Elégedetlenek az osztrák orvosok

 
2015. Feb. 10. 09:08

Elégedetlenek az osztrák orvosok

2015. február 10., Kedd 09:08

Munkaruhában – fehér köpenyben – gyűltek össze vagy másfél ezren a jobb munkakörülményeket követelő kórházi orvosok a bécsi Múzeumi Negyed egyik, e gyűlés céljaira kibérelt termében. A munkaidő csökkentése, amelyet új törvény rögzít, elvben nincs ugyan ellenükre, ám a túlórapénzek elmaradása miatt anyagi veszteségtől, a nagyobb munkaerő-igény miatt pedig létszámhiánytól, így a gyógyítás ellehetetlenülésétől tartanak.

Eddig heti 72 óra volt a kórházi orvosok számára a megengedett munkaidő, ez fokozatosan 48 órára csökken 2021-ig, (Ausztriában nem szokás, egyik percről a másikra, különösen nem visszamenőleg rendelkezéseket életbe léptetni). A lépcsőzetes bevezetés már januártól meg is kezdődött, az idén az eddigi 72 óra helyett „csak”heti 60 óra, 2018-tól 55 óra engedélyezett, míg 2021 közepén életbe lép az eredetileg célul kitűzött heti 48 órás korlátozás, amelyet 17 heti átlag alapján számolnak ki. Ha az orvosok mégis az előírtnál több óraszámban akarnak beosztást vállalni, akkor erről írásban kell nyilatkozniuk.

Hogy mi a baj az új rendelkezéssel? A betegek száma, a gyógyítás szükséglete e rendelkezéssel természetesen nem csökken, viszont bizonyos beosztások kiesnek, így a szolgálatban lévő orvosokra nagyobb teher hárul. Az ő kapacitásukat lekötik az akut esetek, ami a halasztható műtétekre szorulók számára még nagyobb várakozási időt jelent. Most, az új munkaidő törvény fokozatos bevezetése után az orvosok attól is tartanak, hogy már a sürgős esetekben sem tudnak helytállni a létszámhiány miatt, és lesznek olyan – például éjszakai – műszakok, amelyet egyszerűen nem tudnak betölteni.

Nemcsak ez a

, persze. Bizonyíthatóan alacsonyabbak az alapbérek, mint például a szomszédos Németországban, vagy Svájcban – ahova a nyelvtudás birtokában a kicsit is kalandvágyók elvándorolnak. Ez persze tovább nehezíti az otthonmaradók dolgát. Ők elvárnák a béremeléseket. Ha már a munkaidő tekintetében Ausztria igyekszik felzárkózni az EU elvárásaihoz, akkor ezt a fizetség terén is meg kellene tennie- vélekednek.

Persze az orvosok fizetése szakonként igen eltérő, és ehhez jön még a különbség az állami és a magánkórházak orvosainak keresete között, no és a magánbiztosítottak kezelése is többet hoz, mint a közönséges társadalombiztosítással rendelkezők után fizetett térítés. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy az osztrák kórházakban ismeretlen a hálapénz, ilyesmire sem a beteg, sem az orvos még csak nem is gondol. A bérezési rendszer azonban bonyolult és átláthatatlan, nemcsak a szakágtól, hanem a tartományoktól is függ az alapfizetés. Az orvosok egyre, rendeznék a viszonyokat, és ennek érdekében igyekeznek nyomást gyakorolni a politikára, amelytől végső soron az egészségügyi struktúra átalakítása függ.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl