Bukott a Szabadságpárt Karintiában

Marad a Néppárt többsége Alsó-Ausztriában

 
2013. Márc. 11. 11:08

Bukott a Szabadságpárt Karintiában

Marad a Néppárt többsége Alsó-Ausztriában

2013. március 11., Hétfő 11:08

A szuperválasztási vasárnap politikai bombája már az első trend délutáni nyilvánosságra hozatalakor robbant: a Szabadságpárt elvesztette fellegvárát, Jörg Haider egykori birodalmát. A csakis Karintiában működő FPK második helyre szorult a Szociáldemokrata Párt mögött. Alsó-Ausztriában minden marad a régiben: Erwin Pröll és a Néppárt megőrizte vezető szerepét. Stronach vadonatúj pártja jól szerepelt mindkét tartományban.

Az SPÖ 14 év után nyerte vissza Karintiában az első helyet s ezzel Haider egykori birodalmában a tartományfőnöki posztot. Az alig 440 ezer szavazó vasárnap a tartományi parlament 36 helyéről döntött. A Szabadságpárt legutóbb, 2009-ben, akkor még a Haider által adott BZÖ (Szövetség Ausztriáért) néven – a szavazatok csaknem 45 százalékát szerezte meg, ebből most kereken 25 százalékot, jó tíz mandátumot vesztett el. A kudarc oka minden bizonnyal a korrupciós botrány, amelybe a párt keveredett, és amely miatt egy évvel előbbre hozták a választást.

A szociáldemokraták győzelme fölényes – 33 százalékot szereztek, a harmadik hely marad a Néppárté 17 százalékkal. Peter Kaiser, a győztes SPÖ helyi vezére jó előre kizárta a koalíció lehetőségét a szélsőjobboldali Szabadságpárttal, vagyis a párt három és fél évvel Haider halála után jószerével kiszorul a hatalomból.

Izgalmas volt a választás abból a szempontból, hogy most debütált a Stronach Csapata (TS) néven alakult új párt. A közvélemény-kutatási eredmény beigazolódott: a párt nagyjából tíz százalékának köszönhetően négy képviselővel vonulhat be a helyi törvényhozásba.

Az eredmény óriási csapás az országos Szabadságpártnak, másfelől jókora tekintélygyarapodás az SPÖ-nek – különös tekintettel az ez év őszi országos választásokra. Igaz, ezt a nyereséget alaposan lerontja az alsó-ausztriai visszaesés.

Az újdonsült tartományfőnöknek nem lesz könnyű dolga: Karintia úszik az adósságban, 1999 óta megháromszorozta tartozásait, amelyek ma elérik a 2,7 milliárd eurót, és ezzel a tartományok között listavezető. Sereghajtó viszont a foglalkoztatottság és az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében.

Az alsó-ausztriai választók – 1,4 millió a számuk ebben a legnépesebb osztrák tartományban – megkímélték a világot a meglepetéstől: Erwin Pröll, a Néppárt erős embere megvédte az abszolút többséget. Pár százalékot visszaesett ugyan a 2008-as rekordhoz képest, ám a több mint 51 százalék már az első trendek után körvonalazódott. Pröll ezzel újabb öt évre bebetonozta magát a tartományi elöljáró székébe. Nem beszélve arról, hogy az országos Néppártban is megőrizte tekintélyét.

Itt még jobban szerepelt a nyolcvanéves Frank Stronach: pártja a harmadik legerősebb, a 10 százalékos szavazatarány öt képviselői helyet jelent a tartományi parlamentben. Nem hiába, a választási harcban Pröll és pártja első számú riválisként kezelte. Jó négy százalékkal esett vissza az SPÖ, de még így is a második legerősebb párt. Pröll az abszolút többség ellenére koalíciós kormányt alakít, a tárgyalások mindkét tartományban hamarosan megkezdődnek.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl