Egon Schiele – nemcsak Bécsben

2023. június 21., Szerda 12:39
szervuszausztria_schiele.jpg

Tulln csak egy ugrás Bécstől – aki idáig eljut, jól teszi, ha  kicsit továbbutazik, akár négy- akár két keréken, vagy síneken. Érdemes. A nagyjából húszezres lakosú alsó-ausztriai kisváros csinos főterével, gondozott házsoraival, virágos parkjaival és a szépséges Duna parttal kellemes látvány – de tud ennél többet is: itt született 1890-ben Egon Schiele.


A legkisebbekre is gondol a SVUNG színház

2023. március 5., Vasárnap 12:07
szervuszausztria_687722319653794858.jpg

A színvonalas gyerekelőadás fontos: nemcsak mert segítség a szülőknek, hogy programot nyújtsanak gyermekeiknek, hanem mert a legjobb módja fontos ismeretek átadásának. Plusz pont, ha idegen nyelvi környezetben a család anyanyelvének használatát mélyíti el az előadás. A 2016 óta Bécsben működő SVUNG színház az Ausztriában élő magyaroknak biztosít ilyen lehetőséget. Függetlenként, a határon túl megengedheti magának, hogy a Magyarországon oly vitatott, sőt tiltott Meseország mindenkié című könyv feldolgozását vigye színre.


Nyitnak a bécsi múzeumok

2020. május 25., Hétfő 11:56
szervuszausztria_khmcim.jpg

A lassú, megfontolt, óvatos nyitás hetei ezek Ausztriában (is), és az új kezdet vonatozik a kulturális intézményekre is. Egyelőre inkább csak azok élvezhetik, akik Ausztriában élnek, dolgoznak, mert a határnyitás körül nagy a bizonytalanság, aki nem ingázó, avagy nem rendelkezik fix ausztriai munkahellyel, címmel, annak nem érdemes egy-egy kiállítás élményéért a kéthetes karantént kockáztatnia. De már olvasni, leírni is öröm, hogyan térnek vissza a megszokott hétköznapok.


Őszi-téli nagyüzem Bécs múzeumaiban

2019. október 9., Szerda 17:12
szervuszausztria_kfcim.jpg

A Múzeumok Hosszú Éjszakája után "csendes" hétköznapok következnek Bécsben, jobbnál jobb időszaki kiállításokkal, és persze a legizgalmasabb múzeumok állandó gyűjteményeivel.  Vagyis a képzőművészetet kedvelőknek most is érdemes átugrania a szomszédba, egy-egy remek kiállításra.


Idén is: Múzeumok Hosszú Éjszakája Bécsben

2019. október 2., Szerda 12:04
szervuszausztria_cimhosszu.jpg

Dürer az Albertinában, a bécsi századforduló szecessziós alkotóinak kiállítása a Leopold múzeumban, a Szépművészeti állandó anyagának gyönyörűségei, izgalmas kortársművészek megannyi kisebb-nagyobb múzeumban - Bécs ezúttal is kínál olyan látnivalót, amelyért érdemes megtenni ezt az alig 250 kilométeres utat. De aki valóban el akar mélyedni egy-egy kiállítás műveiben, ne az október 5-i szombatot válassza. A Múzeumok Hosszú Éjszakája más örömöket kínál, a festmények előtt viszont garantált tömeget, hiszen ekkor egyetlen jeggyel sok tucat múzeumba lehet bejutni.


VAKÁCIÓÓÓÓ!

2019. július 2., Kedd 18:22
szervuszausztria_wienxtra.png

Pár napja, június 28.-án az ausztriai iskolákban is elkezdődött a várva-várt nyári szünet, így aztán az itteni szülőknek is fájhat a fejük, hogyan töltsék el ezeket a napokat, heteket, sőt, hónapokat. Igyekeztünk összegyűjteni néhányat a legérdekesebb programok  közül, és persze, nem csak gyerekeknek.


Minden napra egy fesztivál

2019. június 12., Szerda 09:53
szervuszausztria_bécskerlogo.jpg

Még véget sem ért a Bécsi Ünnepi Hetek általában nagysikerű rendezvénysorozata, az  osztrák főváros máris kedvez a más típusú, vagy inkább könnyedebb  szórakozást kedvelőknek. Május 31-től minden nap más kerületben kezdődnek programok, amelyeken belépőjegy nélkül, ingyen vehetnek részt az érdeklődők. A részletekről Horváth Tamás tájékoztatja az érdeklődőket.


Duna-csatorna fesztivál Bécsben - tizenharmadszor

2019. május 16., Csütörtök 08:54
szervuszausztria_duna.jpeg

Három nap vidámság, remek programok, sok zene és persze tömeg. Bécs remekül használja a Duna csatornákat, amelyek tulajdonképpen az 1862-es nagy árvíznek köszönhetik létrejöttüket: ez után szabályozták a folyót, és terelték át a makrancos folyót egy nagy és fix ágba. Az idén tizenharmadszor rendezik meg május 24. és 26. között a Duna-csatorna Fesztivált, amelyen persze a zene a főszereplő, de jóga- és gasztronómiai élmények is várják a bulizni vágyókat. A részvétel ingyenes. A bécsi előzetest Horváth Tamástól kaptuk.

 


Monet, Schiele, Bruegel

2018. szeptember 8., Szombat 11:53
szervuszausztria_khm.jpg

Elsőként az Albertina rukkol ki a minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődést kiváltó őszi kiállítással. Már szeptember 21-től megtekinthető a valaha (Bécsben) létezett legnagyobb Monet kiállítás. A képzőművészetet kedvelőknek azonban az ősz további csemegéket nyújt: a Leopold múzeum még szeptemberben megnyitja évfordulós Schiele kiállítását, és a Szépművészeti Múzeumban októbertől ugyancsak egy jubileum, Pieter Breugel halálának 450. évfordulója alkalmából rendez októbertől nagyszabású bemutatót a németalföldi mester műveiből.


Anna Netrebko a schönbrunni koncerten

2018. április 11., Szerda 10:36
szervuszausztria_koncert.jpg

A Bécsi Filharmonikusok nyári ajándék koncertje a Schönbrunni Kastély parkjában nem szorul reklámozásra, de az mégis nagy hír, hogy az idén Anna Netrebko a sztárvendég. Tavaly 90 ezer vendég élvezte a muzsikát a szabad ég alatt, idén sem lesznek kevesebben. Jegyet most sem adnak ki a május 31-i eseményre, helyfoglalásra sincs lehetőség, a székeket az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

 


Megnyílt a Heldenplatzon a Világmúzeum

2017. november 27., Hétfő 14:24
szervuszausztria_vilagm.jpg

Három évig nélkülözték a bécsiek és a városba látogató turisták a Neue Burg gyönyörű épületének termeit - a felújítás után végre ismét megnyílt, mégpedig Világmúzeumként. A név korántsem hivalkodó, hiszen az állandó kiállítások valóban a világ minden részére elvisznek. Igaz, már csak a helyszín miatt is, valójában a Habsburg Birodalom gyűjteményei képezik az anyag alapját. 


Albertina, Belvedere - bécsi kiállítások

2017. szeptember 25., Hétfő 11:45
szervuszausztria_cim.jpg

Aki ismeri az Albertina kiállításait, biztos lehet benne, hogy ezúttal is kap majd valami meghökkentő újdonságot, olyasmit, ami miatt valóban érdemes volt felkeresni a Raffael című kiállítást. Szeptember 29-én nyílik a nagy reneszánsz művész alkotásaiból az első ausztriai monografikus kiállítás. 


Július végétől - fesztivál minden mennyiségben

2017. július 23., Vasárnap 19:00
szervuszausztria_címbe.jpg

A nagy nyári fesztiválok nyitányának sorrendje évek óta változatlan: az első a mörbischi (Fertőmeggyes) tószínpadon az éppen aktuális operett (az idén a Madarász) bemutatója, aztán Bregenz következik. A fesztiválok fesztiválja, Salzburg ugyan egy nem hivatalos „népünnepéllyel” évek óta az igazi megnyitó előtt már  várja a közönséget, de a tényleges program kicsit később, július végén indul.  


Zene, zene, zene

2017. június 29., Csütörtök 08:15
szervuszausztria_kofejt.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány  burgenlandi helyszíneken népszerű nyári programokra invitálja a közönséget : a július már főszezon. Az alábbiakban megosztjuk olvasóinkkal a műsort.  

 


Graz után Bécs

2017. június 26., Hétfő 08:14
szervuszausztria_bécsi.jpg

A grazi kiállítás csak a kezdet volt, június végétől újabb ausztriai helyszínen tekinthetőek meg  kortárs magyar képzőművészek  alkotásai. A Real Hungary címen június 27-én nyíló kiállításon az Esterházy Művészeti Díj nyertesei mutatkoznak be a bécsi Collegium Hungaricumban. 


Esterházy Magánalapítvány: kiállítás Grazban

2017. június 16., Péntek 07:20
szervuszausztria_graz.jpg

Magyar képzőművészek állíthatják ki műveiket Grazban. A június 23-án nyíló kiállítás az Esterházy Magánalapítvány és a Collegium Hungaricum támogatásával jött létre. 


A Chamber Orchestra of Europe Kismartonban

2017. május 11., Csütörtök 13:41
szervuszausztria_majus.jpg

Az Anyák napi koncert csak a kezdet volt májusra - alig öt nappal később újabb zenei csemegére várják a közönséget a kismartoni kastély Haydn termébe. Május 19-én este a Chamber Orchestra of Europe lép fel, izgalmas műsorral.

 


Anyák napja a kastélyban

2017. május 8., Hétfő 20:19
szervuszausztria_any.jpg

Az Ausztriában élő magyarok kétszer ünneplik az anyák napját: ahogy Nyugat-Európában mindenütt,  itt is a magyarországitól eltérően május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. Az Esterházy Magánalapítvány ez utóbbi dátumhoz igazítva invitálja a közönséget az Anyák Napi Koncertre, amelyet ünnepi reggeli előz meg a Henrici étteremben . 


Rezidens zenekar az Esterházy Kastélyban

2017. április 16., Vasárnap 12:31
szervuszausztria_vágottprogram.jpg

Természetes szövetségnek tűnik, mégis igazi fordulópont az Esterházy-kastély életében, hogy 2017-ben rezidens zenekara lesz - mégpedig a térségben harminc éve közkedvelt Haydn Filharmónia. Valójában ilyen partneri viszony Haydn kora óta nem volt. Más újdonság is van a most kezdődő zenei programokban: Szeptemberben Herbstgold néven új őszi fesztivál várja a közönséget. Előbb azonban a classic.Esterházy rendezvényeire hívjuk fel a figyelmet.

 


A Haydn Filharmónia koncertje

2017. március 7., Kedd 10:05
szervuszausztria_vágotthaydn.jpg

Kivételesen Sopronba invitálja a közönséget az Esterházy Magánalapítvány: március 14-én este 18.00 órakor a classic.Esterházy on Tour keretében a Haydn Filharmónia lép fel  Alexander Lonquich karmesterrel és zongoraművésszel. A helyszín a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. 




jooble
Bogipark
Ilona stüberl