Letette a hivatali esküt a Kern-kormány

 
2016. Máj. 18. 11:09

Letette a hivatali esküt a Kern-kormány

2016. május 18., Szerda 11:09

Ezúttal villámgyorsan, még a vasárnapi elnökválasztás előtt megoldotta a kormányválságot a nagyobbik koalíciós párt: az SPÖ szűk vezetősége egyhangúlag, a 70 tagú elnökség egy ellenszavazattal elfogadta Christian Kern jelölését a kancellári posztra. A pártelnöki tisztről, amelyre szintén őt jelölik, június 25-én az SPÖ kongresszusa szavaz.

Az új kancellár máris letette a hivatali esküt, és Heinz Fischer szövetségi elnök még aznap sort kerített az újonnan kijelölt miniszterek fogadására. Ők egy nappal később tették le a hivatali esküt. A kormány hét szociáldemokrata minisztere közül hárman – a védelmi, az egészségügyi és a szociálisügyi tárca élén a korábbi politikus maradt, új az oktatási-, az infrastruktúra miniszter, a kancellári hivatal minisztere (a kulturális ügyek felelőse) és az integrációért is felelős államtitkár. Utóbbi személye a legérdekesebb: a 37 éves Muna Duzdar palesztin bevándorlók gyermekeként Bécsben nőtt fel, Párizsban és Bécsben járt jogi egyetemre, majd Franciaországban dolgozott – politikai pályáját az SPÖ színeiben már diplomás ügyvédként a bécsi Városházán kezdte. A Palesztin-Osztrák baráti társaság elnöke, az integráció, a nyelvtanulás és a betelepülni vágyók képzésének elkötelezett híve. Élesen bírálta Werner Faymannt, és bár a kommentárok kiemelik, hogy személyében most először kerül muzulmán hitű osztrák kormányba, ő maga nem sok jelentőséget tulajdonít a vallásnak.
 
Nem ő az egyetlen nő az új kormánytagok között: az oktatási tárcát ezentúl a felsőoktatási ügyekben igen járatos Sonja Hammerschmid, az állatorvosi egyetem eddigi rektora veszi át. Feladata nem egyszerű: az osztrák oktatásügy teljes reformra szorul.
 
Infrastruktúra minisztert Kern Stájerországból hozott:– a szintén jogi végzettségű Jörg Leichtfried egy ideje már a tartomány közlekedési tárcáját vezette. Amint ő maga elmondta, ez számára egyben környezetvédelmi és gazdaságpolitikai feladat is. Minden bizonnyal ugyanezt az elvet követi majd a szövetségi kormányban, ahol milliárdos beruházásokról is kell dönteni.
 
A kancellári hivatal új minisztere Thomas Drozda 1993-ban már Vranitzky kancellár tanácsadója volt gazdasági és kulturális kérdésekben, később bábáskodott az Operát, a Burgtheatert és a Volksopert tömörítő Bundestheater szerkezeti átalakításánál. Szoros kapcsolati hálója a színházi és művészvilággal, az SPÖ balszárnyán végzett párttevékenysége bizonyára szerepet játszott abban, hogy ő váltja a Faymann közvetlen munkatársaként ismert elődöt. Pedig Josef Ostermayer a kulturális életben kedvelt volt.
 
Christian Kern a beiktatása utáni beszédében, majd az ORF munkatársának adott interjúban egyaránt kitért a legkényesebb és mindeddig homályban hagyott kérdésre, az FPÖ-höz fűződő viszonyra. Kern határozottan kijelentette, hogy a kisebbségeket kirekesztő nyilatkozatok miatt a Szabadságpártot nem tartja alkalmasnak a közös kormányzásra. Viszont szeretné a koalíciós partner ÖVP-hoz fűződő kapcsolatot, és az országban uralkodó általános hangulatot javítani. Az interjúból részletek

.

 
0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl