Orbán magyar miniszterelnök egy beszédében utalást tett a lehetséges magyar kilépésre (Huxit)

Kilépés az EU-ból

 
2022. Feb. 15. 08:20

Orbán magyar miniszterelnök egy beszédében utalást tett a lehetséges magyar kilépésre (Huxit)

Kilépés az EU-ból

2022. február 15., Kedd 08:20

A miniszterelnök eddig még sohasem hozta szóba Magyarország kilépését az EU-ból - most “jogállami dzsihádról” beszélt – írja a bécsi Der Standardban megjelent tudósításában  Gregor Mayer.

 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, egy beszédben először tett említést Magyarország lehetséges kilépéséről az EU-ból. Amennyiben az EU tovább folytatja Magyarország ellen „jogállamisági dzsihádját”, akkor a továbbiakban nem lesz lehetséges a haladás a közös úton – mondta a jobboldali populista politikus szombaton válogatott közönség előtt Budapesten. 

Az Európai Unió Bírósága (EuGH) szerdán arról dönt Luxemburgban, hogy az EU 2020 decemberében a jogállami mechanizmusról hozott döntése összhangban van-e az EU-s törvényekkel.

A Standard képe a cikkhez - AP Photo/Anna Szilagyi

A jogállami mechanizmus előírja, hogy a jogállamiság elveit megsértő tagállam esetében, meg lehet kurtítani az EU-támogatásokat.  Magyarország és Lengyelország – a jogállami követelmények két notórius megsértője – panasszal élt a döntés ellen. Az EU-Bizottság az új mechanizmust csak azután akarja alkalmazni, hogy az  Európai Unió Bírósága  ítéletében  megerősíti: a mechanizmus összhangban áll az EU- joggal. Ilyen tartalmú döntés várható.

Óriási kockázat  

Ez érzékenyen érinthetné Orbánt. Oligarcháinak pénzelése és a lakosságnak adott különböző választási ajándékok csak a nagyvonalú EU-s támogatásoknak köszönhetők. A támogatások megszűnésének kilátásba helyezése „Brüsszel” elleni kirohanásra késztették a miniszterelnököt. Brüsszel „szent háborút, jogállami dzsihádot” folytat országa ellen. A jogállamiság „olyan eszköz, amelynek segítségével olyanná akarnak bennünket gyúrni, amely hozzájuk hasonlóvá tesz minket”.

Magyarország azonban, amelyet a 2012-ben elfogadott orbáni Alkotmány a középkorból származó Szent István-i korona kegyelméből létező népi-vallásos államként határoz meg, „nem akar olyan lenni, mint ők”.  Viszonzásképpen Orbán sem akarja, hogy a Nyugat olyan legyen, mint Magyarország.

Orbán „tolerancia javaslata”

Ezért mi már számos alkalommal tolerancia-javaslatot tettünk Brüsszelnek és Berlinnek is, avatta be hallgatóságát diplomáciájának egyik eddig ismeretlen sakkhúzásába. És mi van, ha Orbán Magyarországa semmiféle „toleranciában” sem részesül a jogállamiság elvek betartását illetően? Akkor nyilvánvalóan szétválnak útjaik.

Orbán mostanáig türtőztette magát a Huxittal való fenyegetést illetően. Beszéde elhangzásának napja egybeesett az április 3-án esedékes parlament választás kampányának hivatalos megnyitásával. Első alkalommal hívja őt ki egy egyesült ellenzéki szövetség, amely egyesíti a baloldali, jobboldali és zöld pártokat. Emiatt újraválasztása nem vehető teljesen biztosnak. (Gregor Mayer, Der Standard, 2022.02.13.)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39