A belügyminiszter korlátozná a gyülekezési jogot

A kancellár ellenáll

 
2017. Feb. 12. 09:21

A belügyminiszter korlátozná a gyülekezési jogot

A kancellár ellenáll

2017. február 12., Vasárnap 09:21

Meghatározott helyeken - bizonyos utcákon és tereken - mindössze évi 876 óra tüntetést engedélyezne az az új törvénytervezet, amelyhez  Wolfgang Sobotka belügyminiszter egyelőre csak a kormány jóváhagyását várja. Bár a gyülekezési kérelmet jó indokkal a hatóság eddig is elutasíthatta, az új rendelkezés ezt  megkönnyítené, hiszen a tilalmat eleve tartalmazza. Kern kancellár elzárkózik, és alkotmányjogászoknak is van kifogásuk.

 

A belügyminiszter védi a rendelkezés javaslatát, mondván, hogy nem tartós tilalomról van szó, az csupán az év egy tizedére  - ennyi a 876 óra -  vonatkozik. A miniszter azt szeretné elérni, hogy bizonyos napokon  Bécs legfrekventáltabb bevásárló utcáit ne lehessen blokkolni. Az alkotmányjogászok ellenérve azon alapul, hogy a tüntetéshez való jog alapjog, amit nem lehet korlátozni.  A tervezet ugyanakkor némiképp enyhíti a tüntetés /gyülekezés vezetőjének eddig igen szigorúan meghatározott felelősségvállalási kötelezettségét, amely eddig teljes körű volt.

Nem lehetetlen, hogy Sobotka tervezete csak egy darab papír marad: amint az ÖVP elnöke jelezte, még a saját pártjának vezetésével sem egyeztetett, nemhogy a koalíciós partnerrel. A háttérben ugyanakkor mindenképpen felfedezhető az ÖVP vezetésért folyó küzdelem - ami egyben a 2018 őszén esedékes parlamenti választásra készülődéssel is összefügg. Bá a közvélemény egyértelműen Sebastian Kurz külügyminisztert tekinti esélyesnek, Mitterlehner székéért minden jel szerint Wolfgang Sobotka is harcba száll.

Josef Pühringer

A Néppárt soraiban egyébként más változás is történik: miután Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományfőnök márciustól visszavonul a politikától, hasonlóképpen döntött Josef Pühringer, a felső-ausztriai vezér, aki 22 éve áll a helyi Néppárt és a tartomány élén. Ő is időben kijelölte utódát: a 49 éves Thomas Stelzer, eddigi helyettese máris átvette hivatalát. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl