Vihar előtti csend

 
2011. Szept. 27. 13:12

Vihar előtti csend

2011. szeptember 27., Kedd 13:12

Már a pénzügyi támogatás sem biztos, hogy segít az osztrák felsőoktatás súlyos gondjain. A túljelentkezés helyhiányt okoz, és nem segíti elő az oktatás színvonalának emelését. Eközben a téli szemeszter kezdetén sincs kidolgozott koncepció arról, milyen eszközzel kellene a létszámot csökkenteni, ha ugyan ez egyáltalán lehetséges.

Ha mindenki eljön, azok közül, akik augusztus 31-ig előzetesen bejelentkeztek, akkor baj van: nem tudjuk őket elhelyezni – fogalmazta meg lényegében más egyetemek aggodalmát is Heinz Engl, a Bécsi Egyetem – Uni-Wien – most hivatalba lépő új rektora. Kétségbeesett szavaiból az is kitűnik, hogy az előzetes jelentkezés nem sokat javított a helyzeten, vagyis nem járult hozzá az egyetemi év tervezhetőségéhez. Harminc ezren jelezték, hogy erre az egyetemre készülnek, de a valós szám majd csak a beiratkozási időszakban derül ki. Ez pedig jó hosszú: október 3-tól egészen november végéig tart.

Az egyetem vezetőinek az a gondja, hogy a hallgatói létszám pontos ismerete nélkül nemigen lehet felkészülni például a terembeosztással, de még csak az előadások megtervezésével sem. Az előzetes jelentkezés, pontosabban

semmiféle kötelezettséggel nem jár, viszont a tájékoztatás céljának azért nem felel meg, mert egy-egy fiatal több helyre is jelentkezhet, vagy egyszerűen csak meggondolja magát. Vagyis hiába minden, a valós létszám nem derül ki november vége előtt.

Heinz Engl nem csak panaszkodik, javaslata is van: a tényleges beiratkozás időszakát előrehozná, július és szeptember közé.

Persze pénzről is szó van, hiszen például az Uni-Wien esetében az állami támogatás most érvényes befagyasztásának folytatása 2013 és 15 között már 110 milliós deficitet jelentene. Ugyanakkor a szakemberek szerint, ha a Karlheinz Töchterle miniszter által beharangozott milliárdos támogatás valóban eljutna a felsőoktatásba, az is csak az összeomlástól mentené meg az egyetemeket, strukturális változások nélkül a problémák megmaradnának.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl