Ha május, akkor Wiener Festwochen

2017. május 14., Vasárnap 09:18
szervuszausztria_festw.jpg

A Bécsi Ünnepi Hetek május közepe táján, mindig péntek este az osztrák főváros kulturális életének fontos eseménye - olyan rendezvény, amelyen több ezer fős közönség van jelen a Rathaus előtti téren. Akik nem szeretik a tolongást, vagy tartanak az esőtől, otthon nézhetik - nézhették most is -  az ORF2 vagy a 3Sat élő közvetítését. Az idei megnyitó hagyományosan nemzetközi zenei műsorát Conchita Wurst moderálta - és persze a műsorban dallal is fellépett. 


Kínai gyűjtőé lett Klimt egyik legismertebb festménye

2017. február 12., Vasárnap 10:45
szervuszausztria_adeleii.jpg

Oprah Winfrey  amerikai médiasztár árverésen vált meg Gustav Klimt Adele-Bloch-Bauer II című festményétől, attól a portrétól, amit az osztrák szecesszió nagymestere 1912-ben festett a bécsi nagyiparos feleségéről, művészetének egyik  nagy támogatójáról. A festményért, amelyet Winfrey több mint tíz évvel ezelőtt 97,9 millió dollárért vett meg, most a kínai gyűjtő  150 millió dollárt adott. 


Hatszázötvenezren búcsúztatták Bécs belvárosában az óévet

2017. január 2., Hétfő 14:20
szervuszausztria_tüzi.jpg

 

Rejtély, hogyan tudják megszámolni a résztvevőket, de akinek volt alkalma a bécsi belvárosban tülekedni szilveszter éjszakáján, az hajlamos elhinni a 650 ezres számot. Mindenesetre  a szilveszteri ösvény 27 éve az óév búcsúztatót  Bécsben töltő sokaság kedvence.

 


Sisi emlékének is adózik az idei Újévi koncert

2016. december 29., Csütörtök 13:33
szervuszausztria_hermesvilla-thomas-steibl.jpg

Ilyenkor, közvetlenül a nagy nap előtt azért már kiszivárog ez-az a műsorról. Például, hogy az idén először az újévi koncert balett betéteinek helyszíne a Hermész-villa,  Ferenc József boldogtalan hitvesének kastélya, és az azt körülvevő lainzi állatkert. A tánc számokat a koreográfus, Renato Zanella, é a rendező, Michael Beyer afféle idegenvezetésnek szánja a Sisi-rajongóknak - akik pedig nincsenek kevesen.  


Bécsi fények, karácsonyi vásárok

2016. december 3., Szombat 12:37
szervuszausztria_villamos.jpg

Évről évre nagy a versengés, melyik karácsonyi vásár a legszebb, hol érzik magukat a legjobban a látogatók. De a sor folytatható: az egyes kerületek is vetélkednek, hol sikerült a  legszebben kivilágítani az utcákat. Na és persze azt is el kellene dönteni - de nagyon nehéz -, melyik standnál kapható a legjobb puncs.


Maradásra csábít a Benczúr szálloda akciója

2016. november 12., Szombat 11:46
szervuszausztria_libanap.jpg

A Márton-napi liba lakomák a legenda ismerete nélkül is kedveltek, csak  az a baj, hogy az éttermek kínálata a névnaphoz kapcsolódik és ritkán tart egy hétnél tovább. Nem így a Benczúr szállodában, ahol ráadásul kedvezményes szállás lehetőség is jár azoknak, akik távolabbról érkeznek. Az alábbiakban ismertetjük az szálloda Márton-naphoz kötőtő akcióját, és persze néhány vonzó fotót arról, milyen libalakoma várja az ínyenceket.

 


Ausztriában is tépik a plakátokat

2016. szeptember 16., Péntek 12:51
szervuszausztria_szervuszausztria_letepve.jpg

Új választási forduló, új kampány, új plakátok – miközben hirtelen még ez a december 4-re kitűzött időpont is bizonytalanná vált. Ha ugyanis kiderül, hogy a választási bizottság nem bízhat meg pályázat nélkül új nyomdát a szavazó cédulák és a borítékok legyártására, akkor rövid lesz a határidő. A plakátok azonban már a helyükön vannak.

 


Panda-ikerpár született a Schönbrunni Állatkertben

2016. augusztus 30., Kedd 15:11
szervuszausztria_panda_ikerpar.jpg

Az ellető ládából érkező zajok gyanúsak voltak, és való igaz, pár nap múlva, a behelyezett kamera jóvoltából kiderült: a Schönbrunni Állatkertben nem is egy, hanem két panda született. Schönbrunnban az állatok természetes szaporulatát pártolják, így a panda anyukát sem zavarják, az eledelt az ápolók igencsak diszkréten helyezik be, arról pedig szó sem lehet, hogy az újszülött ikerpár a közönség szeme elé kerüljön. Majd ha betöltik a négy hónapot, akkor jöhetnek a látogatók.


Tisztelgés a távozó államfő előtt

2016. július 4., Hétfő 10:33
szervuszausztria_fischer56.jpg

Az osztrákok kedvelték az államfőt: Heinz Fischer most sokak szomorúságára 12 év után végleg távozik a Hofburgból. Így írja elő a törvény – bár nem vitás, hogy ha lehetne, harmadik ciklusra is megválasztanák. Nemcsak bölcs megszólalásaival, hanem szerénységével is kivívta az osztrákok szeretetét, azzal, hogy nem akart folyton reflektorfényben állni. Nem az ő kívánsága, hogy most a bécsi fotó múzeum kiállításon mutassa be azokat az inkább privátnak mondható fotókat, amelyeket a nyilvánosság nem feltétlenül ismer. Van azonban egy fotó, amelyet kevesen ismernek: honlapunk szerkesztőjének birtokában van.


Stájer tavasz – Bécsben

2016. április 18., Hétfő 13:53
szervuszausztria_mézeskalács.jpg
Huszadik éve vendégeskedik ilyenkor kora tavasszal Stájerország Bécsben: a háromnapos fesztivál a Városháza előtti téren a tartomány valamennyi régiójából érkezők és a bécsiek vidám zenés találkozója, nem kevés kulináris élménnyel. A „zöld tartományként” emlegetett Steiermark éppenséggel tud mit kínálni: hófödte csúcsok, remek sípályák, kellemes tavak, kedves kis települések, nyaralóhelyek, nagyszerű wellness hotelek és persze színvonalas kulturális rendezvények várják itt a látogatót. És akkor még nem beszéltünk a legendás sajtokról, borokról, a híres stájer almáról, a mariazelli Magenklikőrről, a tökmagolajról.

Ritka kiállítás a Künstlerhausban

2016. március 17., Csütörtök 10:07
szervuszausztria_valentin oman.jpg
Karintiai szlovén nemzetiségű osztrák képzőművész izgalmas kiállítása látható a bécsi Künstlerhausban. Az alkalom Valentin Oman nyolcvanadik születésnapja. A művész 13 éven át nem állított ki – addig, amíg a rasszista Jörg Haider Karintia élén állt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne dolgozott volna: retrospektív kiállítása a legjobb bizonyítéka ennek.

Benn tánc – kinn tüntetés

2016. február 1., Hétfő 11:16
szervuszausztria_akadémikusok bálja.jpg
A Bécsi Korporációs Bál – a szélsőjobboldali szervezetek táncmulatsága – a négy évvel ezelőtti fogadkozás ellenére visszaköltözött a Hofburgba. Igaz, ma már hivatalosan nem a Bécsi Korporációs Kör szervezi, hanem maga az FPÖ, a Szabadságpárt a házigazda. Ezzel együtt az idén is tüntetések, tiltakozó megmozdulások kísérték.
 

Az álompár: Anna Netrebko és Yusif Eyvazov

2015. december 30., Szerda 22:47
szervuszausztria_gyűrűvel.jpg
Az esküvő pazar volt: az ünnepelt szoprán talpig hófehérben mondta ki a bécsi Palais Coburgban a boldogító igent. Anna Netrebko és az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov esküvőjére száznyolcvan vendég volt hivatalos, köztük persze a család, mindkettejük szülei, Netrebko huga, és az énekesnő immár nyolcéves kisfia.

Advent a mariazelli Bazilika előtt

2015. december 11., Péntek 15:22
szervuszausztria_bazilika, advent.jpg
A karácsonyi vásár ma már minden kisebb nagyobb településen az ünnepvárás kedvelt eseménye. És bár a kínált portékák nagyonis hasonlóak, a környezet mégis biztosítja, hogy ahány helyszín, annyiféle hangulat. Mariazellben például elképzelhetetlen bármi, ami nem a Bazilikához kötődik.

Bagoly a stadionban

2015. október 18., Vasárnap 12:14
szervuszausztria_bagoly.jpg
Nyolc tűzoltó küzdött háromnegyed órán át, hogy kiszabadítsa az eltévedt baglyot az Austria Wien labdarugó csapatának stadionjában a szurkolói padsorok és a pálya közötti hálóból. Az akció sikeres volt: a bagoly kisebb sérüléssel megúszta, a tűzoltók pedig boldogan távoztak a különös bevetésről.
 

Anna Netrebko a Hókirálynő bemutatóján

2015. június 15., Hétfő 11:29
szervuszausztria_images.jpg

A Hókirálynő bemutatójának közönsége a remek előadáson kívül még egy ajándékot kapott: a premieren megjelent a fővédnök, Anna Netrebko. Június végéig még négy alkalommal látható az előadás – persze Netrebko nélkül.

 


Idén is sokakat vonzott a maraton

2015. április 13., Hétfő 10:36
szervuszausztria_galéria2.jpg

A győztes ismét egy etióp futó, a női versenyt svájci hölgy nyerte. A város is túlélte a teljes lezárást, amely az éves maraton verseny napján persze megszokott. A 32. Bécsi Maratonon 42 657 futó vett részt, szokás szerint profik és amatőrök, fiatalok és öregek. Nekik ismét volt lehetőség a fél-maraton, de őszintén szólva, az a több mint 21 kilométer se éppen kis erőpróba.


Múzsa, szerető, társ

2015. március 13., Péntek 17:55
szervuszausztria_wally.jpg

Wally nevét mindenki ismeri, aki valaha látott Schiele festményt. Vezetéknevét már kevesebben jegyezték meg, s történetét sem sokan hallották. A Leopold múzeum nekik segít a most megnyílt kiállítással, amelyet a múzsa, a modell, a szerető, a partner – Walburga „Wally” Neuzil – emlékének szentelnek.


Jeges álom a bécsi Városháza előtt

2015. január 23., Péntek 13:09
szervuszausztria_1_et2011_c_stadtwienmarkeitng.5029995.jpg

Ez már a huszadik. A jubileum kapcsolódik egy régebbihez: az idén minden a Ringstrasse 150. születésnapja jegyében történik. Így érthető, hogy a Városháza előtti korcsolyapálya nyitóünnepségén a Ringnek szentelt romantikus jégtáncot láthatott a közönség. A fényjátékot csodálók közül aztán több százan maradtak, és a magukkal hozott, vagy a helyszínen kölcsönzött felszerelést felöltve vették igénybe a pályát.


Anna Netrebko új szerepben

2015. január 12., Hétfő 09:12
szervuszausztria_netrebko.jpg

Civilben ritkán látja a közönség Anna Netrebkót. Most különleges esemény adott erre lehetőséget: a Kismartonban nyáron a neves szoprán védnökségével színre kerülő gyermekopera, a Hókirálynő szerepválogatásánál Netrebko maga is jelen volt, Christiane Lutz rendezővel és Karsten Januschke rendezővel együtt.
Ilona stüberl
Bécsi Ingtalanok
Hotel Benczúr
BCB Consulting
 
 
Bogipark