Újra KultPult-estek Bécsben!

2023. február 28., Kedd 10:14
szervuszausztria_címkép.jpg

Bécsi magyar színtársulat

2022. június 2., Csütörtök 15:58
szervuszausztria_szinhazcim.jpg

Csak idő kérdése volt, mikor „kap” Bécs egyre növekvő magyar nyelvű közössége saját színtársulatot. Ez a pillanat öt évvel ezelőtt jött el. Egymást követték az előadások, s most ismét bemutató előtt áll a társulat: az ÉS MÉG SOKAN MÁSOK című vidám kémtörténet premierje 2022. június 11-én 19:30-kor lesz a társulat állandó játszóhelyén, a Pygmalion Theaterben.


Magyar-német két tannyelvű osztály Bécsben

2017. december 20., Szerda 09:02
szervuszausztria_kettannyelv.jpg

A következő tanévtől indulhat az első általános iskolai osztály, amely a magyar és a német nyelvoktatásra azonos hangsúlyt fektet. Ahhoz, hogy az osztály elindulhasson, 20 gyermek beiratkozása szükséges. A jelentkezéseket január 12-én 12 óráig várják. Horváth Tamás járt azon az információs esten, ahol személyesen is találkozhatott a terv megálmodóival és kivitelezőivel. 


Kereskedelmi tanácsos lett az Ilona Stüberl tulajdonosa

2017. szeptember 30., Szombat 23:26
szervuszausztria_kertan.jpg

A Bécsben élő, vagy éppen csak odalátogató magyarok jól ismerik a Graben mellékutcájában a kis magyar vendéglőt: az Ilona Stüberl sokak kedvence, vendégköre pedig korántsem csak azokra korlátozódik, akik a magyaros konyha hívei. Törzsvendégei között osztrákok, és harmadik országbeliek éppen úgy vannak, s ebben a remek ételek mellett a  tulajdonos Fodor Máriának is nagy szerepe van. Több mint harminc éves teljesítményét most az osztrák kormány a kereskedelmi tanácsos cím odaítélésével ismerte el. 


Kern és Orbán “szomszédok közt szokásos nyílt megbeszélést“ folytatott

2017. március 11., Szombat 08:03
szervuszausztria_bilaterálisvágva.jpg

Az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök a családi juttatások megrövidítésének témájában nagyon messze áll egymástól. A tervezett foglalkoztatási bonusz kérdésében sincs köztük egyetértés -  olvasható az APA osztrák hírügynökség beszámolójában, amit a Die Presse közölt.  A témáról a szervuszausztria.hu korábbi cikke beszámolt.

 


Célegyenesben az Esterházy történelmi verseny

2017. február 11., Szombat 12:15
szervuszausztria_tori.png

Február 21-22-én a Magyar Tudományos Akadémián méri össze tudását az a harminc - középiskolai, tízedik osztályos- csapat, amely vette az akadályt és bekerült a középdöntőbe.  Ők azok, akiket az ismert történelemtudós személyiségekből álló zsűri arról faggat, mennyit tudnak az Esterházy dinasztia 17. századi történetéről, a korszak kultúrájáról,  életmódjáról. Ez a projekt az ausztriai Esterházy Magánalapítvány második olyan nagyobb horderejű magyarországi kezdeményezése, amely az itteni tehetségek kibontakozását támogatja.


Ki tud többet az Esterházy család 17. századi történetéről

2017. január 28., Szombat 10:56
szervuszausztria_tort.jpg

Már ismert az a harminc - középiskolai, tízedik osztályos- csapat, amely vette az akadályt és bekerült a középdöntőbe. Ők 2017. február 21-22. között a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében mérik össze tudásukat. Az Esterházy Magánalapítvány ESTÖRI-Kreatív Történelmi Versenyére jelentkező 130 csapatból 94-en teljesítették határidőre a háromrészes online fordulót, nem volt tehát könnyű dolga a versenybizottságnak.

 


Bécsi bál magyaroknak

2016. október 5., Szerda 11:46
szervuszausztria_szervuszausztria_3becsmagyarbal.jpg

A legendás bálszezon Bécsben inkább csak novemberben kezdődik, tetőpontját pedig január-februárban éri el. Az idén is lesz azonban egy rendezvény, amely lekörözi a többit: október 15-én az Eschenbach Palotában tartják a 3. Bécsi Magyarbált. Ez azt is jelenti, hogy a két évvel ezelőtti ötlet bevált, és lassan kialakul a rendezvény hagyománya.


Jubileumra készül az Ilona Stüberl

2016. augusztus 30., Kedd 12:28
szervuszausztria_ilona_stuberl_etel.jpg

Alig van olyan magyar vonatkozású esemény Bécsben, amelynek támogatói között ne szerepelne az Ilona Stüberl. Tulajdonos-üzletvezetője, Fodor Mária az alapító Somlai Mihály szellemében jár el: ő csaknem hatvan évvel ezelőtt hazai ízekkel igyekezett támogatni a forradalom idején Bécsbe szakadt magyarokat. A kis belvárosi magyar vendéglő máris készül a jövőre esedékes hatvanadik születésnap megünneplésére.


Magyar galéria Bécs közepén

2015. július 17., Péntek 10:39
szervuszausztria_csató józsef.jpg

A bécsi Karlsplatzon nyitotta meg ideiglenes galériáját az alig 24 éves Bencze Péter, aki Budapesten nem mindennapi terekben állítja ki művészeit. Az új bécsi helyszín egy hamarosan megnyíló bár – ma még építési terület. Természetesen a nyitó kiállításnak is ő a kurátora. A fiatal képzőművész, Csató József, akit most Bécsbe hozott, nem ismeretlen Ausztriában:


A mosoly elkísér

2015. július 6., Hétfő 10:08
szervuszausztria_nova dent.jpg


Egyre több osztrák, illetve Ausztriában élő magyar ismeri Mosonmagyaróvárt, és nem kizárólag csak annyira, amennyi az autópályáról látható a városból. A szolgáltatók között, amelyeknek ez a közelebbi ismeretség köszönhető, egyre nagyobb szerepet játszik a Nova Dent: e fogászati klinika a kifogástalan és megfizethető betegellátáson túl hangsúlyt helyez a környék szépségeinek, idegenforgalmi kínálatának megszerettetésére. Ráadásul teszi ezt a Rot Weiss Rot in Ungarn mozgalommal karöltve.

.

 


Nyelvi környezetben: könnyebb a tanulás

2015. június 22., Hétfő 23:02
szervuszausztria_parajdi.jpg

A muraui konferencia több tucat résztvevője hallhatta az előadóktól, mennyire elengedhetetlen a német nyelvtudás az Ausztriában vállalkozást indítók – vagy akár munkavállalók – számára. S hogy ez mennyire így van, azt ezerszámra tapasztalják, akik mit sem törődve e követelménnyel már belevágtak az ausztriai kalandba. Szerencsére van lehetőség a mulasztás pótlására, vagy a megfelelő felkészülésre. Például Murauban, a Parajdi István által alapított nyelviskolában.

 


Bécsi Magyar Iskolaegyesület: magyar (és német) oktatási segítség

2015. június 15., Hétfő 15:12
szervuszausztria_magyarisk.jpg

A legrosszabb, amikor a Bécsbe kitelepülő család nem íratja be általános iskolás gyermekét osztrák iskolába, „hiszen Magyarországon úgyis magántanuló”. Király Andrea, a Bécsi Magyar Iskolaegyesület igazgatónője nemcsak arról tájékoztat, mi a teendő, hanem arról is, milyen segítséget nyújt a magyar nyelvi oktatásra szakosodott egyesület. Egyébként nem egyedül: két másik magyar nyelvű oktatási intézmény is működik Bécsben, más-más fő profillal.


MajorDesign: Hiány-területen könnyebb

2015. május 20., Szerda 07:59
szervuszausztria_IMG_8471.JPG

Fazekas Gergő jókora kitérővel érkezett Bécsbe, és mit tagadás, vállalkozása is távol esik eredeti képzettségétől. Minden jel szerint igaza van: újságíróból, diplomatából Bécsben – és Amszterdamban, vagy Budapesten – akad elég. Van azonban helye a piacon annak a kreatív csapatnak, amely bármely történetet képes a legkorszerűbb animációs technikával virtuális élménnyé varázsolni. És ezzel akár másfél perc alatt is tartósabb figyelmet kelteni, mint puszta szavakkal.


A LOFFICE ma már ismert intézmény Bécsben (is)

2015. május 6., Szerda 15:06
szervuszausztria_kapan.jpg

Kevesebb, mint négy év telt el azóta, hogy honlapunk beszámolt a LOFFICE – a Budapesten akkor már bevált közösségi iroda – bécsi „exportjáról”. A Schottenfeldgasse 85. ma már olyan cím, amelyet kézről kézre adnak az irodahelyiséget, telephely címet, irodai szolgáltatást keresők.


Loffice

2015. május 4., Hétfő 09:01
szervuszausztria_sajátokkal.jpg

Most induló rovatunkban nemrégiben Ausztriába települt magyarokat mutatunk be, ők számolnak be arról, hogyan kezdték meg új életüket. Tesszük ezt abban a reményben, hogy tapasztalataik hasznosíthatók, sikereik utánozhatók, tévedéseik, hibáik elkerülhetők, és így történetük előnyére válik azoknak, akik még csak most indulnak, vagy éppen ezt tervezik.


A Szamos Bécsben

2014. december 4., Csütörtök 10:54
szervuszausztria_36_20141202_M_preview.JPG

A szemfülesebbek már november közepén felfedezték, így az új bécsi Szamos cukrászda híre már jóval a hivatalos megnyitó előtt, a tesztüzem idején futótűzként terjedt az itt élő magyarok között. Ők pedig – hiszen többségük otthonról ismeri a híres nevezetes Esterházy tortát és a többi remek terméket – szinte azonnal elkezdték odaszoktatni osztrák barátaikat is. Az pedig nyilvánvaló, hogy Bécs a magyarok számára, beleértve a turizmus nagyköveteit, új találkahellyel gazdagodott!


Grazi utózöngék

2014. július 29., Kedd 12:41
szervuszausztria_ungarn-tage-fest-graz-3.jpg

Évről évre jobb – pedig a tavalyi linzi Magyar Napok is nagy sikert saratott. Az idén Grazban azonban a hangulat családiasabb volt, – talán mert a rendezvény egyetlen helyszínre korlátozódott. A látogatók értékelték a bemutatókat, és színvonalasnak, változatosnak találták a műsort.


Ez volt Grazban!

2014. július 9., Szerda 17:39
szervuszausztria_graz.jpg

Családias rendezvény volt – mondják egybehangzóan a kiállítók és a látogatók. Ez a megfogalmazás egyaránt jelenti a jó hangulatot és az áttekinthetőséget, ami jellemezte a júniusi grazi Magyar Napokat, s ami oly fontos az ilyen eseményeken. A kiállítók között régi ismerősök éppen úgy voltak, mint „újoncok” – közülük egyesek máris elhatározták, hogy legközelebb is jönnek Ausztriába.


Cango&Rinaldi: minőség és divat magyar-olasz kivitelben

2014. május 16., Péntek 17:11
szervuszausztria_cngori.jpg

A bécsi belvárosban az új üzlet nyitása mindig ünnep – hát még ha olyan ragyogó kis ékszerdobozról van szó, mint amilyen a Cango&Rinaldi márkanevű elegáns cipőket, hozzájuk illő táskákat, sőt, ékszereket kínáló boltról van szó. És: ki gondolná, hogy a dupla név egyik fele patinás magyar céget takar.




jooble
Bogipark
Ilona stüberl