Kern és Orbán “szomszédok közt szokásos nyílt megbeszélést“ folytatott

 
2017. Márc. 11. 08:03

Kern és Orbán “szomszédok közt szokásos nyílt megbeszélést“ folytatott

2017. március 11., Szombat 08:03

Az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök a családi juttatások megrövidítésének témájában nagyon messze áll egymástól. A tervezett foglalkoztatási bonusz kérdésében sincs köztük egyetértés -  olvasható az APA osztrák hírügynökség beszámolójában, amit a Die Presse közölt.  A témáról a szervuszausztria.hu korábbi cikke beszámolt.

 

Christian Kern kancellár (SPÖ) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli csúcs előtt számos vitás kérdést tekintett át.  “Szomszédok közötti nyílt, konstruktív megbeszélés volt” - mondta a tárgyalás után Nikolai Moser, Kern szóvivője. Ennek ellenére tartalmi kérdésekben “jelentős különbségek” maradtak. Kern tájékoztatta Orbánt a hazai munkaerő részére tervezett foglalkoztatási bónusszal kapcsolatos osztrák álláspontról. A foglalkoztatottak növekvő száma ellenére sem sikerül csökkenteni a munkanélküliséget. Osztrák álláspont szerint a foglalkoztatási bónusz egyértelműen megfelel az európai normáknak - mondta Kern a szóvivőjétől származó információk szerint. Orbán kijelentette, hogy ezt szeretné felülvizsgáltatni.

Kern és Orbán (c) APA/BKA/ANDY WENZEL

A más EU- államban élő gyermekek után járó osztrák családi pótlék tervezett csökkentésének kérdésében sincs közeledés az osztrák és a magyar álláspont között - mondta Moser. A külföldön élő gyermekek után járó családi pótlék csökkentése leginkább Magyarországot érinthetné. Csütörtöki magyarországi látogatásán Sophie Karmasin (ÖVP) családügyi miniszter asszony is ezzel a témával foglalkozott . “Legalább a megértés nőtt valamelyest mindkét oldalon” - fogalmazott gyakorlatiasan.

Karmasin: “És jó hangulatú tárgyalási légkörben”

“Rendkívül konstruktív megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, és ennek során “néhány félreértést is eloszlatott” - jelentette ki Karmasin. Például “elmagyaráztam, hogy minden esetben azokról a gyerekekről van szó, akik nem Ausztriában élnek”, valamint azzal a szakmai véleményünkkel érveltem, hogy “ a gyermekek után járó pótléknak az az alapelve, hogy kiegyenlítse a gyerekes és gyermektelen családok közötti létfenntartási költségeket, és hozzájáruljon a kiadásokhoz”. Álláspontját megismételve Karmasin kifejtette, hogy ezeknek a kifizetéseknek pénzbeli értéke “az egyes országokban jelentősen eltérő, és egyes országokban, mint például Románia vagy Magyarország esetében, jelentősen meghaladja ezt az értéket, és nem kiegyenlítésként, hanem sokkal inkább jövedelemkén jelenik meg”.

Az MTI híradásában ez kevésbé finomkodva került megfogalmazásra: “Az osztrák családi pótlék esetében tervezett változások következtében az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók közel 50 százalékkal kevesebb pénzt kapnak majd” - idézik Balog-ot. “A magyar kormány számára ez elfogadhatatlan”. Mindezek ellenére a családügyi miniszter asszony örvendezett a “szakszerű és jó hangulatú tárgyalási légkörnek”.  (APA)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl