Az átlátszó Pilz-Lista is indul a választásokon

 
2017. Júl. 27. 10:42

Az átlátszó Pilz-Lista is indul a választásokon

2017. július 27., Csütörtök 10:42

Vajon mire számíthat Peter Pilz, a Zöldek veterán politikusa, aki megsértődött, és saját listával indul az októberi parlamenti választáson?  Pilz nevét Ausztria szerte mindenki ismeri, az elmúlt évtizedekben nem egy harcos kiállása visszaélések feltárásához vezetett. Fáradhatatlanul küzdött a korrupció ellen - több kevesebb sikerrel. Most hátat fordít a pártnak, amelynek alapításától kezdve tagja volt. 

foto: APA

A 63 éves Pilz elvárta volna, hogy a Zöldek legalábbis harmadik helyen indítsák az október 15-i választáson, ám a kongresszuson a szavazáson  egy hajszállal lemaradt egy ifjú titán mögött. A negyedik helyet már nem találta méltónak, így saját listát - és hangsúlyozottan nem pártot - alapítva a Zöldekről leválva indul a parlamenti képviselői hely(ek)ért. Ha sikeres lesz, azonnal ki is lép a pártból - jelentette be.

Hogy ez mennyire jó ötlet, az persze csak október közepén derül ki, tény azonban, hogy a Zöldek számára nem túl kedvező a fejlemény. Bár Pilz és a  hangsúlyozottan nem párt, hanem lista a bal és jobboldali  alapeszmék valamiféle vegyülékét hirdeti, és minden oldalról vár támogatókat, eléggé valószínű, hogy inkább csak a Zöldek szavazótáborát gyengíti majd.

A Lista első szereplői mindenesetre igen vegyes hátterűek. Van közöttük egykori szociáldemokrata tag (Sebastian Bohrn-Mena), mellette olyan nem párt-hátterű közéleti személyiségek, akik azonban egy-egy területen már nevet szereztek. Mint például Maria Stern, aki a nőkérdésben szervezett népszavazást, vagy Peter Kolba, aki a fogyasztóvédelem érdekében tevékenykedett, de csatlakozott már a menekültek érdekében és a minimális esélyegyenlőségért fellépő hölgy is. Ők az elsők, akiknek nevét Pilz közzétette, azzal a megjegyzéssel, hogy még legalább hús-huszonöt közéleti személlyel tárgyal .

A Lista programja érdekes keveréke a bal - és jobboldali gondolatoknak. A szociálpolitikában egyértelműen a baloldal felé hajlik: a javak igazságosabb elosztása a cél, és ennek egyik lépéseként Pilz ismét adót vetne ki a nagy vagyonokra. Ami a migrációt és a menedéket illeti,  itt inkább a jobboldal elgondolásai a mérvadók: Pilz nem gondolja, hogy Európa minden menekültet fel tudna venni - ám abban sem hisz, hogy a földközi tengeri menekülés útvonalat olyan egyszerűen le lehetne zárni, amint ahogy azt az ÖVP gondolja.

Forrás: heute.at/ Helmut Graf

A demokratikus jogállami Európát - amelyet  Pilz hazájának tekint -, véleménye szerint a leginkább a politikai iszlám fenyegeti. Vagyis úgy véli, hogy a gyűlöletet terjesztő prédikátorok már az óvodákban és iskolákban is igyekeznek  hozzáférni a gyermekekhez. Ő tiltaná ezt a tevékenységet, és ennek semmi köze az idegengyűlölethez, ami távol áll tőle.

Persze senki ne gondolja, hogy Pilz elhagyta kedvenc témáit. A Lista is zászlajára tűzte  korrupció -  és a mindent megfigyelő-lehallgató állam elleni harcot.  Mivel az osztrák politikai életben szokás az egyes pártokat- mozgalmakat színnel jelölni, Pilz listája az "átlátszót" választja. És ha ez a nyomdatermékeken nem jön ki jól, akkor maradnak a fehér mellett- mondta a Listát bejelentő sajtóértekezleten.

Egyelőre mintegy húszan csatlakoztak, de ez a szám napról napra nő. A kiadásokat adományokból kívánják fedezni. Honlapjuk még nincs, de készül, minden kérdésre maga Pilz válaszol- E-mail címe: liste@peterpilz.at

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. július 27., Csütörtök 11:08
Peter Pilz: egykori trockista, forradalmi marxista, később zöldpárti szélkakas. Menne inkább nyugdíjba 63 évesen. Bár, ha megosztja a zöldeket, csak csinálja. Remélem, egyikük sem éri el a parlamenti küszöböt. Hajrá Strache, hajrá FPÖ!

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl