Az Élet bálja

Csaknem kétmillió euró az AIDS elleni harcra

 
2011. Máj. 29. 09:01

Az Élet bálja

Csaknem kétmillió euró az AIDS elleni harcra

2011. május 29., Vasárnap 09:01

A bécsiek már régen tudják, hogy a Life Ball nem puszta látványosság. Persze kifejezetten kedvelik a ritka szórakoztató és a Városháza előtt ingyen (vagy a tévé közvetítés révén) megtekinthető profi megnyitót, kellőképpen megbotránkoznak a meghökkentő ruházatokon, szeretik közelről megbámulni a hírességeket. Ám eközben észrevétlenül tudatosul bennük az is, miről szól ez a rendezvény.

Az AIDS elleni harcról, arról, hogy az éppen harminc évvel ezelőtt felbukkant és mindmáig gyógyíthatatlannak tekinthető kór ellen igenis tenni kell és lehet valamit. A bécsi Élet Bálja mindenestre példát mutat: az idén 1,9 millió euró jött össze a belépőjegyekből és az adományokból – s minden cent a kutatásra, megelőzésre, felvilágosításra megy.

Az idén Brooke Shields volt a szenzáció, az a celeb, aki a megnyitón a Crystal of Hiope névre keresztelt díjat (s a vele járó 100 ezer eurós csekket) az arra érdemesnek ítélt szervezetnek átadta. Ezúttal az oroszországi Andrej Rilkov Alapítvány kapta, amely egyebek között steril tűket oszt a drogfogyasztóknak, s ezzel résztvesz az AIDS megelőzésében.

A látványos megnyitó mottója az idén a levegő volt, nem csoda, hogy a tündérek, angyalok, fura madarak, rovarok az égből szálltak alá, de miközben a közönség szájtátva bámulta a produkciókat, s törte a fejét a technikai megoldásokon, ügyesen hintették el a szervezők a konkrét információkat is. A világhírű előadók remek zeneszámai között az AIDS kutatás jelenlegi állásáról is szó esett, a televízió egyenes adása, és a lapok részletes beszámolója révén milliók tudhatták meg, hogy ha lassan is, de van előrelépés. Legalábbis a világ civilizáltabb országaiban, ahol lassan tudomásul veszik, hogy ez a betegség nem valamiféle szükséges és elkerülhetetlen rossz, hanem nagyon is lehet védekezni ellene.

A Life Ball idején közzétett népszerű tudományos munkákból az is kiderül, hogy bár a biztonságos szexnek nagy szerepe van a betegség megelőzésében, azért ma már tudott: a megbetegedések kereken ötven százaléka a drogfogyasztásnak tudható be. Ijesztő a statisztika a világszerte fertőzött 2,6 millió ember (2009-es adat, későbbi még nem áll rendelkezésre) földrajzi megoszlásáról. Az új megbetegedések száma Kelet-Európában és Dél-Ázsiában nőtt, miközben 33 országból (köztük dél-afrikaiakból) jelentős csökkenésről érkeznek jelentések. 2009-ben még mindig 1,8 millióan haltak meg a betegség következtében.

S hogy hol a reménysugár? A bál idején tettek közzé egy amerikai orvosi lapban megjelent tanulmányt egy új kezelési eljárásról, amely a nagyon korai szakaszban felfedezett betegség továbbterjedésének kockázatát 96 százalékkal csökkenti.

Ilyen kutatásokban reménykednek azok, akik immár csaknem két évtizede elszántan szervezik egyebek között a bécsi adománygyűjtést. Gery Keszler és csapata évről évre azért tesz ki magáért az egyre merészebb rendezvénnyel, azért nyer meg újabb és újabb hírességeket az ügynek, hogy több pénz jusson a megelőzésre és a kutatásra, egyszersmind pedig legalább ezekben a napokban minél szélesebb tömegekhez jussanak el az információk. A hírességek – a visszatérő vendégek, mint Bill Clinton, vagy Janet Jackson, és a sor hosszan folytatható lenne – nem bánják ezt a néha eltúlzottnak tűnő nyilvánosságot, a paparazzik jelenlétét, a bulvárlapok ostoba kérdéseit – hiszen mindez ebben az esetben nagyon jó ügyet szolgál.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl