Ausztria segítséget nyújt Magyarországnak a határőrizethez

 
2016. Júl. 14. 09:29

Ausztria segítséget nyújt Magyarországnak a határőrizethez

2016. július 14., Csütörtök 09:29

Az új „határvédelmi rendszere” miatt pellengéren áll Magyarország. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a nemzetközi joggal össze nem egyeztethetőnek tartja, hogy egy nyolc kilométeres övezetből jogi eljárás nélkül visszatoloncolják a menekülteket Szerbiába. A heves nemzetközi bírálat ellenére Ausztria a jövőben segítséget nyújt a szomszédos államnak ahhoz, hogy átjárhatatlanná tegye a Szerbiával határos EU-s külső határt. Wolfgang Sobotka (ÖVP) belügyminiszter és Hans-Peter Doskozil (SPÖ) védelmi miniszter hivatali kollégáikkal, Pintér Sándorral és Simicskó Istvánnal a röszkei határátkelőn csütörtökön sorra kerülő találkozójukon ezt szeretnék majd előrelendíteni.


Ausztria kész arra, hogy 20 rendőrt küldjön a magyar-szerb határ biztosításához – mondta Sobotka miniszter kabinetjének egyik munkatársa azt mondta a „Presse”-nek. A bevetésre az EU-határőrizeti hatóságának, a Frontexnek a keretében, vagy egy Magyarországgal megkötött bilaterális szerződés alapján kerülne sor. Célszerű az embercsempészeket már 300 kilométer messzire Ausztriától feltartóztatni. Doskozil miniszter egyik szóvivője szerint akár Bundesheer-katonák is biztosíthatnák a Szerbiával határos EU-határt, ha ezt a magyarok kérik. Létszámot nem akart mondani. Doskozil számára fontos, hogy ellentételezésként a magyarok menekülteket fogadjanak vissza. Ennek Budapest mostanáig ellenáll.


Kern találkozik Orbánnal


Ausztria és Magyarország az EU-ban azonban határozottan ki akar állni amellett, hogy a Dublin-esetekben 2017-ig ismét vissza lehessen toloncolni Görögországba a menekülteket. A Dublini Megállapodás értelmében az az EU-állam lenne illetékes a menedékkérelem elbírálására, amelybe az adott menekült legelőször belépett. A nyitott kérdéseket Kern kancellár és Orbán miniszterelnök hamarosan a legmagasabb szinten tárgyalhatják majd meg: július végére budapesti találkozót terveznek.Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl