Kormányprogram nagy reformok nélkül

Az új osztrák külügyminiszter mindössze 27 éves

 
2013. Dec. 15. 07:34

Kormányprogram nagy reformok nélkül

Az új osztrák külügyminiszter mindössze 27 éves

2013. december 15., Vasárnap 07:34

Az „előírt” vagy inkább elvárt időponthoz képest csak csekély késéssel megalakult az osztrák kormány, igaz, a tárgyalások megkezdése óta eltelt 56 napban néha az volt az eseményeket figyelők érzése, hogy ez a két párt soha nem fog megegyezni. A 122 oldalas koalíciós megállapodás most letölthető az internetről, és Werner Faymann (SPÖ) kancellár és Michael Spindelegger alkancellár már döntött az új kormány személyi összetételéről is.

A kiderül: igazuk volt azoknak akik ettől a vörös-fekete koalíciótól nem vártak radikális változtatásokat. A tárgyalásokon a legtöbb, kompromisszummal lezárt vitát természetesen a pénzügyek okozták. Egy biztos: 2016-ra az új osztrák kormány nulldeficitet irányzott elő, megtakarításokkal, és újabb adókkal. Azt azonban hangsúlyozzák, hogy az intézkedések nem a az alacsony jövedelemmel élőket és a középréteget sújtják.

A legtöbb emelést egyébként csak akkor vezetik be, ha arra valóban szüksége lesz a költségvetésnek. Ami biztos: fokozatosan emelkedik a cigarettára kivetett adó – az emelés végül eléri a 45 centet. Húsz százalékkal nő az alkoholadó, és visszaállítják a pezsgőre korábban kivetett majd eltörölt különadót (literenként egy euró). Több jut az államkasszába ezentúl az új autók értékesítésekor, és ugyancsak az autósokat sújtja a gépkocsi biztosítás adójának emelése.

Marad, de új, egyelőre nem részletezett formában a bankadó. A vállalkozások a jövőben a túlóra ellenében – a 11.órától – nemcsak a foglalkoztatottnak fizetnek, hanem egy eurót az államnak is utalnak. Ennek az adónemnek a bevezetésével egyúttal az új munkahelyek teremtését is ösztönzik – a túlóráztatás helyett. Csökkentik a legmagasabb fizetéseknél (500 ezer euró felett) eddig alkalmazott adókedvezményt, és az eddig 2016-ban megjelölt határidőn túl is szedik a szolidaritási adót azoktól, akik sokat – évente bruttó 186 ezer eurónál többet – keresnek.

Juttatások

Az egészségügyben a fiatalok számíthatnak kedvezményekre – az ő fogászati költségeikből eddig nem fedezett kiadást is átvesz a társadalombiztosítás. Az oktatási fejezetben szó sem esik a tandíjról, viszont a felvételi korlátozásokat kiterjesztik. Az iskolák nagyobb autonómiát kapnak, az egész napos iskolák számát növelik. A lakásépítési támogatási rendszere marad. Az igazságügy területén a cél a bíróságok nagyobb tehermentesítése, belevágnak a büntetőtörvénykönyv reformjába. Támogatást kap a postai, vasúti és kommunikációs (Telekom) a dolgozok átképzése – a létszám csökkentése érdekében. A közszolgálatiak számára modern, egységes rendszert dolgoznak ki – vagy legalábbis ez a cél és az ígéret.

A legkisebbek ezentúl nem egy, hanem két évig járhatnak térítésmentesen óvodába. A nem megfelelő nyelvi képességekkel rendelkező négyévesek számára ez a pluszév kötelező (az intézkedés a migráns-családokból származók iskolai előkészítését /is/ célozza). A következő négy évben emelik a családi pótlékot – az erre szánt összeget, 350 millió eurót már betervezték. Átalakítják a családi pótlék rendszerét, ezentúl lesz egy fix összeg, amit szabadon választott alapon nyugvó rész egészít ki.

A nagy reformoktól mentes koalíciós paktum megvalósításához a Faymann-Spindelegger kettős némiképp módosított csapattal lát neki. A 16 tagú kabinet létszáma csak eggyel több, mint az eddigi legkisebb osztrák kormányé. Az előzőhöz képest két államtitkárral kevesebb lesz, a miniszterek száma változatlanul 13.

ÖVP miniszterek

A nagy változások elsősorban a Néppárt minisztereit érintik. Michael Spindelegger ÖVP-vezér és alkancellár (54 éves) például megválik a külügyminiszteri tárcától és a most megalakult kormányban pénzügyminiszter lesz. Az új külügyminiszter, a mindössze 27 éves Sebastian Kurz eddig a belügyminisztérium migrációs felelőse volt, államtitkára rangban. A családminiszteri posztra Sophie Karmasint, a televízióban szakértőként gyakran szereplő közvélemény kutatót jelölte Spindelegger. Ugyancsak változás van az agrártárca élén: az 52 éves Andrä Rupprechter személyében szakértő került a posztra. Wolfgang Brandstetter, az ismert büntetőjogász a sokat vitatortt Beatrix Karl helyett veszi át az igazságügyi tárcát. Spindelegger közeli munkatársa, Jochen Danninger a pénzügyminisztérium most kinevezett államtitkára szintén újonc. Reinhold Mitterlehner továbbra is gazdasági miniszter, ám tárcája ezúttal a tudományos reszorttal is kiegészül. A korábban önálló minisztériumot igazgató, sok bírálatot kiváltó Töchterle ezzel kikerült a kormányból. Belügyminiszter maradt Johanna Mikl-Leitner.

Az SPÖ minisztercsapata

Werner Faymann kancellár Gabriele Heinisch-Hosek személyében tapasztalt pedagógust választott az oktatási és nőügyi tárca élére. Elődje, Claudia Schmied a választások után jelezte, hogy kiszáll a politikából. Alois Stöger maradt az egészségügyi miniszter (pedig évek óta leváltásáról suttogtak). Josef Ostermayer, Faymann kancellár régi bizalmasa, eddigi államtitkár mostantól a kancellária minisztereként a közszolgálati hivatalnokok ügyeiért felelős. A tavaly márciusig szinte ismeretlenként védelmi miniszterré kinevezett Gerald Klug megtartotta a tárcát, reszortja a sporttal egészül ki. Doris Bures marad infrastruktúraminiszter, Rudolf Hundstorfer pedig ismét a szociális ügyek minisztériumát igazgatja.

1 komment:
banya46 | 2013. december 15., Vasárnap 17:45
12 miniszterből 4 nő. A németeknél is 1/3 a hölgyek aránya.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl