Bécs belvárosának fontos a Világörökség része státusz

Legyen inkább alacsonyabb a tervezett toronyház

 
2016. Dec. 14. 08:16

Bécs belvárosának fontos a Világörökség része státusz

Legyen inkább alacsonyabb a tervezett toronyház

2016. december 14., Szerda 08:16

Hosszas viták után megszületett a döntés: a Stadtpark szélén, átellenben a gyönyörű jugendstíl metróállomással (Otto Wagner ) mégis lebontják az Intercontinental fantáziátlan épületét. A helyette épülő toronyház-együttes azonban a tervezettnél jó tíz méterrel alacsonyabb lesz, és ennek köszönhetően az UNESCO talán mégsem vonja meg Bécs belvárosától a Világörökség része címet.

Nem most először fenyegeti az osztrák fővárost a cím megvonása. A Stadtpark másik végén, a Hilton szálló közelében az úgynevezett Wien Mitte közlekedési csomópont megújítása idején, jó tíz évvel ezelőtt ugyancsak a tervezett toronyházak magassága okozott gondot - ráadásul ez akkortájt történt, amikor még meg sem száradt a pecsét a cím adományozásának dokumentumán.

A Wien Mitte megújítása igen fontos volt, hiszen ez az a része a városnak, ahova a repülőtéri tömegközlekedés szállítja a Bécsbe érkezőket, vagyis az idegen  itt találkozik  először a várossal. Bár ez a rész nem tartozik közvetlenül a belvároshoz, de a toronyházak rontották volna a rálátást a városmagra. Az UNESCO ICOMOS - a nemzetközi szervezet műemlékvédelmi bizottsága - Canaletto olasz festő 1760-ban készült képére hivatkozva mondta ki ítéletét. "Csakis az a bécsi Belváros lehet a Világörökség része, amely pontosan úgy fest, mint ahogy azt Canaletto annak idején a Belvedere magaslatáról látta és megfestette, s ami e pontról  eddig  zavartalan örömet okozott." Márpedig az akkor tervezett  négy, 90 méter körüli - vagy annál is magasabb - toronyház, amit itt, a Ringtől keletre, a Stadtpark bejáratánál terveztek, légvonalban alig 800 méterre van a Stephansdomtól, és belelógott volna  a körpanorámába. Az UNESCO azzal fenyegetett, hogy a tornyokkal elrontott városképpel Bécs belvárosa nem lehet a világörökség része, vagyis a testület nem véglegesíti korábban hozott döntését (Bécs 2001-ben került fel a jelöltlistára).

Canaletto festménye

A város és a magánberuházók közössége számára egyaránt fájdalmas üzenetnek megvolt a foganatja, a terveket az UNESCO kívánságához igazodva újragondolták. A ma már  megszokott látkép, a közlekedési csomópont, a szellemesen kialakított üzletközpont és környéke megfelel az elvárásnak, a Belvedereből zavartalan a belváros látványa.

Most a Heumarkt és környéke vár megújulásra. Ennek kétségkívül útjában van a nem túl tetszetős Intercontinental, mellette - közvetlenül a gyönyörű jugendstíl Konzerthaus szomszédságában - a bécsiek által oly kedvelt korcsolyapályával, amely egy nagyobb darabot kiszakít a járdából is. Az eredeti elképzelés szerint az újjáépített  Intercontinental mellett még egy toronyház épülne  méregdrága luxuslakásokkal. Hetvenhárom  méter magasra tervezték az épületet - gondosan kiszámolva hány lakás teheti nyereségessé a beruházást. Az ICOMOS 43 méteres magasságot tartana elfogadhatónak - kérdés, hogy beéri-e a most született kompromisszummal, és a 63 méter magas toronyház elfogadható-e  a Világörökség része cím megtartásához. A most véglegesített terv  más módosítást is tartalmaz: a korcsolyapálya 200 négyzetméterrel kisebb lesz (6500 négyzetméter a végeleges jégfelület), ennyivel szélesítik a Konzerthaushoz vezető járdát. Terveznek még a lakótorony mellé egy másik, többemeletes épületet, amely a Heumarktgebäude nevet kapja, és ahova a korcsolyaegyesület is beköltözhet, Még nem döntötték el, vajon ez lesz-e a Zeneművészeti Főiskola székhelye is, és kap-e itt helyet a szintén érdekelődést tanúsító Bécsi Szimfonikusok, a Konzerthaus állandó zenekara.

A Heumarkt projekt néven futó, 210 millió eurós költségvetésű  tervek jóváhagyásáig még az sem volt biztos, hogy az Intercontinentalt lebontják, vagy csak átalakítják.   Bécs vörös-zöld városvezetése most a szakértői vélemények után döntött, ám kérdés, hogy az ICOMOS elégségesnek tartja a 10 méter lefaragását a toronylakóház magasságából. A testület 2018-ban Krakkóban tartandó éves kongresszusán dönt, megvonja-e címet. Bécs azzal is érvel, hogy ez a 63 méteres torony nem rí ki a környék más magas épületei közül - ám láthatóan nem mindenki bízik abban, hogy sikerül meggyőzni az UNESCO-t. Mindenesetre elkezdődött annak latolgatása, vajon a Világörökség része titulus a gyakorlatban mit jelent, befolyásolja-e esetleg az idegenforgalmat, vagy csak hiúsági kérdés.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl