Változások: könnyítések, szigorítások

2017. március 13., Hétfő 22:25
szervuszausztria_berényivágva.jpg

A mégoly stabil, jogbiztonságot nyújtó Ausztriában is vannak változások, amelyek elsősorban az ország gazdaságstratégiai céljainak megvalósítását szolgálják. A szervuszausztria.hu olvasói immár hozzászokhattak, hogy az ausztriai cégalapítás és munkavállalás  titkaihoz szakértői segítséget kapnak, egyéni problémáikkal pedig bátran fordulhatnak tanácsadónkhoz, dr. Berényi Ferenchez, aki a  külföldi cégek ausztriai letelepedését segítő osztrák állami ügynökség, az ABA – Invest in Austria magyarországi konzulenseként is   rendelkezésre áll.


Ausztriának elege van a kelet-európai munkavállalókból

2017. február 27., Hétfő 17:50
szervuszausztria_arbeitsmarktprognose_grafik_body_a.5136589.jpg

Szerencséjük van azoknak, akik ausztriai közép-vagy felső iskolai intézményben szereztek végzős bizonyítványt, vagy esetleg a budapesti osztrák gimnáziumban érettségiztek - már ha Ausztriában akarnak dolgozni. Rájuk ugyanis nem vonatkozik az az új rendelet, amelynek következtében az osztrák cégek a jövőben kisebb lelkesedéssel fognak külföldieket alkalmazni. 


A vendéglátóiparban dolgozóknak jól jönne

2017. február 10., Péntek 15:37
szervuszausztria_mindestverdienst-oesterreich.jpg

Ha valóra válna a kancellár elképzelése és bevezetnék az 1500 eurós  minimálbért, az a költségvetésnek évi 900 millió eurójába kerülne. A befektetők számára egy ilyen rendelkezés nem lenne túl vonzó, és fékezhetné a munkahely teremtési kedvet is, de jó néhány ágazatban nyernének a dolgozók.

 


Ausztriának bevándorlókra van szüksége

2016. december 17., Szombat 08:23
szervuszausztria_cikkhez.jpg

Az osztrák munkaerőpiaci egyensúly fenntartása évi 50 ezer új, 15 és 64 év közötti munkaképes bevándorlóval biztosítható - erre a következtetésre jut egy minap közzétett belügyminisztériumi tanulmány.  A társadalom elöregedése miatt frissítésre van szükség, ez pedig az alacsony születési ráta miatt saját erőből szinte elképzelhetetlen.


Családi cégek: ötlet is kell ...

2016. november 1., Kedd 08:55
szervuszausztria_letöltés.jpg

Az utóbbi időben a korábbinál több szó esik a családi cégekről: ezek jogi, vagy akár üzleti tekintetben nem különböznek a többi formától, ám valami eltérés mégis csak van. Az üzlettársak egyazon család tagjai,  jobban ismerik egymást, mint az "idegenek", tisztában vannak a másik képességeivel, és talán nagyobb a bizalom is. Az alábbiakban bemutatunk egy ilyen vállalkozást. A Klementz nővérek példája - budapesti és bécsi sikerük -  ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy nem elég a családi összetartozás, a sikerhez az ötlet és annak megvalósítása is elengedhetetlen.

 


Társasági adócsökkentés?

2016. október 17., Hétfő 17:45
szervuszausztria_jóadó.jpg

Az osztrák kormány a társasági adó csökkentését fontolgatja. Az öt százalékos mérséklés  (a jelenlegi 25 százalék helyett 20 százalékra) a szakemberek szerint jótékonyan hatna az Ausztriában beruházni kívánók nagyobb lelkesedésére.  Bár döntés még nincs, az elképzelés komolyságát alátámasztja, hogy a pénzügyminisztérium adóosztályának vezetője jelezte egy szakmai konferencián a szándékot.

 


Családi cég: Előny? Hátrány? Mindkettő?

2016. október 4., Kedd 09:34
szervuszausztria_szervuszausztria_kos_kortvelyesi.jpg

A kis családi cégekről, legyen szó magyarországi vagy ausztriai tulajdonosról, alig olvasni-hallani, az ő problémáikkal nemigen foglalkozik senki, igaz, előnyeiket sem ecsetelik kellőképpen. Pedig  legtöbbjük története tanulságos, mint ahogy arra is érdemes odafigyelni, mire kell vigyázni, ha a család együtt vállalkozik. Szerencsére akadt egy kíváncsi fiatalember, akinek köszönhetően október 20.-án Budapesten első ízben megrendezik a Családi Cégek Napját.


Ausztriában vállalkozni jó

2016. szeptember 2., Péntek 13:28
szervuszausztria_szervuszausztria_berenyi.jpg

A vállalkozó szellem, a tudás, a bátorság nem mindig elég ahhoz, hogy valaki külföldön új életet kezdjen. A szervuszausztria.hu olvasóitól kapott levelek bizonyítják, nem ritka a tanácstalanság azok körében, akik szeretnének képzettségüknek megfelelő munkát végezni a határon túl is, és nem érik be egy mosogatói állással. Sokan tervezik a cégalapítást, amelynek ausztriai szabályait, buktatóit és előnyeit jobb hozzáértő szakembertől elsajátítani. Honlapunk továbbra is segít a kapcsolatteremtésben.  Dr. Berényi Ferenc tevékenységét már sokan ismerik.


Az ausztriai cégalapítás egyre vonzóbb

2015. október 28., Szerda 10:25
szervuszausztria_cég.jpg
Nem csökken a magyar vállalkozók – és munkavállalók – érdeklődése Ausztria iránt. Az okokról, lehetőségekről, nem utolsósorban pedig azokról a körülményekről, amelyre különösen figyelni kell, dr. Berényi Ferenc tanácsadó, olvasóink régi „ismerőse” tájékoztat. Az elmondottakból kiderül, hogy a szakértő segítsége, közreműködése, kapcsolatrendszere megkönnyíti az indulást, fontos azoknak, akik el akarják kerülni a buktatókat, és szeretnék lerövidíteni az ügyintézés időtartamát.

Zöld-szálloda és/vagy közösségi iroda a Főpályaudvar mellett

2015. augusztus 30., Vasárnap 09:24
szervuszausztria_2651.jpg

Aki kereste már kétségbeesetten az éjszaka kellős közepén szállodai szobájának kulcsát, vagy kártyáját, az tudja értékelni a bécsia bécsi Hotel Schani újítását. A családi vállalkozásban üzemeltetett szálloda megálmodója pár évvel ezelőtt csak annyit tudott, hogy „valami mást” szeretne, a jövő szállodáját. Cikkünkből megtudható, hogyan valósult ez meg mára. Itt ráadásul magyarul is beszélnek: a tulajdonos család egyik tagja, Anita Komarek magyar.


Felhőben az adat

2015. június 2., Kedd 17:53
szervuszausztria_doqu.png

Senki nem bánná, ha végleg megszabadulna a papírhalmazoktól, a dossziék tömegeitől – ráadásul szükség esetén minden fáradság nélkül, percek alatt hozzájutna hatósági benyújtásra is alkalmas hiteles dokumentumaihoz. A papírmentes iroda nem álom ma már: Hortobágyi Ágoston és bécsi illetve budapesti cége a méregdrága beruházást magára vállalva biztosítja ezt a környezettudatos adattárolást. Sőt faültetéssel vállal szerepet a papír újratermelésében, a környezet védelmében is.

 


Recept a boldogulásra?

2015. február 1., Vasárnap 12:01
szervuszausztria_szil,vágva.jpg

A sikert sehol nem adják ingyen. Ausztriában sem. Vállalkozási kedv, kreativitás, szervezőkészség, kitartás kell hozzá – és biztosan szerencse is. Az sem árt, ha a már „befutottak” közül valaki megosztja a titkát, felkarolja, segíti azokat, akik most kezdik. Koós Szilárd, akit a szervuszausztria olvasó már ismernek, nemcsak tervezte ezt, de meg is valósította.


A Kapsch – a telekommunikációs újdonságok éllovasa

2014. november 23., Vasárnap 16:58
szervuszausztria_business.jpg

A Kapsch neve nemcsak a cég hazájában, Ausztriában, hanem a világ sok országban, szinte valamennyi földrészen összeforr a telekommunikációval, a vasúti, avagy a kékfényes GSM rendszerrel, az elektronikus útadóval, a biztonságos adattárolással – még ha egyik-másik szakkifejezés sokaknak mintha kínaiul is lenne. Magáról a cégről, történetéről azonban kevesen tudnak: a Kapsch nem a rivaldafény híve, még a sokaknak oly fontos tehetség- és művészet pártoló tevékenységet is szerényen, inkább a háttérből űzi.


Magyar, vagy osztrák cégként vállalkozzak Ausztriában?

2014. november 8., Szombat 08:51
szervuszausztria_20131105509-d0001B7AB6891a9b48a1e.jpg

Sok magyar vállalkozó nehezen tudja eldönteni, hogy magyar cégével dolgozzon-e Ausztriában, vagy alapítson-e egy osztrák céget, és annak nevében lépjen-e fel. Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.


Mi a munkajogi helyzetem, ha Ausztriában dolgozom?

2014. október 17., Péntek 13:56
szervuszausztria_berfer.jpg

Sok magyar munkavállaló helyezkedik el egyénileg osztrák munkáltatónál, munkaszerződéssel. Még többen vannak, akiket a vállalatuk küld ki dolgozni, ezt ideiglenes kiküldetésnek nevezzük. Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.


Mit kell tennem, ha a határon átnyúló szolgáltatást szeretnék végezni Ausztriában?

2014. október 17., Péntek 12:45
szervuszausztria_feri.jpg

Nem minden cég szeretne saját vállalkozást indítani osztrák telephellyel. Annak is megvannak azonban a szabályai, hogyan nyújthat szolgáltatást a magyar vállalat, vállalkozó (ideértve az egyéni vállalkozót is) magyar cégként Ausztriában. Dr. Berényi Ferenc az alábbiakban betekintést enged a legfontosabb feltételekbe.


Az ausztriai siker titka

2014. július 22., Kedd 08:31
szervuszausztria_berv.jpg

A szerkesztő a megmondhatója, hányan kérnek segítséget, ötletet ausztriai cégalapításhoz, vagy határon átnyúló szolgáltatás megszervezéséhez. Őket mindig a honlapunkkal együttműködő tanácsadóhoz irányítjuk. Jó hír, hogy dr. Berényi Ferenc mostantól nemcsak a szervuszausztria.hu címén, hanem a http://www.vallalkozasausztriaban.hu/ címen is elérhető. Az ebből az alkalomból folytatott beszélgetésben tapasztalatairól (is) kérdeztük.


Foglalkoztatottak támogatása Bécsben

2013. december 23., Hétfő 08:32
szervuszausztria_startwien.png

A Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (WAFF) újabb lehetőséget kínál azoknak a magyaroknak, akik Ausztriában szeretnének új életet kezdeni. A szervezet e szándékának megerősítésére magyar nyelven tartott információs rendezvényt – amelyen ott volt Adamovits L. Endre, a szervuszausztria.hu olvasója. Neki köszönhetően tájékoztathatjuk olvasóinkat a rendezvényről.


Advantage Austria

2013. november 7., Csütörtök 12:29
szervuszausztria_20131105509-d0001B7AB6891a9b48a1e.jpg

Nemcsak Győrből és környékéről, az ország más részeiből is érkeztek érdeklődők az Osztrák Állami Befektetetési Ügynökség (ABA- Invest in Austria) rendezvényére. Elsősorban olyan, osztrák kapcsolatokkal már rendelkező cégek, vállalkozások képviselői, akik fontolgatják a határon túli leányvállalat alapítását, vagy egyéni vállalkozóként folytatnák tevékenységüket. Az előadók áttekinthető képet adtak az általános rendelkezésekről, amelyek esetleg a kezdő lépésekhez elegendőek. A folytatás azonban a szakemberek segítsége nélkül végképp nem ajánlatos.


Élőben az ausztriai befektetési lehetőségekről

2013. október 27., Vasárnap 08:34
szervuszausztria_aba.jpg

Ausztria vonzó befektetési célpont. A tevékenységük helyszínét kereső cégek számára a gazdasági környezeten kívül az is fontos, hogy az ausztriai letelepedést tervező vállalkozás minden segítséget megkap a gyors és körültekintő cégalapításhoz. Garancia erre az ABA (Austrian Business Agency), amely a magyarokra is gondol. Munkatársai legközelebb november 5-én Győrben tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről és a teendőkről.
Ilona stüberl
Bécsi Ingtalanok
Hotel Benczúr
BCB Consulting
 
 
Bogipark