A miniszterasszony halála

Egyperces néma csend az Operabálon

 
2017. Feb. 24. 11:02

A miniszterasszony halála

Egyperces néma csend az Operabálon

2017. február 24., Péntek 11:02

Kéretlen programponttal egészült ki a csütörtöki operabál: az egyperces néma csend nem tartozik  a hagyományos műsorhoz. A gyászhír a bál napján érte a közvéleményt: elhunyt Sabine Oberhauser, Kern kancellár kormányának szociáldemokrata egészségügyi minisztere. Halála nem volt teljesen váratlan: három éve diagnosztizálták rákbetegségét. A bál sokak, elsősorban a politikusok számára így a tervezettnél rövidebbre sikerült: a szokásos protokoll feladataik elvégzése, találkozóik, megbeszéléseik lebonyolítása után a szórakozásról lemondva többségük már éjfél körül elhagyta a báltermet. 

Az 53 éves Sabine Oberhauser 2014 óta töltötte be a kormány  egészségügyi és nőügyi miniszteri posztját. Betegségét alig fél évvel hivatalba lépése után állapították meg, ám szinte mindvégig hivatalban maradt. Kezelésének egyes állomásairól, állapotáról a gyermekorvos végzettségű politikus folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt. Néhány hónappal ezelőtt, amikor állapota rosszabbodott, elődjét, a szintén szociáldemokrata Alois Stögert kérte fel hivatali feladatainak ellátására.

Heinz Fischer volt államfővel, 2014-ben

Oberhauser nemcsak végzettsége és környezete miatt - férje is orvos - volt abszolút kompetens az egészségügyi és szociális témában: miniszteri kinevezése előtt 2006 óta parlamenti képviselőként az SPÖ egészségügyi és szociális ügyi szóvivője volt.  2014 nyarán, amikor a kormányba került, először csak az egészségügy tartozott hozzá: neonatalógusként, általános orvosi szakvizsgával éveken át kórházban dolgozott, és elvégezte a kórházmenedzseri szakot is. Miután a nőügyi tárcát is megkapta, szisztematikusan dolgozta be magát a nőket érintő témákba.

Miniszteri tevékenységéhez fűződik a dohányzási tilalom bevezetése - ez a lobbik miatt Ausztriában minden más országnál nehezebben volt kivitelezhető. Másik fontos téma számára a családorvosi hálózat fenntartása volt, élesen szemben állt azokkal, akik az intézmény leépítését szorgalmazták.

Kern kancellár, Van der Bellen államfő, a kormány megannyi tagja, párthovatartozásra való tekintet nélkül szomorúan nyilatkoztak a nagyra becsült miniszterasszony haláláról - az Operabálon szokásos interjúknak így az idén különös hangulata lett.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl