Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását!

Online-aláírásgyűjtés magyar kezdeményezésre EU-szerte

 
2018. Nov. 8. 18:00

Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását!

Online-aláírásgyűjtés magyar kezdeményezésre EU-szerte

2018. november 8., Csütörtök 18:00

Ausztriának sem érdeke, hogy egy, az uniós alapértékeket alternatívan értelmező szomszédja legyen - véli a Bécsben élő Fehér Balázs, aki két szintén magyar származású társával kezdeményezést indított az uniós források hatékony felhasználásnak érdekében. Brüsszeli jóváhagyással hét országban indult a kezdeményezés, amelynek értelmében az Unió minden tagországában gyűjtenek aláírásokat a korrupció megakadályozása, a gyanús projektek kizárása mellett. A polgári kezdeményezés céljairól, a lehetőségekről honlapunkat Fehér Balázs tájékoztatta.

Kérdés: A kezdeményezés hét EU tagországra terjed ki. Melyek ezek?

Válasz: Ausztrián kívül - amelynek én vagyok a képviselője - magyar, német, luxemburgi, svéd, belga és francia képviselő szervezi országában a munkát. Nevük a honlapunkon szerepel. A három alapító magánszemély korábban is közéleti kérdésekkel foglalkozott, így ismertük meg egymást "konzervatív" körökből.  Keresztény Zoltán a PVP (Polgári Világ Párt) elnöke (eurós népszavazás), magam korábban a Polgári Konzervatív Párt tagja voltam, a kezdeményezésben pedig az ő helyettese vagyok. Harmadik alapító társunk, Szabó László luxemburgi lakos, uniós pénzügyekben jártas közgazdász. A német, belga, francia és svéd helyi képviselőt utólag toboroztuk az ismeretségi körünkből és ajánlások révén. Közöttük van egyébként a negyedik magyar állampolgár.

A szervuszausztria.hu-nak nyilatkozó Fehér Balázs a budapesti ELTE-n végzett 2003-ban művelődésszervező szakon. Három év dublini tapasztalat után kisebb megszakításokkal harmadik éve Bécsben él. Többségében multicégeknél dolgozott, ügyfélkapcsolati területen. Idén nyárig a PKP (Polgári Konzervatív Párt) tagja és elnöke volt, a kezdeményezés egyik elindítójaként azonban kilépett, hogy a feladatra összpontosíthasson - ő a kezdeményezés ausztriai képviselője és helyettes ügyvivője.

K. Pontosan milyen célt tűzött ki maga elé?

V: A fő kihívás számomra, hogy a helyi (Ausztriában élő - a szerk.) magyarokat is meggyőzzem: igenis tehetnek az új európai játékszabályokért, ha zavarja őket, hogy milyen híreket olvasnak Európáról, a korrupcióról vagy éppen a magyarországi visszaélésekről. A cél egyértelmű: olyan uniós eljárások kialakítása, amelyeknek eredménye hosszú távon az igazságos, hatékony és ellenőrzött pénzosztás. Nagyon fontos, hogy itt előzetes kontrollról is beszélünk, vagyis az eleve gyanús projekteket ezentúl sehol nem finanszírozná az EU, mert alapos indokkal visszatarthatná a kifizetéseket. 

K: Miért volt szükség Ausztrián kívül más EU-tagországokra is?

V: Jogilag hét EU-tagországban kell 1-1 ottani lakos, akik hivatalos kezdeményezők és egyfajta helyi ügyvivők. Nyilatkozhatnak a sajtónak, buzdíthatnak aláírásra, közösséget szervezhetnek. Minden előkészületet és az Európai Bizottság bejegyzését követően viszont mind a 28 tagországban gyűjtjük már az online aláírásokat. A hét ország a projekt elindításához azért szükséges, mert így beszélhetünk ténylegesen európai együttműködésről, vagyis a tagországok legalább egynegyedéből induló akcióról. 

K: A gyakorlatban hogyan működnek?

V: Az Unió úgy alkotta meg az állampolgári kezdeményezéseket, hogy azokat minden országból könnyen és gyorsan lehessen támogatni. Ez azt jelenti, hogy a folyamat otthonról online egy perc alatt befejezhető az erre a célra kialakított hivatalos uniós weblapon. 

