Az osztrák egyetemek nyitva állnak a magyar hallgatók előtt (is)

 
2015. Márc. 3. 16:00

Az osztrák egyetemek nyitva állnak a magyar hallgatók előtt (is)

2015. március 3., Kedd 16:00

Nem szűnik az érdeklődés az osztrák egyetemek iránt, erről a legtöbbet a Magyar Diákok Egyesületének (MDE) vezetői tudnak mesélni, hiszen ők azok, akik rendszeresen tartanak előadásokat Magyarországon a lehetőségekről és körülményekről. Kérdésekre is szívesen válaszolnak, emellett folyamatosan frissített honlapjuk jól tájékoztat, s tapasztalataik alapján a gyakran feltett kérdésekre is kitér.


Talán most, márciusban nem árt arra figyelmeztetni – emelik ki a sok infó közül –, hogy ha valaki elhatározza tanulmányainak ausztriai/bécsi folytatását, bizonyos előkészületeket máris meg kell tennie. A legidőszerűbb: ajánlatos minél előbb jelentkezni a kollégiumokba! Most még van esély, nyáron azonban egyre valószínűtlenebb, hogy az illető talál helyet. Márpedig sok szempontból ez a legkedvezőbb lakhatási forma.

A bécsi/ausztriai egyetemek valamelyikére pályázók olyan sokféle kérdést tudnak feltenni, hogy a válaszadásra egy cikk aligha nyújthat lehetőséget. Néhány általánosságról azonban tudunk felvilágosítást adni – a részletkérdések megválaszolásához pedig az MDE honlapjának konkrét cikkeihez irányítjuk az érdeklődőket.

Ausztriában változatlanul ingyenes az egyetemeken a normál képzési idő, ami az alapképzésnél hat félév + két félév tolerancia szemesztert jelent. (A vívmány egy választási kampánynak köszönhető, és bár a pénz itt sem veti fel a z oktatási tárcát, a 2009-es bevezetés óta eddig sikerült fenntartani ezt a kellemes állapotot.

Felvételi regisztráció mindenhol van: első lépésként ki kell választani a megcélzott intézményt, majd következik a regisztráció egy online adatlap kitöltésével
Ezután a szükséges papírokkal, (személyi igazolvány, érettségi, és az év végi bizonyítvány) személyesen el kell látogatni az egyetemre, ahol gyors ügyintézés következik: a dokumentumok benyújtásakor jelezni kell, ki milyen szakra jelentkezik, be kell fizetni a diákigazolványért járó 17 eurót. A tanulmányi eredmény nem számít. Az igazolványt azonnal kiállítják.

A magyarokat általában szívesen látják az osztrák egyetemeken – tapasztalat van elég, hiszen az itt tanuló magyarok száma meghaladja a kétezret.

S hogy mi a siker titka? Vagy inkább a sikertelenségé: ha hiányzik a nyelvtudás és a szorgalom, akkor nem biztosított a jó eredmény. Az első gyors rosta – a 2011/12-ben bevezetett

értelmében már az első évesek közül eltanácsolják a gyengébben teljesítőket, ezek között pedig igen nagy számban vannak azok, akik nem tudnak jól németül. Vagyis: Ausztriában nem nehéz bekerülni egy egyetemre, annál nagyobb kihívás benn maradni és elvégezni. (Kivétel néhány olyan szak, ahol komoly felvételi van – publicisztika, orvosi és a művészeti egyetemek).

A diákélet lehetőséget nyújt az idő és az órarend rugalmas beosztására. Mellette lehet, és többnyire kell is végezni valamilyen részidős munkát, ami óránként nettó 7-9 euró jövedelmet jelenthet. A bevételen kívül pedig az sem rossz érzés, ha a diák maga is hozzájárul tanulmányai költségeinek fedezéséhez.

A következőkben olyan linkeket ajánlunk, amelyekből az érdeklődők széleskörű ismereteket szerezhetnek, sok kérdésükre választ kaphatnak. Ha mégsem, érdemes ezeket személyesen feltenni az fogadóóráján.

 

http://www.szervuszausztria.hu/ausztriadiakelet/szervuszausztria-felsooktatas-egyetemi-felvetel-dereky-pal-76077.html

Statisztikák.

Felvételi követelmények.

Lakás-lehetőségek

Támogatások

Diákmunka

 http://mde.hu/hirek/2013-as-egyetemi-statisztikak-ausztriarol/

http://mde.hu/hirek/mde-news-uni-wien-felveteli-tanari-szakokra-201415/

http://www.szervuszausztria.hu/ausztriaingatlanpiac/szervuszausztria-becsi-ingatlan-egyetemistak-lakokozosseg-94909.html

 http://mde.hu/hirek/tamogatasok-egyetemistaknak-mi-mikor-jar/

http://mde.hu/hirek/diakmunka-tanuld-meg-ellatni-magad/

 

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl