zöldek és a Neos ) támogatta az egyneműek házasságának engedélyezését, a Néppárt nem - és a törvényjavaslat későbbre halasztását javasolta, azzal az indokkal, hogy ne legyen  kampánytéma. Persze van olyan új rendelkezés, amelyet mindkét párt megszavazott: az ápolási hozzájárulás újrarendezését, amely szerint a mintegy 40 ezer ápolási otthonban gondozottnak a jövőben vagyonából nem kell arányos hozzájárulást fizetni. (A nyugdíjból és egyéb járulékból  továbbra is levonják a költségeket). Az új rendelkezés nagyvonalú - csak éppen azt nem tudni, hogyan fedezi a költségvetés a z évi többszáz milliós költségvetési hiányt, amely a befizetések elmaradása okoz. Ez majd az új kormány gondja-baja lesz.

Christian Kern kancellár egyébként a jelek szerint az Európai Unióra összpontosít témaválasztásában: ezen belül a közösség régi fényének helyreállítása a cél. Az eszközként megnevezett hét pont között szerepel a az alacsony adóval és bérdömpinggel egyenlőtlenséget teremtő országok elleni harc, a szabadkereskedelmi elvek érvényesítése és a  migrációs terhek felosztása a tagországok között. Az SPÖ ugyanakkor kemény intézkedéseket is kilátásba helyez: Doskozil védelmi miniszter a katonaságot küldené a Brenner hágóra, ha továnbbra is özönlenek a menekültek Olaszországból.

A ttávozó Glawischnig - sokan sajnálják

A Zöldek pártja, amelynek az előbbi hárommal szemben nincs esélye az  elsőségre, ám partnerként sóba jöhet, egyelőre saját személyi problémáival van elfoglalva. Eva Glawischnig május közepén lemondott a pártelnöki tisztségről: a 48 vess politikus, akinek a jelenlegi államfő Alexander Van der Bellen 2008-ban a stafétabotot átadta, egészségügyi "jelzésekre" hivatkozott, és arra, hogy több időt szeretne családjának, gyermekeinek szentelni. utóda szintén hölgypolitikus: az 1978-s születésű Ingrid Felipe, Tirol tartományfőnök helyettese.

Az ugyancsak ellenzéki Stronach-csapat, amelyet 2013-ban a kanadai-osztrák milliárdos lényegében "hobbiból" alapított, s az évek alatt 20 millió euróval próbált életben tartani, június végén bejelentette feloszlását. Az októberi választásokon már nem indul, s jelenlegi képviselőiért mintha nem versengenének a többi pártok.

Az ugyancsak ellenzéki Stronach-csapat, amelyet 2013-ban a kanadai-osztrák milliárdos lényegében "hobbiból" alapított, s az évek alatt 20 millió euróval próbált életben tartani, június végén bejelentette feloszlását. Az októberi választásokon már nem indul, s jelenlegi képviselőiért mintha nem versengenének a többi pártok.

Az egy ideje feljövőben lévő NEOS viszont hirtelen új problémával találta magát szemben: az ambiciózus Sebastian Kurz a fiatal értelmiségiek e pártját szemelte ki az ÖVP fiatalítására. Az immár nevétől is megfosztott, a választáson  saját listával (Sebastian Kurz Lista - az új Néppárt) induló pártvezér nem véletlenül hirdette meg, hogy a kizárólag saját döntése alapján összeállítandó jelöltlistákra kívülről is felkerülhetnek arra érdemes személyek. A NEOS legjobbjainak jó lehetőség, hogy hamar berobbanjanak a nagypolitikába - igaz, ezzel az ígéretes, 2012-ben alapított  új liberális párt kivérezhet.

A kiutat a párt egy ismet név bevonásával véli megtalálni: Irmgard Griss, a Legfelsőbb bíróság egykori elnöke, aki független jelöltként indult, s bár alul maradt, de sok hívet szerzett a tavalyi elnökválasztáson, most csatlakozik az ifjú liberálisokhoz. Nem ilyen egyszerűen, még alakítják az új elnevezést, amely nem párt, hanem a mai divat szerint valamiféle Lista, és amelyben Griss neve is szerepel majd.

A politikus asszonyról a szervuszausztria.hu itt írt részletesebben

 

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. július 13., Csütörtök 06:17
Bécs is a végnapjait éli, a muzulmánok elleni küzdelem elveszni látszik. 1529 és 1683 után itt a harmadik "Türkenbelagerung", ezúttal afgán, csecsen és néger csapatok segítségével.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl