Háromszáz éves a Belvedere

2023. április 25., Kedd 15:27
szervuszausztria_a kert felol.jpg

Háromszáz év hosszú idő. Ráadásul a Belvedere kastély, amely az idén éppen ennyi idős, híven tükrözi a zegzugos osztrák történelem megannyi ellentmondását. Már csak a név kiejtése körül is vita van: a legtöbben a szóvégi néma e-hez ragaszkodnak, mások a franciás ejtés helyett az olaszra szavaznak. 


Háromszáz éves a Belvedere

2023. április 25., Kedd 15:12
szervuszausztria_szervuszausztria_a_kert_felol.jpg

Háromszáz év hosszú idő. Ráadásul a Belvedere kastély, amely az idén éppen ennyi idős, híven tükrözi a zegzugos osztrák történelem megannyi ellentmondását. Már csak a név kiejtése körül is vita van: a legtöbben a szóvégi néma e-hez ragaszkodnak, mások a franciás ejtés helyett az olaszra szavaznak.


Minden keringő - 65. Operabál Bécsben

2023. február 14., Kedd 11:01
szervuszausztria_elsőbálozók.jpg

Az osztrákok úgy érezhetik, most már tényleg helyreállt a világ.  Két év kihagyás után, végre itt az Operabál, annak minden hívságával egyetemben. Nem annyira a kényszerű szünet, inkább az igazgatóváltás miatt kicsit másképpen, mint eddig: a bálnak most nincs – minden szervezésért felelős – Nagyasszonya, helyét négytagú hölgybizottság vette át. És persze a körülményekhez igazodva alaposan felmentek az árak.


Az idén sem kezdődik a tánc!

2022. február 10., Csütörtök 09:03
szervuszausztria_opernball2018.jpg

Rendes körülmények között ilyenkor már régen tart a bécsi bálszezon. A hagyományoknak megfelelően már november közepén eldördül a startpisztoly – hogy mindenkinek jusson az élményből, a Stephansplatzon keringőznek a város vezetői, és persze bárki csatlakozhat hozzájuk. A járvány ettől az örömtől is megfosztotta az osztrákokat – nézzük csak, mi minden marad el.


Aki nincs beoltva, fizessen!

2021. augusztus 30., Hétfő 10:10
szervuszausztria_oltás.jpg

A z osztrák Orvosi Kamara elnöke határozott állást foglalt a további teszteléseket és a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket illetően. Javaslatára hamarosan nehezebb időszak következhet sok ember számára: eddig Ausztriában szó szerint minden sarkon ingyen lehetett PCR tesztet végeztetni, és ez a külföldiekre is érvényes volt. A Kamara (magyar származású) elnökének ötletéről Bécsből Horváth Tamás számol be.


Május 24: a parkok napja

2021. május 24., Hétfő 13:51
szervuszausztria_park1.jpg

Kis szerencsével elcsíphető a magnólia fa virágzása: nagyon kell figyelni, mert alig pár napig tart a virágdísz, s aztán csak a szirom halom jelzi alatta, a fűben, miről maradt le az ember. A legszebb példány stílszerűen a Stadtpark városhoz közelebbi sarkán, a Bécsi Városi Kertészet székháza előtt áll. E gyönyörű szecessziós villa kertjét egyébként is ajánlatos figyelni: a dizájn változása naptár nélkül is biztonságosan jelzi, ha közelít az új évszak, vagy akárcsak eltérő időjárási viszonyokra kell számítani. Ilyenkor színes tulipántenger hullámzik a kertben. Télen örökzöldből épített rénszarvasszobor húz szánt, a koratavasz kopárságát virágból kirakott billentyűzetű zongora feledteti, a sarkon túl pedig, ahol a járókelők a metróállomás felé haladnak, időről időre díszkáposzta-kiállítással jelentkeznek a kertészeti iskola növendékei. Fotóinkat Elisabeth Schwindl készítette.


Karanténban is tanulnak az ausztriai magyar gyerekek

2020. április 15., Szerda 18:03
szervuszausztria_amapedcim.jpg

A bécsi magyar pedagógusok az új helyzethez alkalmazkodva átálltak online munkára. Az új kihívások elé állított, 16 éve működő AMAPED úgy tűnik, hogy sikeresen vette az akadályokat, hiszen programjaikon továbbra is sokan aktívan vesznek részt. A részletekről Horváth Tamás számol be bécsi írásában.


Ne hagyja magát kirúgni!

2020. március 24., Kedd 22:15
szervuszausztria_ams.jpg

Az ausztriai munkáltatók különböző módokon próbálják csökkenteni a koronavírus okozta anyagi veszteségeiket. Bár a kormány március 13.-án bejelentette, hogy senkit sem lehet kirúgni a járvány ideje alatt, mégis sok a kreatív cégtulajdonos, aki az egyszerű melós kárán akarja átvészelni ezt az időszakot.  A munkavállalóknak nem kell mindent elfogadniuk - Horváth Tamás most megosztja tapasztalatait olvasóinkkal.


Nincs mise, templomi esküvő - Hogyan harcol Ausztria a koronavírus ellen? FRISSÍTVE

2020. március 10., Kedd 10:07
szervuszausztria_metró.jpg

 

A legfrissebb infók:  Az osztrák egyházak azonnali hatállyal beszüntetik az istentiszteleteket. A templomi esküvőket elhalasztják. A családorvosok a mai naptól telefonos bejelentés és anamnézis alapján is kiírhatják pacienseiket betegállományba.ók: 

Az osztrák egyetemek távoktatással működnek. Szünetel a tanítás a középiskolákban, elhalasztják a központi érettségit. Az alsóbb iskolák bezárása szakaszosan történik. Beutazási stopot hirdetnek minden Olaszországból érkező számára – az ott tartózkodó osztrákokat hazahozzák, de kéthetes karantént rendelnek el számukra. 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri, 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényt tilos tartani. A sportrendezvényeket – ahogy eddig is – közönség nélkül tartják meg.

 


A bálok bálja hatvannegyedszer

2020. február 19., Szerda 18:42
szervuszausztria_operabál.jpg

Ötszáz munkásnak köszönhető, hogy a bécsi Operaház a világ legszebb báltermévé változik: történjen bármi, február harmadik csütörtök estéje Bécsben ezé a rendezvényé. A 64. Operabálra minden jegy elkelt – éspedig nem is az utolsó pillanatban – de senki sem maradhat le róla, hiszen az ORF2 a hagyományoknak megfelelően közvetíti.


Séta a bécsi karácsonyi vásárokon

2019. december 12., Csütörtök 10:19
szervuszausztria_14.jpg

Forralt bor, szegfűszeg és puncs kellemes illata lengi be ezekben a hetekben lényegében Bécs teljes belvárosát, igaz néha a kevésbé kellemes fokhagymás lángos és sült kolbász is belezavar a szagorgiába. Nincs talpalatnyi tér, ahol ne vetekednének egymással - és harcolnak a fogyasztók-vásárlók kegyeiért - a csinos alpesi házacskákban a jóféle enni-innivalót és kétes ízléssel megalkotott portékákat árusítók.

 


Hűtött utca Bécsben

2019. június 30., Vasárnap 08:32
szervuszausztria_zieglergasse-teaser.jpg

Még olvasni is jó a mostani hőségben: a bécsi Zieglergasse-t klimatizálja a városi hatóság, hogy ezzel felkészüljön az évről évre egyre hosszabb ideig tartó kánikulára. A Városfejlesztési Osztály „Kühle Meile Zieglergasse” projektje sokba kerül, de a járókelők biztosan örömmel fogadják majd. A projektről Horváth Tamás számol be olvasóinknak.


Vezető nélküli buszok Aspernben

2019. június 12., Szerda 10:53
szervuszausztria_vezetonelkul.jpg

Különleges küllemű, minden más járműtől eltérő buszok jelentek meg Bécsben, annak is egyik kerületében, a 22. kerületi Aspernben: a bécsi közlekedési vállalat üzembe helyezte első önjáró, vezető nélküli buszait. Sok szempontból újdonság ez: egyelőre nincs jegy, az utasok ingyen próbálhatják ki a most még lassan és operátori felügyelettel közlekedő járműveket.  Horváth Tamás értesülése


Niki Lauda harmadik újjászületése rövid időre szólt

2019. május 25., Szombat 14:32
szervuszausztria_orftol.jpg

Ausztria gyászol - és ezek nem csupán szavak. Niki Lauda elvesztését szinte minden osztrák saját veszteségének érzi, és legyen bármekkora belpolitikai válsághelyzet, az egykori kitűnő sportoló, haláláig remek, és mindent egybevetve sikeres üzletember halála a közéletben és magánbeszélgetésekben egyaránt kiemelt téma. Nem csak azért, mert Ausztria nem bővelkedik nemzetközileg is ismert és nagyra becsült személyiségekben, amilyennek Lauda számított, hanem mert makacs kitartása, újjászületési képessége, üzleti szimata, no és humora messze az átlag fölé emelte.


Afrika Bécsben

2018. szeptember 15., Szombat 08:45
szervuszausztria_afrikacim.jpg

Nem árt kicsit jobban megismerni távoli országok - vagy egész kontinens - lakosait. Már csak azért is szükség van ilyesmire, mert manapság a hétköznapokban is találkozhatunk tőlünk eltérő kinézetű, szokású emberekkel, akikről sok legenda kering. Jobb valós információkat szerezni.  Ez az egyik célja a bécsi városvezetésnek, amely az idén is helyszínt biztosított az Afrika-napoknak. A szervuszausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás küldött beszámolót és fotókat.


Bécs tárt karokkal várja a CEU-t

2018. április 27., Péntek 11:11
szervuszausztria_ceucim.jpg

A rossznak is van jó oldala, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyarországi választás eredménye. A megállapítás a Profil című színvonalas osztrák hetilap ismert munkatársától származik: Georg Hoffmann-Ostenhof kommentárja egyértelműen rossznak tekinti Orbán győzelmét (Magyarország és Európa számára egyaránt), amely azonban történetesen Bécs számára hatalmas esélyt hozott.


Lovak gumicipőben?

2017. november 14., Kedd 11:08
szervuszausztria_stefl.jpg

A paták csattogása a kövezeten hozzátartozik Bécshez - pedig kizárólag a belvárosra jellemző. Itt, viszonylag kis területen található az összesen 85 fiaker-parkoló nagy része - nevezetesen 58. Megfordul itt a 160-200 fogat többsége. Egy kis összehasonlítás: az idegenforgalmi központnak számító Salzburgban összesen 14 fiaker áll a turisták rendelkezésére. A zaj azonban zavarja a belvárosi lakosokat, no meg a kövezet helyreállításáért felelős önkormányzatot: lehet hogy a lovak hamarosan gumicipőt kapnak.


Munkaerőt várnak a bécsi vendéglősök

2017. augusztus 23., Szerda 11:29
szervuszausztria_Personalmangel,cim.jpg

Nem csak a Balatonon szenvednek a vendéglátósok a munkaerőhiánytól, a bécsiek sem találnak felszolgálót, szakácsot, konyhai kisegítőt.  Egyre többen kénytelenek bezárni a létszámhiány miatt.


Megvonják Bécs belvárosától a Világörökség része státuszt?

2017. július 10., Hétfő 08:01
szervuszausztria_vilorcim.jpg

 

Jövő év februárjáig kapott Bécs haladékot: addig még van esély, hogy lekerüljön egy korántsem dicsőséges listáról. Az UNESCO Bécs belvárosát  veszélyeztetett világörökségnek minősítette, s ha város vezetői  a fenti időpontig nem változtatnak jelentős mértékben az egyik építési terven, akkor bizony el lehet búcsúzni a Világörökség része státusztól. 


Ez volt a 61. Operabál

2017. február 24., Péntek 14:00
szervuszausztria_főkép.jpg

A 61. Bécsi Operabál nem teljesen úgy alakult, ahogyan azt a szervezők - és bálozók -  a sokhónapos előkészületek alatt elképzelték. Az egészségügyi miniszter asszony halála okozta megrendülés ellenére a bál pompás volt, szépek voltak az első bálozók, remek volt a műsor,m elegáns közönség lejtette a kötelező keringőt. És persze a páholyok mélyében volt alkalom fontos üzleti és politikai tárgyalásokra, ahogyan az egy ilyen rendezvényen elvárható és megszokott




jooble
Bogipark
Ilona stüberl