Michael Häupl jubileuma

 
2014. Nov. 11. 10:40

Michael Häupl jubileuma

2014. november 11., Kedd 10:40

Aki az elmúlt években akár csak egy napot töltött Bécsben, az tanúsíthatja: ez a város működik. A légkör, az emberek viselkedése, egymás iránti toleranciája épp annyira irigylésre méltó, mint az ápolt parkok derűs nyugalma, a felújított gyönyörű épületek látványa, a kulturális kínálat, a közlekedés szervezettsége, beleértve a felújítások idején kialakított tereléseket. Akinek pedig megadatott, hogy életvitelszerűen itt éljen, az elégedett lehet a hétköznapi élettel is, azzal, hogy a városvezetés érezhetően a lakosság érdekeit szolgálja. Az önálló tartományi jogokkal felruházott főváros élén éppen húsz esztendeje a szociáldemokrata Michael Häupl polgármester áll.

a nyári opera filmfesztivál,

A látogató felületesnek mondható benyomását a nemzetközi felmérések is erősítik, Bécs évek óta tartja előkelő helyezését az európai fővárosok élhetőség szerint összeállított rangsorában.

A jelenleg 65 éves Michael Häupl persze 1994-ben jól megalapozott örökséget vett át Helmut Zilktől, aki egy ideje már kiszemelte utódául a városi szenátus akkori környezetvédelmi tanácsosát. Az ilyen utódlás persze akkor is zsákbamacska, ha az érintett előző beosztásában kitűnően megállta a helyét. Így volt ez az eredetileg biológia szakon végzett Häupl esetében is: ő diplomával a zsebében lett 1983-ban a bécsi magisztrátus tanácsosa, majd öt év múlva a környezetvédelmi tárca birtokosa.

Az első polgármesteri évek mindenesetre nem voltak túl sikeresek: 1996-ban az általa vezetett bécsi SPÖ súlyos választási vereséget szenvedett – 38,15 százalékos eredménnyel ugyan a legerősebb párt maradt, de elvesztette az abszolút többséget és koalícióra kényszerült (a Néppárttal). 2001-ben Häupl javított és visszaszerezte az egyedüli kormányzás jogát. 2005-re még népszerűbb lett, s ez az SPÖ 49 százalékos eredményében mutatkozott meg. A siker 2010-ben nem ismétlődött meg, s bár a 44,3 százalék sem mondható rossznak, ám koalícióra volt szükség. Häupl ekkor nagy lépésre szánta rá magát, s a Zöldekkel alakított kormányt. Még egy megmérettetést vállal: 2015-ben is ő vezeti a szociáldemokratákat. Ez lesz az utolsó – mondja, hiszen ha ismét nyer, a ciklus végén 71 éves lesz, s ez már elégséges ok a visszavonulásra.

Egyébként a koalíció a Zöldekkel nincs kőbe vésve, a választási eredménytől függetlenül nyitott más partnerségre is – nyilatkozta a minap. Ez alól kivétel a jobboldali FPÖ, amellyel Häupl akkor sem kíván együtt kormányozni, ha Haider egykori pártja egyre népszerűbb. Mindez persze kicsit korai elmélkedés, hiszen még azt sem tudni, mikor lesznek a választások, amelyeket 2015 októberéig kell megtartani.

A jubileum ellenére nehéz lenne összefoglalni ezt a húsz esztendőt. Tény azonban, hogy a városvezetés következetesen igyekszik a lakosság elsődleges érdekeit szem előtt tartani. Ez jelenti a folyamatos harcot az olcsó lakbérekért, a mindenki által elérhető kultúráért, vagyis olyan rendezvényekért, amelyek nyitottak a szélesebb tömegek előtt. A bécsi SPÖ – és ebben partner a Zöldek pártja is – mindent megtesz a szociálisan rossz helyzetben lévők megsegítéséért. Közéjük értendők a migránsok, akiknek Bécs példamutatóan ad beilleszkedési lehetőséget. Ugyanígy a menekültek felvétele terén is élenjár Bécs: miközben a tartományok még a megszabott kvóta teljesítése alól is igyekeznek kibújni, Häupl kvótán felüli létszám ideiglenes befogadását jelentette be, amikor a menekültáradat minden korábbi mértéket meghaladott.

Ez persze korántsem minden bécsinek tetszik – feltehetően ezzel is magyarázható a jobboldal (FPÖ) erősödése a fővárosban. Häupl azonban nem enged, ez elvi kérdés, és ebben a Zöldek lojális partnerek. Ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy egyre több intézkedés segíti az itt új hazát kereső idegenek beilleszkedését. Sok területet érintenek ezek – kezdve az iskoláztatástól, a lakhatáson át a munkavállalásig.

Bécs tekintélye és hírneve egyre nő: az itt élők büszkék városukra, amelynek népszerűségét a vezetés ügyes kampányokkal növeli. Az itteni kulturális és sportesemények mind alkalmat szolgáltatnak a város minél nagyobb ismertségének elősegítésére: a maratoni futóverseny közvetítését néző milliókat gyakorlatilag végigvezetik a városon, de az újévi koncert, a schönbrunni nyári hangverseny, vagy az Operabál, a Bécsi Ünnepi Hetek nyitóelőadásának nemzetközi közvetítése mind bécsi utazásra serkent. A Városháza előtti tér rendezvényei – legyen az akár a nyári opera filmfesztivál,  akár a karácsonyi vásár – kimutathatóan növelik a vendégéjszakák számát, s ezzel a város, no meg a résztvevő vendéglátósok, kereskedők bevételét.

A város látványosan fejlődik, húsz év alatt jócskán kiépült a földalatti hálózat (minden esetben hármas finanszírozással, a város, a tartomány és a szövetség összefogásában). A legújabb büszkeség a forgalomnak most átadott. Igaz, szükség is van a fejlesztésre, hiszen Bécs Európa egyik leggyorsabban gyarapodó városa. A jelenlegi 1,8 milliós lakosságszám 2029-re eléri a 2 milliót.

Häupl ma még nem szívesen beszél a jövőre esedékes választásokról. Óhajtott utódja neve egyelőre nem lapul a fiókjában, a választási törvény módosítása pedig végképp nem téma. A választásokat az ember a választók megnyerésével nyeri, nem pedig a választási törvénnyel– mondja.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl