Trump-hatás: durvább elnökválasztási kampány Ausztriában?

 
2016. Nov. 10. 08:24

Trump-hatás: durvább elnökválasztási kampány Ausztriában?

2016. november 10., Csütörtök 08:24

Mintha nem is lenne karnyújtásnyira az osztrák elnökválasztás - az újabb, immár negyedik kampány igencsak lanyha. Most osztrák politológusok arra számítanak, hogy Norbert Hofer, a szélsőjobboldali Szabadságpárt jelöltje Donald Trump sikeréből tanulva beleerősít, és a finis hangos és kíméletlen lesz. Az amerikai események  hatása alól Alexander Van der Bellen sem vonhatja ki magát.

A szabadságpárti választókat csak akkor lehet mozgósítani, ha tényleg van tét - vélik a szakértők, akik arról is meg vannak győződve, hogy ennek megfelelően az FPÖ-nek nem kedvez a lagymatag  kampány. Egyelőre azonban inkább ez utóbbi jellemzi a december 4-i szavazást megelőző heteket: valószínűleg az igazi kampány csak a tévé vitákkal indul be. Ezek közül az elsőt november 20-án rendezi a Puls 4 csatorna, másodszor és utoljára pedig egy héttel később immár az (osztrák) ATV stúdiójában ütköztetheti nézeteit Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer.

Forrá: APA, Erwin Scheriau

A közvélemény kutatók változatlanul hiszik, hogy a két tévé vita nagyobb hatással lehet a szavazókra, mint bármilyen más kampányesemény. Itt nyílik ugyanis lehetőségük arra, hogy olyan új témákat dobjanak be, amelyek mozgósítani képesek a választókat.

Donald Trump elnökké választása a közvélemény kutatók szerint mindenképpen hatással lehet a kampányra: nevezetesen a szabadságpárti Norbert Hofer számára világossá vált, hogy  kesztyűs kézzel nem lehet választást nyerni, a szavazók igénylik a durvább fellépést. Mindebből az a következtetés, hogy Hofer élesebben támadja majd ellenfelét, Van der Bellen pedig válaszolni fog a támadásokra. A cél az ellenfél hitelét aláásni - ez vezetett sikerre Amerikában, tehát ehhez az eszközhöz kell folyamodni Ausztriában is, feltételezik a politológusok. A Brexit után Trump győzelme minden bizonnyal felkelti a versenyszellemet - és ez Van der Bellen csapatára is vonatkozhat - véli a megkérdezett szakértők egyike. Mások szerint a hatás elhanyagolható, mert az osztrák választókat nem érdekli, mi történik a tengeren túl. A feltételezések elvontak, az élet, a következő pár hét - no és december 4. - ad majd igazi választ.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl