Türkiz-zöld kormány?

Kezdődnek az igazi a koalíciós tárgyalások

 
2019. Nov. 11. 13:35

Türkiz-zöld kormány?

Kezdődnek az igazi a koalíciós tárgyalások

2019. november 11., Hétfő 13:35

Nyolc személyes egyeztetés - közülük az utolsó tíz órás - csak annyira volt elég, hogy a két fél, Sebastian Kurz (ÖVP) és Werner Kogler (Zöldek) az "igazi" koalíciós tárgyalások megkezdését elhatározza. Ezzel megnyílik az út az új kormány megalakulása előtt - ám ez korántsem jelent könnyű menetet. Mindenesetre már az is eredmény, hogy a két párt, az előrehozott választásokon első helyen végzett Néppárt (37,5 %), és a negyedik helyet megszerző Zöldek (13,8 százalék) egyáltalán látnak esélyt a megegyezésre.

 

Először a Zöldek vezető testülete adta áldását a tárgyalások megkezdésére, majd Sebastian Kurz jelezte, hogy bár neki nincs szüksége ilyen jóváhagyásra, egyeztetett az országos és tartományi vezetőkkel, akik támogatásukról biztosították. A sajtó persze máris megkezdte a találgatásokat - elsősorban a személyi kérdésekről, miközben a két párt szóvivői cáfolják, hogy ilyesmi egyáltalán szóba került volna eddig. 

Kétségtelen, hogy akad elég olyan téma, amely kompromisszumot igényel mindkét fél részéről. A Zöldek pártja alig két évvel ezelőtt gyakorlatilag szétesett,  és az új felállásban valószínűleg a jelenlegi vezető, Werner Kogler érdeme a választási eredmény. Igaz, számukra az országos kormányzás újdonság lenne, több tartományban azonban már régebben bekerültek a koalícióba. Első helyen mindenképpen Bécs említendő, ahol a Szociáldemokrata Párt a partnerük. Szociális témákban magától értetődőbb ez az együttműködés, mint a konzervatív keresztény párttal, ám arra is van példa, hogy a Néppárttal közösen kormányoznak. Vorarlbergben már hosszabbítottak is: itt sikerült közös nevezőre jutni.  

A legnehezebb lesz összeegyeztetni az ÖVP klientúrája számára mindennél fontosabb gazdasági témát és a Zöldek környezetvédelmi prioritását. A gazdaságot minden kétséget kizáróan fellendítő beruházások néha nagyonis szembe mennek a környezetet kímélő megoldásokkal. Igaz, a klímaváltozás problematikáját a Néppárt sem kerülheti meg, ahogyan a Zöldeknek is érdeke az ausztriai telephely megtartása, vagyis meg kell találni a megoldást, hogyan lehet a környezetszennyező üzemek bezárásával együtt járó veszteségek elkerülését, a munkahelyek megmentését. A követező hetekben hosszadalmas és bonyolult tárgyalások várhatók.  

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl