Alexander Van der Bellen az új osztrák államfő

 
2016. Máj. 23. 21:08

Alexander Van der Bellen az új osztrák államfő

2016. május 23., Hétfő 21:08

Harmincegyezer szavazat – ennyivel kapott többet Alexander Van der Bellen, és ezzel az osztrák történelem legizgalmasabb elnökválasztása eldőlt. Július 8-án a tiroli születésű 72 éves professzor, a Zöldek egykori párt – és frakcióvezetője teszi le a hivatali esküt. Természetesen független államfőként – párttagságáról megválasztása után lemondott.
 
A Van der Bellenre szavazók számára mindennél fontosabb volt – derül ki a statisztikákból –, hogy megfelelő személy képviselje Ausztriát külföldön. Ez az 50,3 százalék félti Ausztria EU-tagságát, tudja, az országnak szüksége van a nemzetközi közösségre gondjai megoldásához.
 
Norbert Hofer hívei elsősorban saját megélhetésük javítását várták volna Norbert Hofertől, akinek különös ígéretei egyébként kevéssé megvalósíthatónak tűnnek. A kormány utasítgatása ugyanis nem tartozik az elnöki hatáskörbe, Hofer elnökként se tehetett volna túl sokat az általa védelmezett osztrák „kisemberért”, ráadásul a kormány menesztésének joga ugyan valóban szerepel az 1929-ben megváltoztatott alkotmányban, de azért ez sem olyan egyszerű.
 
Az új államfő legfontosabb feladata most mindenesetre a két szembenálló tábor közelítése, és ehhez valóban foglalkozni kell a hétköznapi kérdésekkel – együttműködve a kormánnyal. Megfigyelők szerint erre most jó esély van, Van der Bellen megválasztásával Christian Kern új kormánya most lehetőséget kap a 2018-ban esedékes választásokig javítani az előző kormány hibáit. Ebben az államfő partner lesz. Ha ez sikerül, talán megakadályozható az ország jobbra tolódása. Nem lesz egyszerű, a csaknem ötven százalékos támogatottság tudatában az FPÖ mindent el fog követni az új választások kierőszakolásáért, abban a reményben, hogy a következő kancellárt Strachenak hívják majd.
 
Bár Ausztria térképe most néhány nagyobbacska zöld folttól eltekintve szinte teljesen kékbe borult, tény, hogy a zölddel jelzett részek sűrűn lakott tartományok, illetve nagy városok. Az FPÖ többségű részeken kevés szavazó színezte át a térképet.
 
Van der Bellen a hagyományoknak megfelelően július 8-án teszi le a hivatali esküt és veszi át a két ciklus után távozó Heinz Fischertől az államfői teendőket.
 
 
 
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl