Az Ausztriában dolgozó magyarokat is érinti a takarékoskodás

A kiadások csökkentését tervezi az új osztrák kormány

 
2018. Jan. 5. 10:52

Az Ausztriában dolgozó magyarokat is érinti a takarékoskodás

A kiadások csökkentését tervezi az új osztrák kormány

2018. január 5., Péntek 10:52

Nem új Sebastian Kurz kancellár ötlete: már külügyminiszterként - az integráció felelőseként - szorgalmazta, hogy az EU állampolgárok hazájukban nevelt gyermekei után járó családi pótlékot az érintett országban szokásos szintre csökkentsék. Akkor Kern kancellár ellenállásán megbukott a terv. Most, kancellárként, partnere, az FPÖ hatékony támogatásával a takarékoskodás jegyében valóra válthatja ötletét.

 

A jelenlegi osztrák kormány nem tér el elődei azon szokásától, hogy közös cselekvési tervükről "ott alvós" zártkörű tanácskozáson tárgyal és dönt - lehetőleg valamilyen csinos vidéki kastélyban, vagy kolostorban. Az idei helyszín a dél-stájerországi Seggau vára  (Leibnitz), a téma pedig: hogyan lehet megtakarítani 2,5 milliárd eurót.

 

A kormányülés helyszíne: Seggau várkastély

A javaslatoknak se szeri se száma - szó van a munkanélküli segély lefaragásáról,  létszámcsökkentésről a közhivatalokban ("fájdalommentesen": minden harmadik nyugdíjba vonuló munkahelye megszűnne, vagyis nem töltenék be újra). Megtakarítást jelenthet újabb  állami feladat kiszervezése külső vállalatokhoz, de a szociális juttatások terén is sok pazarlást látnak az illetékes politikusok. Például az egészségügyben, ahol sok "aktív" ágyat foglalnak  állandó gondozásra szoruló idősek.

A konkrét elképzelések között szerepel  - és a kormány egyetértésével találkozik - az a terv, amelynek keretében  csökkenteni fogják a külföldi  munkavállalók otthon nevelt gyermekei után járó családi pótlék összegét.  Az "indexálás" annyit jelent, hogy a jövőben csak az érintett országban törvényesen megállapított összeg jár majd családi pótlékként. Eddig az volt a gyakorlat, hogy az Ausztriában élő és dolgozó EU-állampolgárok számára az osztrák családi pótléknak megfelelő összeget utalják. 2016-ban 132 ezer gyermek után 273 millió eurót fizettek ki. ( 2015: 249 millió euró 122 ezer gyermek után; 2014: 227 millió euró; 2013:192 millió - vagyis minimum tíz százalékos évenkénti növekedés) .

A csökkentés természetesen  elsősorban a kelet-európaiakat sújtja: a  nyugat-európaiak esetében a hazai juttatás nemigen tér el az ausztriaitól. Az ismert adatok szerint Magyarországnak, az Ausztriában dolgozó szülők itthon maradt gyermekeinek 80 millió euró jutott - ez az összeg a törvénymódosítás  után - 2019 január 1-től - jelentősen csökkenni fog. A statisztikai adatok szerint csaknem 40 ezer 18 éven aluli magyar fiatal szülei dolgoznak Ausztriában bejelentett állásokban. (Szlovákia: 30 600 gyermek, 63 millió euró; Lengyelország: 38 millió euró; Románia: 32 millió euró;Szlovénia: 22 millió euró; Csehország18 millió euró; Horvátország: 7 millió euró; Bulgária: 3 millió euró).

Nagy az egytértés  kormányülésen - ORF screenshot

Ausztriában egyébként a családi pótlék összvolumene 2016-ban 4,4 milliárd euró volt. A gyermek életkora szerint az összeg 112 - és 162 euró között van, születéstől a 19. életév betöltéséig folyósítják.

Az osztrák kormány szívesen látná, ha a szabályozást  valamennyi EU tagállam átvenné. A brüsszeli Bizottságnak eddig a hírek szerint nem  nagyon tetszett az ötlet, ha a döntés véglegessé válik, alaposan megvizsgálja, egyezik-e az az uniós előírásokkal.

Ha soknak is tűnik a megtakarítható összeg - csepp a tengerben. Takarékoskodási potenciált a kormány sok más területeken is lát. Bár a nemsokára a parlament elé kerülő pontos tervről még nincs döntés, azt máris  hangsúlyozzák, hogy minden  minisztériumnak számítania kell költségvetése lefaragására - és persze a már említett területeken kívül a kormány az eddiginél jóval kevesebbet kíván költeni a migrációra és az integrációra.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl