Ausztria (egy ideig) államfő nélkül marad?

Az Alkotmánybíróság már vizsgálódik

 
2016. Jún. 10. 12:35

Ausztria (egy ideig) államfő nélkül marad?

Az Alkotmánybíróság már vizsgálódik

2016. június 10., Péntek 12:35

Az Osztrák Alkotmánybíróság már megkezdte az FPÖ panaszának kivizsgálását, vagyis felszólította a választási bizottságot, hogy június 17-ig nyújtsa be a megfelelő választási dokumentációt és jelezze, mely hatóságokhoz érkezett feljelentés. Azt azonban nem ígérik, hogy a július 8-i beiktatási ceremóniáig megszületik a döntés, vajon helytálló-e az Osztrák Szabadságpárt vádja, és a választási eredmény valóban megkérdőjelezhető.

A Szabadságpárt 150 oldalas feljelentésben támadta meg az elnökválasztás végeredményét, azt állítva, hogy a levélszavazatok kiértékelésénél súlyos hibák történtek. A beadvány szerint a 117 választási körzet közül 94-ben találtak szabálytalanságokat. Például 82 helyen a meghatározott idő – a választás napja utáni hétfő reggel 9 óra – előtt kezdték felbontani a borítékokat, illetve osztották szét az érvényes és érvénytelen szavazatokat. Emellett előfordult, hogy a választók más színű borítékot küldtek, így az ezekben eljuttatott szavazatot a bizottságok nem értékelték ki. Másrészt a szavazatokat jogosulatlan személyek számolták. Az FPÖ ezen felül úgy általánosságban támadja a levélszavazat intézményét – ez utóbbi azonban a választási törvény része, így nem sok esélye van a változtatásnak.
 
A beadvány szerint több mint 573 ezer levélszavazatot érint a szabálytalanság: az FPÖ abban reménykedik, hogy Van der Bellen 30 863 voksnyi előnyét sikerül „ledolgozni”, és az eredményt Norbert Hofer javára megváltoztatni. Ugyanakkor a helyzet bonyolult, mert ha csak a korai számlálás a vád, ám maga a szavazat érvényes, akkor ez nem ok az eredmény érvénytelenítésére. A nem megfelelő színű boríték is szabálytalannak minősül, de csak akkor befolyásolhatja a döntést, ha tartalma lényegesen megváltoztatta volna az eredményt.
 
Elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság egyes választási körzetekben, ahol megállapítja a szabálytalanságot, a választás megismétlését rendeli el. Ha az FPÖ a második forduló teljes eredményének érvénytelenítését kérelmezi, ez is lehet megfontolás tárgya. Bár a törvény szerint négy héten belül dönteni kell, a terjedelmes anyagra hivatkozva az Alkotmánybíróság a határidőt meghosszabbíthatja, és akkor bizony előfordulhat, hogy Ausztria új államfője július 8-án nem veheti át a hivatalt. Márpedig Heinz Fischer azon a napon távozik, ezt a törvény így írja elő. Ebben az esetben a parlament elnöke és két helyettese tölti be ideiglenesen a tisztet – a sors iróniája folytán utóbbiak egyike az a Norbert Hofer, akinek győzelmét az eredményt vétózó FPÖ elnök Van der Bellennel szemben szeretné elérni.
 
Az osztrák sajtó most azon kesereg, hogy mi lesz, ha ez a fura helyzet valóban bekövetkezik. És, mondjuk, az osztrák válogatott bekerül az EB döntőjébe. Ki képviseli majd Ausztriát a díszpáholyban? Ez lenne a legnagyobb gondunk – legyintenek az osztrák focirajongók, akik államfő nélkül is egészen jól elviselnék az osztrák döntőt!
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl