A manipuláció megkoronázása

 
2019. Dec. 15. 17:16

A manipuláció megkoronázása

2019. december 15., Vasárnap 17:16

Magyarországon a kormány gyorsított eljárásban biztosít magának fokozott ellenőrzést a kulturális élet felett írja Kathrin Lauer, a Wiener Zeitung budapesti tudósítója.

"Hát, kedves, fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezentúl is hozzánk fogtok színházba járni? Idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug."

Ezekkel a szavakkal lelkesítette legutóbb Magyarország sztár színház csinálója, Pintér Béla Budapesten, azt a több ezernyi tüntetőt, akik az államilag támogatott színházak pórázon tartása ellen vonultak az utcára. A törvény elfogadása ellen több mint ötvenezer ember írt alá egy online tiltakozást. “Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” - fejezte be a szakadó esőben Pintér a beszédét. Pintér színészként, rendezőként, szerzőként és egy magán színház üzemeltetőjeként egymagában egy modern magyar Molièrenek felel meg. Pintér szenvedélyes szavai azonban elsiklottak a címzettek füle mellett.

Törvényalkotás gyorsított eljárásban

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz által uralt parlament szerdán gyorsított eljárásban fogadta el azt a törvényt, amely a kormány számára fokozottabb ellenőrzést biztosít a kultúra intézményei felett. A szavazás során az ellenzéki képviselők a helyükön felállva, fekete színházi álarcot tartottak az arcuk elé. Kérdéses, hogy ez büntetés nélkül marad-e, mivel a parlament az előző napon azon képviselők megbüntetésének szigorításáról is döntést hozott, akik megzavarják a parlament ülését, illetve transzparenseken vagy plakátokon hívják fel a figyelmet a visszaélésekre. Ezeket a képviselőket akár 60 napos kitiltás, vagy képviselői javadalmazásuk hat hónapig is terjedő megvonása fenyegeti.

A jövőben az állami támogatásban részesülő színházak intendánsainak kinevezéséhez az illetékes miniszter beleegyezése is szükséges. Mostanáig e személyi döntések kizárólag az önkormányzatokra tartoztak. Az új törvény értelmében egy újonnan létrehozandó Nemzeti Kulturális Tanács feladata lesz majd “a kulturális szektor kormány általi stratégiai irányítása”.

Ez nagyon sok magyart a fordulat éve előtti cenzúra szellemére emlékezteti. Az állami médiák bekebelezése, a magán médiumok gazdasági trükkökkel történő pórázra fogása, a liberális Közép-Európai Egyetem (a CEU) nemzetközi részlegének elüldözése után úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány most a kulturális intézmények ellen indított átfogó támadást. Ez a bosszú az elveszített önkormányzati választásért, amelynek során a Fidesz az ellenzék javára elvesztette Budapestet és még további tíz nagyvárost is.

A manipuláció csúcspontja: A színházak feletti fokozott ellenőrzés szükségességét Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azokkal a szexuális molesztálásokkal indokolta, amelyek három magyar színházban történtek - és ezzel a közönség me-too-érzékenységére spekulált. Az nem járja, hogy az állam továbbra is támogasson olyan színházakat, amelyek nem teszik lehetővé a belső ügyeikbe való betekintést, és “éveken keresztül eltitkolják a nők súlyos molesztálását, a bűncselekményeket” - állította Kocsis. Időközben a színházak mindhárom esetben - kettő évekkel korábban történt - elbocsátották a tetteseket, s ezzel bebizonyítottak, hogy urai a helyzetnek, és képesek kezelni az ilyen eseteket.

"Felháborítónak tartjuk, hogy egy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy egy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg — közölte a legutóbbi eset által érintett Budapesti Katona József Színház társulata, védelmezve igazgatóját, Máté Gábort,  aki ellen a kormányhoz hű média annak ellenére indított kampányt, hogy Máté már korábban elbocsátotta az elkövetőt, Gothár Péter rendezőt. Wiener Zeitung, 2019.12.12

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl