Ismét nagykoalíció?

Új stílusú együttműködésre van szükség

 
2013. Okt. 11. 19:01

Ismét nagykoalíció?

Új stílusú együttműködésre van szükség

2013. október 11., Péntek 19:01

Indulhatnak élesben a koalíciós tárgyalások. Heinz Fischer államfő valamennyi parlamentbe került párt vezetőjével folytatott körültekintő megbeszélések után Werner Faymannt, az SPÖ elnökét, az eddigi kancellárt kérte fel az új kormány megalakítására. Ez pedig nagykoalíciót jelent: Faymann csakis a második legerősebb párt, az ÖVP vezérével kíván tárgyalni.

Egy azonban bizonyos: a régi típusú közös kormányzás nem folytatható. Új játékszabályok kellenek, hiszen az eddigi partnerek mindketten veszítettek korábbi pozíciójukból. Vagyis a választók elégedetlenek, valami mást szeretnének. Másrészt a két párt az új választások eredményeként a 183 tagú törvényhozásban mindössze nyolc mandátumos többséggel rendelkezik, s az egységes fellépés érdekében célszerű jóelőre akár kompromisszumok árán közelebb hozni az álláspontokat részterületeken.

Az új koalíció – amennyiben egyáltalán létrejön – nem annyira hőn óhajtott vágya az érintett két pártnak (különösen az ÖVP-nek), mint inkább kényszer. A szeptember 29-i választások óta eltelt időben a pártok alaposan körülnéztek, kivel lehetne partneri kapcsolatot kialakítani.

Nem sok sikerrel. A Szabadságpárttól elvben az SPÖ és az ÖVP is elhatárolódik, (már csak azért is, mert legutóbb egy ilyen kísérlet – Jörg Haiderrel – Ausztria nemzetközi elszigetelődését eredményezte). A Néppárt egy pillanatra most mégis eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha megpróbálná megkerülni az SPÖ-t – jóllehet egyedül vele rendelkezik elegendő mandátummal a többségi kormányzáshoz – és összeállna az FPÖ-vel, no meg a viszonylag tiszta lapnak számító Stronach-csapattal. Az ötlet hamar hamvába hót, lévén hogy újonnan alapított pártjában némi káoszt hozott létre, személycserékkel, a kampányra áldozott pénz visszakövetelésével, no meg azzal, hogy minden tárgyalásnak elébe vágva hirtelen visszautazott Kanadába. Egyszóval rövid úton kiderült, komolytalan a dolog. (Stronach kampánybeli szereplése után ez már nem lehetett meglepetés – nem véletlen, hogy az agg kezdő politikus a vártnál rosszabb eredményt ért el, s „csak” 11 mandátumot szerzett). Persze ehhez a felálláshoz az is kellett volna, hogy az államfő Spindeleggert, a Néppárt elnökét bízza meg a kormányalakítással.

Heinz Fischer az úgynevezett nagykoalíció híve (azért úgynevezett, mert ma már ez a két egykori nagypárt inkább a középkategóriába tartozik, a maga 27 illetve 24 százalékával). Azt azonban az államfő világosan látja, hogy az új kormánynak új stílust, a korábbitól eltérő együttműködési formákat kell találnia. A kormányalakítási megbízás szóbeli és írott változata egyaránt ilyen irányú felkérést is tartalmaz. Az is világos, hogy csak akkor sikerült megalakítani a kormányt, ha mindkét fél engedményeket tesz, egy-egy területen kompromisszumra kész. Két hónapot kaptak erre.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl