Soros Közép-európai Egyeteme Bécsbe jön

 
2018. Dec. 9. 16:13

Soros Közép-európai Egyeteme Bécsbe jön

2018. december 9., Vasárnap 16:13

Bécsbe jön a Közép-európai Egyetem (CEU), és ezt az osztrák politika lelkesen fogadja. Michael Ludwig (SPÖ) bécsi főpolgármester üdvözölte a Soros-egyetemként is ismert neves oktatási intézményt. Heinz Faßmann (ÖVP) oktatási miniszter szintén örömét fejezte ki, amiért " Bécs felértékelődik tudományos  székhelyként”. Az eredetileg a magyar fővárosban, Budapesten letelepedett egyetem egy része 2019 szeptemberétől Bécsbe költözik - írja a Wiener Zeitung hasábjain Alexander U. Máthé.

A döntést hosszadalmas vita előzte meg a magyar kormánnyal. A magyarok 2018-ban olymódon  változtatták meg a felsőoktatási törvényt, hogy a CEU  egyes pontokban megszegte  az előírásokat.  Az egyetem részéről állítják, hogy időközben minden követelménynek megfelelnek, de a kormányoldalon  még mindig nincs  végleges döntést - ez januárban várható. A CEU azonban  nyilvánvalóan nem akart ilyen sokáig várni.

“Stabil feltételekre van szükségünk” - indokolta a döntést Enyedi Zsolt rektorhelyettes a “Wiener Zeitung”-nak. Kollégája, Liviu Matei rektorhelyettes abban látja ennek a biztonságnak a garanciáját, hogy az osztrák politika “mindkét pólusa tárt karokkal” várja a CEU-t - mind a türkizkék-kék (ÖVP-FPÖ) kormány, mind a vörös-zöld (SPÖ-Zöldek) bécsi városháza.

Kezdetben csak amerikai egyetem, később majd osztrák is

A főiskola, amely a gazdasági és a jogi tudományoktól kezdve az összehasonlító történelemtudományon át a gender-tudományokig terjedően az egyetemi képzés széles spektrumát kínálja, az első évben csak amerikai egyetemként működik, és a szükséges formalitások elrendezése után kapja majd meg az osztrák egyetemi státuszt is.

A budapesti felsőfokú iskola egyik nagy előnye volt, hogy a tanulmányok befejezése után a végzős mind a magyar, mind az amerikai diplomát a zsebében tudta. A dolgok jelenlegi állását tekintve a CEU e lehetősége megszűnt. Magyarországon csak az egyetem magyar része működhet tovább.

Enyedi rektorhelyettes a gender-tanulmányok segítségével világította meg a problémát. Kezdetben a magyar kormány, amely az akkreditációs bizottság tagjainak felét jelölte, engedélyezte ezeket a szakokat. Az új törvényi helyzet következtében ez a tudományág többé már nem engedélyezett Magyarországon. Enyedi szerint az egyetem magyar része azonban csupán az egész egyetem egy ötödét teszi ki. Nem marad más, mint a kivonulás.

A CEU új diákjait 2019 szeptemberétől már Bécsbe veszik fel. A status quo-nak megfelelően a már Magyarországon beiratkozott hallgatóknak még 2022-ig van idejük a tanulmányaik befejezésére.

Eleinte Budapest és Bécs között pendliznek

A diákok kezdetben izgalmas időszakot élhetnek majd át. A szakok egyes részeinek meghallgatásáért a két főváros között kell ingázniuk. “Például vannak olyan szakok, amelyek mind az első, mind a második tanulmányi évben is felvehetők” - magyarázta tovább Enyedi rektorhelyettes.

Ezeket azonban csak az egyik fővárosban tudják majd biztosítani. Előbb meg kellene vizsgálni, hogy melyik a gyakorlatiasabb megoldás: Bécsből Budapestre vagy Budapestről Bécsbe járni - mondta Enyedi. Már csak azért is, mert a CEU 1200 hallgatója több mint 100 országból érkezik. Ez akár vízumproblémákat is okozhat. Az a legvalószínűbb, hogy a Bécsbe felvett új diákoknak a szemináriumaik miatt néhány hétre majd Budapestre kell költözniük - folytatta a rektorhelyettes.

Mindkét fővárosban elképzelhető lehetne a működés

A lap fotója a cikkhez - (c) afp/Attila Kisbenedek

Hosszú távon minden szaknak Bécsbe kell majd áttelepülnie, akkor is, ha az egyetem magyar részét fenn tartják. Ennek Enyedi szerint így is kell maradnia: “Magyarországon fenn akarjuk tartani az egyetemi jelenlétet”.

És ha a magyar kormány mégis megváltoztatja a hozzáállását? Akkor a CEU szerint át kell gondolni a további teendőket, mindenesetre teljes mértékben elképzelhető, hogy mindkét székhelyet tovább működtetik.

De most nem ez a helyzet. “A CEU-t rákényszerítették a távozásra” - jelentette ki Michael Igniatieff rektor. A magyar kormány eddig” játszadozott” a CEU-val, de ennek most vége. Az egyetem most egy olyan országba költözik, “ahol nem játszadoznak majd velünk” - mondta a történész, aki olyan elitegyetemeken volt professzor, mint Cambridge, Oxford és a Harvard, és 2008-2011 között a kanadai liberálisok elnöke volt.

Az Otto Wagner kórház a tervezett székhely

A magyar kormány nyugodtan reagált a bejelentésre, és “politikai blöffnek” nevezte az egyetem lépését. “Közismert, hogy az oktatási rendezvények jelentős részét továbbra is Budapesten fogják megtartani” - kommentálta a bejelentést a Twitteren Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki egykor maga is a CEU hallgatója volt.

A CEU magánegyetemet 1991-ben alapította a magyar származású, liberális amerikai milliárdos és filantróp, Soros György. Az a terv, hogy az egyetem székhelye a jelenlegi Otto-Wagner-Kórház területén lesz, ami  Bécs  Pentzing nevű városrészében található.  (lásd itt a szervusszausztria.hu cikkét!) 

Wiener Zeiung 2018.12.03 

Fordította: dr. Gonda László

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl