Az újév várható legfontosabb összefüggései

János Zsolt gondolatai

 
2024. Jan. 21. 13:54

Az újév várható legfontosabb összefüggései

János Zsolt gondolatai

2024. január 21., Vasárnap 13:54

Vajon mit hoz 2024? Milyen év elé nézünk? A kérdést oly sokan teszik fel, s a válaszra csak kevesen vállalkoznak. A változások maradnak – és emellett a káosz is – véli János Zsolt Mas pénzügyi tervező, akinek véleményét a szervuszausztria.hu megkérdezte.

A 2024-es év egészen különleges, hiszen a történelemben még soha nem szólítottak fel világszerte ennyi embert, hogy vegyen részt demokratikus választásokon – szögezi le előjáróban a megkérdezett elemző.  Indiában 1,4 milliárd szavazó választ új parlamentet, az Európai Unióban 450 millióan járulnak az urnákhoz, csakúgy, mint Nagy Britanniában 67 millióan. Ugyanakkor az Egyesült Államokban 332 millióan választják meg az új képviselőházat, a szenátus egyharmadát, nem utolsósorban pedig az új elnököt. Az előválasztások máris megkezdődtek. És persze technikailag az oroszországi elnökválasztás is „demokratikus választásnak” tekintendő.

Minden küszöbönálló választást megelőzik a viták a politikai programokról, amelyeket persze átszőnek a pártpolitikai ügyeskedések és hamis információk. Az egyetlen dolog, amitől az idén félek, az, – jegyzi meg János Zsolt – hogy a mesterséges intelligencia eszközét is bevetik a hamisítások, hazug, illetve félrevezető információk terjesztésére. Ha bárki is azt hitte, hogy ez elmúlt tíz év rossz volt, várjon csak – azt gondolom, jó melegen fel kell öltöznünk…

Mindezek miatt János Zsolt szerint a jó minőségű információknak és összefüggéseknek döntő jelentőségük lehet abban, hogy ne hagyjuk magunkat megvezetni holmi pártérdektől – mondja János Zsolt. -  E tekintetben – vagyis az értékes és pártatlan információk szolgáltatásával - a podcastjaim továbbra is segítséget nyújtanak:https://pfspartners.hu/podcast

És éppen ezzel a céllal folytatjuk a Díványbeszélgetéseket is.

János Zsolt úgy véli: az ilyen időkben nem annyira még több vita-adásra van szükség, mint inkább a szakértők véleményének összegzésére és a napi hírek józan megvilágítására. Az ilyen időkben a tények és a szakismeretek a fontosak, nem pedig valamiféle összeesküvés elméletek vagy fantáziálások. Túl sok videóban és podcastban hirdetik „guruk” és „ sensemakerek” a jóslataikat. Mindez csak időpazarlás. Meg kellene spórolnunk az ilyesmit.

És itt az idő az ESG – a környezeti-társadalmi-irányítás – komolyan vételére. János Zsolt podcastjait – mindig hétfőn, hetente – az ESG egyes alpontjainak szenteli, a jobb megértés kedvéért.  

2023-ban megerősödött az ESG-beruházások elleni mozgalom. Különösen az Egyesült Államokban, ahol konzervatív politikusok, Trump hívei és lobbistái nyomást gyakoroltak az amerikai tőkepiaci felügyeletre (SEC) és a befektetőkre eszemlélet feladása érdekében, mondván, hogy az nem egyéb, mint a kapitalizmus agilis megnyilvánulása. Egy friss felmérés azt mutatja, hogy ez a törekvésük visszafelé sül el, ami jót tesz a bolygónknak.

A Bloomberg Intelligence 250 intézményi befektető és 250 magasrangú vezető véleményét kérdezte meg az ESG-ről és arról, hogy 2024-ben és azt követően milyen irányzat várható e tekintetben. A megkérdezettek egységesen azt gondolják, hogy az ESG-beruházások nem fognak eltűnni.

Arra a kérdésre, hogy az ESG-beruházásokra gyakorolt egyesült államokbeli nyomás hatására módosítják-e saját ESG-törekvéseiket, a megkérdezett befektetőknek több mint a fele (54 százalék) azt válaszolta, hogy most még a korábbinál is jobban összpontosítanak az ESG –beruházásokra, míg csaknem minden harmadik (31 százalék) azt mondta, hogy szándékait nem változtatja meg az ellenreakciók hatására. Úgy tűnik tehát, hogy a politikai nyomás nemhogy hatástalan, de kifejezetten  kontraproduktív is.

A következő két évre vonatkozó kiadási tervekkel kapcsolatos kérdésre nem csak a befektetők és a vezetők, hanem az intézményi befektetők 38 százaléka, a vezető pozícióban lévők 23 százaléka azt mondta, hogy vállalata az ESG-költségvetés 20 százalékos, vagy még nagyobb emelésére készül.

Mindez igen jó hír, és ismét csak azt mutatja, hogy a szükséges reformokat nem a csak választástól választásig gondolkodó politika, hanem a tőke indítja be. Black Rock, a világ legnagyobb vagyonkezelője kezdte ezt el évekkel ezelőtt, és a többi vagyonkezelő és állami vagyonalap egységesen beállt mögé.

Ami az ügyfélnek segít, az a régebbi termékek elemzése, valamint a portfóliók és konszolidált vagyonok mérlegének elkészítése – amiben János Zsolt és csapata készséggel segít. Vagyis: ebben az évben is minden létező csatornán ellátja ügyfeleit, hallgatóit, olvasóit, nézőit még több információval és háttérelemzéssel.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39