 Nekünk szervezőknek 12 hónap alatt egymillió aláírást kell összegyűjtenünk legalább hét országból, de ez 508 millió uniós lakossal számolva nem tűnik lehetetlennek. Ez tehát egy olyan növekedéspárti, az uniós források hatékony felhasználását szolgáló kezdeményezés, amelynek sikere esetén a korrupciós csatornák rövid úton bezárulnak és semmilyen országban nem lesz lehetséges az a fajta klientúra-építés, amelyről rendszeresen hallunk. 

Ami a módszert illeti, a helyi politikusokat, EP-képviselőket, sőt, pártokat is szeretnénk megnyerni az ügynek, hogy ne csak beszéljenek az uniós normákról, hanem tegyenek is aktívan azok képviseletéért. Ezt teszem én is Ausztriában. Kapcsolatba fogok lépni több véleményformálóval, a sajtóval és pártokkal is, hogy ismertessék meg a szavazóikkal a kezdeményezést, amely ugyan állampolgári akció, ám mégis szüksége van a szélesebb közvélemény figyelmére. A weblap is több nyelven érhető el - így németül is

K. Van valamilyen fontos tudnivaló azon magyarok számára, akik szívesen aláírnák a kezdeményezést?

V: Az ausztriai magyarok osztrák papírokkal tudják aláírni online a kezdeményezést: vagy osztrák útlevél, vagy osztrák személyi (Personalausweis) kell hozzá. Akiknek ez nincs, aláírhatják magyar papírokkal, ezen esetben Magyarországot válasszák ki az aláírás országaként, ez is teljesen szabályos. Itt már használhatnak magyar személyit. Az egyetlen különbség az, hogy akkor az országonként meghatározott aláírás szám szempontjából az ő csatlakozásukat a magyar szavazatokhoz fognak számítani. Ez is fontos, írjanak alá így bátran!

K: Milyen anyagi források állnak rendelkezésükre?

V: Nos, adományokat várunk a stopfraud.eu weboldalon, és indultunk egy közéleti pályázaton is 1500 Euró elnyeréséért, amit ha megnyerünk, online kampányolásra fogjuk fordítani. Meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy ez  egy internetes aláírásgyűjtés, a közvéleményt a média és uniós szereplők révén szeretnénk elérni, vagyis nem szükségesek milliók az elegendő lefedettséghez. A nekünk segítő informatikusok, dizájnerek és jogászok ingyen vállalták a munkát, mert értették, milyen fontos változásokat hozhat a kezdeményezés sikere. A pénz hiánya biztosan nem lesz akadály, míg a lelkesedés és fokozódó európai fellépés a korrupció ellen segítheti is a gyűjtést.

K. Részletezné a speciális osztrák szempontot, amely a néppárti politikusokat támogatásra késztetné?

V: Sebastian Kurz kancellár is élesen bírálta például a magyar kormányt, amiért folyamatosan vét az európai normák ellen. Az illiberális demokrácia értelmezhetetlen fogalom Európában, miközben ezt vígan finanszírozza az EU többek közt osztrák adófizetők pénzéből. Összességében Ausztriának sem érdeke, hogy egy, az uniós alapértékeket alternatívan értelmező szomszédja legyen. Ezen felül ma jövő évi EP-választáson nagy kérdés lesz, tud-e az Európai Néppárt - amelynek az ÖVP is tagja - közösséget vállalni a jogi és erkölcsi alapokat megkérdőjelező kormányokkal és pártokkal. Ez tehát nem lefutott meccs, és a kezdeményezés hiteles támogatást adhat az európa-párti erőknek.

K: Mi történik, ha elérik a célt, az egymillió aláírást?

V: Ebben az esetben a szervezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy az Európai Parlamentben, közmeghallgatás keretében ismertessék a kezdeményezésüket, a Bizottság pedig kellő indoklással megfogalmazza, hogy válaszul az “Állítsuk meg az EU-s pénzek elcsalását” polgári kezdeményezésre milyen intézkedésekre fog javaslatot tenni.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl