Világszerte éneklik a Csendes éjt

2016. december 19., Hétfő 09:08
szervuszausztria_kápolna.jpg

 

Ki ne ismerné a talán leggyakrabban  hallható karácsonyesti dalt, a Csendes éjt ? Szülőhazájában, Ausztriában, szűkebb pátriájában, Salzburgban van csak igazán kultusza: december 24-én évről évre különvonat indul a nevezetes dal szülőfalujába, s ott az eredeti helyszínen egészen különleges előadásban lehet részük a jelenlévőknek.


Ki gyilkolta meg cellájában a volt kazah nagykövetet?

2016. december 12., Hétfő 17:30
szervuszausztria_alijevjó.jpg

Már az is szép teljesítmény, hogy kiderült: Rakhat Alijev, Kazahsztán volt bécsi nagykövete, Nurszultan Nazarbajev kazah diktátor veje 2015 elején  gyilkosság áldozata lett. Kérdés, kinek sikerült bejutni a két kazah bankár meggyilkolásával gyanúsított diplomata bécsi börtöncellájába, majd a tettet öngyilkosságnak beállítani. Különös tekintettel arra, hogy a jeles férfiút a börtön egészségügyi részlegében magánzárkában őrizték.


A tolerancia nem ismer határokat

2016. október 31., Hétfő 08:54
szervuszausztria_7828c72ae30b01463f0009536b0ea837.jpg

 

 

Advent és az év végi ünnepek közeledte fokozza az emberek adakozási készségét, a szerencsésebb sorsúak ilyenkor jobban észreveszik  nincsteleneket. A jótékonysági rendezvények száma ilyenkor megszaporodik, de persze sok olyan szervezet is létezik, amely egész évben segíti a rászorulókat. Ráadásul a régi, ismert karitatív szervezetek újabbakkal is kiegészülne: alig több mint egy éve alapították Kismartonban, az Esterházy kastélyban  a Vis Fontis (források nélkül) egyesületet.

 


Ausztriai háttér Sacha Batthyany könyvéhez

2016. szeptember 17., Szombat 10:59
szervuszausztria_Kreuzstadl_Rechnitz.jpg

Addig nem nyugszunk, amíg rá nem találunk a sírra és el nem temetjük méltóképpen a meggyilkoltakat – mondja Andreas Lehner, a RE.F.U.G.I.U.S egyesület elnökségi tagja. Ez a szervezet kifejezetten a rechnitzi/rohonci drámai események feltárására, az áldozatok emlékének ápolására alakult 1987-ben. Az első cél tekintetében nem sok eredményt tudnak felmutatni, ám tény: nekik, és néhány helyi önkéntesnek köszönhetően az itt történtek nem merülnek feledésbe. Sőt, ma már a Kőszeg és Szombathely közelében fekvő burgenlandi település alig több mint háromezres lakossága is sokkal nyitottabb e témára. Igaz, ők már nem azok a kortársak, akik a tömegmészárlást a helyszínen élték át.


Rechnitz: kísért a múlt

2016. április 20., Szerda 22:36
szervuszausztria_Kreuzstadl_Rechnitz.jpg
Elfriede Jelinek darabjának budapesti bemutatója előtt a szervuszausztria.hu közli a 168 órában 2009-ben – a müncheni premierrel kapcsolatban – megjelent cikket. Sajnos a sírokat azóta sem találták meg, így a rechnitzi helyzet változatlan.

Elhunyt Ottrubay József

2015. szeptember 16., Szerda 10:00
szervuszausztria_ottrubay.jpg

Csaknem pontosan egy évvel Esterházy Melinda hercegné halála után a családot újabb veszteség érte: élete kilencvenedik évében elhunyt öccse, dr. Ottrubay József. A temetést a család szűk körben tartotta.


Száz év után megújult az osztrák iszlámtörvény

2015. március 1., Vasárnap 10:13
szervuszausztria_moschee_04.jpg

Nem volt könnyű a törvény előkészítése, viták előzték meg elfogadását. Az új iszlám törvény, amely az 1912-ben a Monarchiában elfogadott és egészen 2015 februárjáig érvényes törvényt váltja fel, most a jelen igényeihez igazodva szabályozza az Ausztriában élő iszlám hitűek jogait és kötelességeit.

 


Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok

2015. február 12., Csütörtök 16:19
szervuszausztria_esterhazybora.jpg

Az Akadémia a Fertő-tó partján fekvő Ruszton, a monarchia híres bortermelő központjában működik, s van egy leányvállalata Alsó-Ausztria fontos borvidékén, a Duna-menti Kremsben is. Tanfolyamokat azonban nem csak az „anyaintézményben” tartanak, hanem Bécsben, illetve valamennyi tartományban. Az Akadémia a rövid szaktanfolyamok mellett a borszakértői képzést „piramis rendszerben” kínálja és (Ausztriában természetesen akkreditált) „OKJ-s” oklevelet ad.


Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok (III.)

2015. január 25., Vasárnap 13:38
szervuszausztria_ági.jpg

A hagyomány, amelynek ápolására éppen húsz évvel ezelőtt Esterházy Pál herceg özvegye, Ottrubay Melinda hercegné létrehozta a Magánalapítványokat, nemcsak a kulturális örökség ápolását jelenti, hanem a rászorulók felkarolását is. A kismartoni jubileumi ünnepségen ez is téma volt.


Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok (II.)

2014. november 17., Hétfő 11:46
szervuszausztria_kast.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány kulturális rendezvényeinek törzsközönsége, a műemlék-épületeket, parkokat, a gyűjteményeket csodálók több tízezres tömege sejti, hogy mindez csak jelentős anyagi ráfordítással érhető el. Az alapítványok létrejöttének huszadik évfordulója alkalmat adott a magánalapítvány gazdasági tevékenységének áttekintésére is.

 


Húsz éves az Esterházy Magánalapítványok (I.)

2014. november 6., Csütörtök 10:55
szervuszausztria_ünnep.jpg

Meglepően gyorsan repül el húsz esztendő, különösen, ha annyi változást hoz, mint amennyi az Esterházy Magánalapítványok alapítása óta a „Tündérbirodalom” életében történt. Az évfordulót a kismartoni kastélyban több mint 200 meghívott vendég ünnepelte, méltó, és a tevékenységre jellemző körülmények között: a díszvacsora előtt új és régi kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők (értő vezetéssel), sőt, két szakmai/gazdasági konferencián is bővíthették ismereteiket.


Egy igaz ember halálának évfordulójára

2014. május 30., Péntek 11:22
szervuszausztria_esterázy pál.jpg

A kismartoni Esterházy kastély ünnepi zászlódísze egy évfordulóra emlékeztet: május 25-én volt negyedszázada, hogy elhunyt dr. Esterházy Pál herceg, a dinasztia 12. és egyben utolsó hitbizományosa.


Újra otthon!

2014. március 10., Hétfő 10:41
szervuszausztria_0.jpg

Ünnep ez a javából: az egykori Bibliotheca Esterházyana csaknem ezer kötete ismét a helyére került. Két moszkvai könyvtárból közel hetven év után szállították vissza a 16.-18. század közötti könyveket. A ritka értékes állomány jó állapotban vészelte át a kényszerű „számüzetést“: a megállapodás értelmében Kismarton digitalizált formában kutatási célokra továbbra is rendelkezésre bocsátja a most visszakapott könyveket.


Kismarton őrzi a hagyományt

2014. február 10., Hétfő 08:51
szervuszausztria_kast.jpg

A hercegi dinasztia nemcsak hatalmas ingatlanbirodalmat, és mesés műkincs gyűjteményt hagyott a mai utódokra, hanem egyfajta mentalitást is. Kismartonban – Eisenstadtban – évszázadokon át magától értetődő volt a művészetek pártolása, a Fényes Miklós által alapított gyűjtemény gyarapítása, s akkor még nem beszéltünk a kastély zenei életéről, amely szorosan összefonódik Haydn nevével.


Istenhit és gyermekpornográfia

2014. január 26., Vasárnap 11:49
szervuszausztria_krenn_h.jpg

Halottakról jót vagy semmit. Ez azonban igen nehéz a minap elhunyt Kurt Krenn püspök esetében: a st.pölteni egyházkerület éléről 2004-ben kényszer hatására távozott egyházi vezető az osztrák katolikus egyház legnagyobb válságának felelőse. Halála most feleleveníti a történteket.


Mende-mondák nem számítanak a fegyverügyletek megítélésében

2014. január 10., Péntek 08:53
szervuszausztria_targyalóterem.jpg

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette az alsóbb fokon hozott ítéletet, és most már véglegesen kimondta: Alfons Mensdorf-Poully gróf nem vádolható pénzmosással. Vagyis nem bizonyítható, hogy a magyar származású burgenlandi lobbista valóban 12,6 millió euró osztogatásával próbált előnyös üzletet szerezni Közép-Kelet Európában megbízója, a BAE Systems brit fegyvergyártó cég számára.


Rohamosan nő Ausztria népessége

2013. június 21., Péntek 23:11
szervuszausztria_demográfia.jg.jpg

Új népszámlálás nem volt, de az egyes nyilvántartási regiszterekből a szakemberek mégis hozzájutnak a friss népességi adatokhoz. A módszert a skandináv országoktól lesték el, és Ausztriában most először alkalmazták. Eszerint tavaly 4,6 százalékkal nőtt az osztrák lakosság létszáma – az itt élő nem állampolgár külföldieké pedig 32 százalékkal volt több.


Hercegnék boldog és kevésbé boldog élete

2012. november 6., Kedd 12:25
szervuszausztria_201203302042320.ge.jpg

Az otthonként szolgáló Esterházy-kastély három meghatározó nőalakja a kismartoni kiállítás témája. Életükről, mindennapjaikról a kiállított tárgyak sokat elárulnak. A szervuszausztria.hu olvasói az alábbiakban megismerkedhetnek a hercegnék/hercegnők történetével


A Vörös Fini magával vitte a titkokat a sírba

2012. október 31., Szerda 18:30
szervuszausztria_rote-fini.png

Az osztrák politikai élet különös alakjának haláláról érkezett hír: 78 éves korában elhunyt a „Vörös Fini”, Rudolfine Steindling. Legutóbb 2010-ben került az osztrák sajtó címoldalára, amikor egy zürichi bíróság az NDK annak idején „eltűnt” pénzei ügyében hozott osztrák bankokra nézve elmarasztaló ítéletet.


Születésnapi buli Felsőőrön

2011. november 27., Vasárnap 15:51
szervuszausztria_felsor.jpg

Látványos gálaműsorral ünnepelte Burgenland fennállásának kilencvenedik évét. Ünneplésre van ok: az egykor oly szegény kis tartomány ma nagyonis irigylésre méltó, egész Ausztriában itt a legnagyobb az érettségizettek száma, és például a megújuló energia előállítása és felhasználása terén Európa modellnek tekinti.
Ilona stüberl
Bécsi Ingtalanok
Hotel Benczúr
BCB Consulting
 
 
Bogipark