Bécsi magyar színtársulat

Új bemutató június 11-én

 
2022. Jún. 2. 15:58

Bécsi magyar színtársulat

Új bemutató június 11-én

2022. június 2., Csütörtök 15:58

Csak idő kérdése volt, mikor „kap” Bécs egyre növekvő magyar nyelvű közössége saját színtársulatot. Ez a pillanat öt évvel ezelőtt jött el. Egymást követték az előadások, s most ismét bemutató előtt áll a társulat: az ÉS MÉG SOKAN MÁSOK című vidám kémtörténet premierje 2022. június 11-én 19:30-kor lesz a társulat állandó játszóhelyén, a Pygmalion Theaterben.

Pohl Balázs, fotó: Antalfi Dániel

Persze az igény kevés: egy ilyen nagyszabású vállalkozás csak akkor válik valósággá, ha akad olyan elszánt, megfelelő gyakorlattal, a színészi, rendezői ismeretek mellett szervezői és támogatás-gyűjtői tapasztalattal is rendelkező személy, aki vállal minden nehézséget és nemcsak alapítani, hanem a társulatot egyben tartani is képes. Pohl Balázs mindezeket a tulajdonságokat egyesíti. Már (budapesti) gimnazista korában elkötelezte magát a színház mellett, később drámatanári diplomát szerzett, társulatszervezésben, darabírásban, rendezésben és egyaránt kellő tapasztalatra tett szert. Így számára minden bizonnyal természetes volt, hogy miután 2015-ben Bécsben telepedett le, itt is folytatta korábbi tevékenységét. Persze nem egyedül, kellettek hozzá olyan társak, akik számára szintén fontos volt a Bécsi Magyar Színkör megalapítása.

Jelenet az előadásból (próba)
Fotó: svung.at

A független színtársulat számára a SVUNG név bizonyult a legjobbnak – végtére is a német eredetű szó jelentése a lendület, márpedig ez mindenképpen jellemző rájuk. A témákat a hétköznapokból, a magánéleti és társadalmi problémákból merítik, igyekeznek reflektálni a környező világ jelenségeire, nem kijelenteni, hanem inkább kérdezni, vagyis gondolkodásra serkenteni. Nem riadnak vissza olyan új tartalmaktól sem, amelyek régen berögződött dogmákra kérdeznek rá. Igazi alkotóműhelyként a darabok többségét az alkotók közösen írják, tehát a színészek és a rendezők egyben társ-szerzők.

Állandó játszóhelyet a nyolcadik kerületi Pygmalion színházban találtak, és sikerült megoldani, hogy a magyar nyelvű előadások többsége német felirattal fut. Nemcsak így igyekeznek bővíteni a célközönséget: bár még csak terv, de a jövőben ifjúsági és gyermekelőadások is lesznek.

A honlap – svung.at – közelebbi tájékoztatást nyújt a társulatról, az előadásokról és a támogatási lehetőségekről. A legújabb premier – június 11. – után az És még sokan mások című előadás júniusban még kétszer kerül színre.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39