Esterházy (Ottrubay) Melinda élete filmen

 
2010. Dec. 18. 10:49

Esterházy (Ottrubay) Melinda élete filmen

2010. december 18., Szombat 10:49

A legutóbbi negyed század nyitott könyv, Burgenlandban mindenki tudja, mi mindent tett a tartományért Esterházy Pál herceg özvegye. De arról, hogy a ma már visszavonultan élő 90 éves hölgy milyen lehetett sikeres balett primadonnaként, miért adta fel oly fiatalon az operaházi karriert, hogyan küzdött letartóztatott férjéért, kitelepített családjáért, jóval kevesebb az ismeret. Az Esterházy Magánalapítvány megbízásából az Asterfilm produkciójában elkészült film most ezt a hiányt pótolja.

Egy kérdésre nincs válasz. Vajon mit érzett Melinda, a ragyogó szépségű és tehetséges prímabalerina, amikor a szerelem, az Esterházy Pál herceggel kötött házasság kedvéért 1946-ban megírta felmondó levelét és ezzel egy életre búcsút mondott a színpadnak. „A nap belülről süt” című dokumentumfilm készítői - Katona Zsuzsanna forgatókönyvíró-rendező és Nyeste Péter szerkesztő-producer –hiába faggatták erről legközvetlenebb bizalmasait, fivérét, Ottrubay Józsefet, vagy egykori balett táncosnő-kolléganőjét, ilyen érzelmeket Melinda senkinek nem árult el. Nem tudni, fájt-e a szíve, és azt sem, mit érzett, amikor sorsa rosszra fordulása, Pál herceg letartóztatása után az Operaház nem hívta vissza.

Nem volt könnyű dolguk a dokumentumfilm készítőinek. Mozgókép nemigen állt rendelkezésre, korabeli fotók ugyan fellelhetők voltak, és a még elérhető rokonok, ismerősök elbeszéléseiből a történet is kikerekedett, de a szituációkat „ál-archív” felvételekkel voltak kénytelenek vászonra vinni.

Öröm, siker és fájdalom

„Szerencsére” Ottrubay Melinda élete önmagában is filmtörténet. Dr. Ottrubay Dezső, törvényszéki elnök lányaként 1920-ban látta meg a napvilágot. Már hét évesen beteljesült álma, balett órákat vehetett, tudását és a legmodernebb balett-technikákat Párizsban tökéletesíthette. A Budapesti Operaház balett-táncosnőjeként alig 24 évesen megkapta a „primabalerina assoluta“ címet, a nemzetközi balett világ legmagasabb kitüntetését. Legjelentősebb szerepei: Tündér (id.Harangozó Gy.: A fából faragott királyfi); Sylvia (Nádasi F.); Lány (id.Harangozó Gy.: A csodálatos Mandarin); Terpszikhoré (Milloss A.: Prométheusz teremtményei); Szulamit (Cieplinski: József legendája); Seherezádé (Kölling); Sakuntala (Cieplinski); főszerep (Cieplinski: Bolero). Nemcsak táncolt, hanem tanította is a tánc művészetét: erről írt könyve 1939-ben jelent meg Ritmus és tánc címmel.

Az Operaház volt az élete, ott ismerkedett meg Esterházy Pál herceggel is, akivel 1946-ban házasságot kötött. A herceg ekkora az államosítás következtében már elveszítette vagyonát, Ottrubay Melinda felhagyott a tánccal és egyben csodálatos karrierjével. A boldogság két évig tartott: Esterházy Pál herceget 1948-ban, a Mindszenty perben, a hercegprímással együtt 15 év fogságra ítélték, Melinda életében a félelem, a nélkülözés, a megaláztatás, de egyben a reménykedés évei következtek.

Megindító jelenetek örökítik meg a filmben, ahogyan Melinda betegséget tettetve sikeresen kivonta magát a családját sújtó kitelepítés alól, csak hogy bebörtönzött férje közelében maradhasson, járhassa a hivatalokat, csomagot, levelet csempésszen be hozzá.

Szabadság, Svájc, Burgenland

1956-tól, a szabadulástól az út már egyenes, a házaspár Zürichben telepedik le. Az itteni élet csendes boldogságáról fotók tanúskodnak, mint ahogy az 1989-es temetés, és Melinda későbbi burgenlandi szerepét is immár több filmjelentés is megörökíti.

Az ma már egyértelmű, hogy Pál herceg jól döntött, amikor végrendeletében ezt a nemcsak balett művészként nagyszerű asszonyt tette meg egyedüli örökösévé. A gyászon felülkerekedve 1989-ben nagy elszántsággal vette át a több, mint 500 éves Esterházy hagyaték irányítását. Az osztrák törvények lehetőségét kihasználva létrehozott magánalapítványok kiállták az idők próbáját, alkalmasnak bizonyultak a vagyon korszerű kezelésére. 2001-ben pedig a Dr. Ottrubay István vezette Esterházy Vállalkozások (Esterházy Betriebe GmbH) megalapításával lényegében megalapozta egy modern és a jövőbe tekintő vállalatvezetés struktúráját.

Amikor pedig látta, hogy unokaöccse jóvoltából jó kezekben van az Esterházyak hagyatékának gondozása, a kulturális kincsek, történelmi emlékek ápolása, s a mindehhez szükséges vagyon megőrzése, Melinda visszavonult. A film bemutatóján a két család tagjai, barátok, ismerősök, az Esterházy Magánalapítvánnyal kapcsolatot tartók, akik megtöltötték a Puskin mozi nézőterét, hiába keresték a főszereplőt. Melinda hercegné, ahogyan szokta, most is tartja a szavát. Márpedig 2002-ben úgy döntött, hogy visszavonul, és szűk családi körben tölti napjait.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39