Alakul a jobboldali koalíció

Kurz a Szabadságpártot választotta

 
2017. Okt. 25. 08:21

Alakul a jobboldali koalíció

Kurz a Szabadságpártot választotta

2017. október 25., Szerda 08:21

Sebastian Kurz, a kormányalakítással megbízott néppárti vezér példás gyorsasággal fejezte be a parlamenti pártok szondázását, és bejelentette: megkezdi a koalíciós tárgyalásokat a Szabadságpárttal. Döntését azzal indokolta, hogy a legnagyobb változtatási hajlandóságot Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke tanúsította. Christian Kern, az SPÖ elnöke ezzel egyidőben megerősítette: pártja ellenzéki szerepre készül, ám adott esetben támogatna egy néppárti kisebbségi kormányt. 

fotó: reuters

A Szabadságpárt egyenlő partnerként óhajt tárgyalni, és a koalícióban sem szeretne alárendelt szerepet betölteni. Heinz-Christian Strache már korábban jelezte, hogy a belügyi tárca feltétele a kormányban való részvételnek. Kurz karácsonyig szeretné tető alá hozni a tárgyalásokat - Strache számára az idő tényező nem fontos. Ahogyan Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára - a tárgyaló csapat tagja - megfogalmazta, az FPÖ számára a helyzet új. Az ÖVP évtizedek óta kormánypárt, a Szabadságpárt azonban most adja fel az ellenzéki szerepet, nincs tapasztalata a koalíciós munkában, másrészt nagy a felelőssége: valóra kell váltania a választóinak tett ígéretét. Vagyis nem fogja megkönnyíteni az ÖVP számára a tárgyalásokat, ragaszkodni fog elképzeléseihez. Másrészt tény, hogy az FPÖ némiképp bizalmatlan a Néppárttal szemben - egyszer már kormányzott együtt a két párt, Wolfgang Schüssel vezetésével, 2000 és 2006 között. Akkor pártszakadás, táborának megfogyatkozása lett a közös koalíció vége.   

Bár a két párt programjában valóban sok a hasonlóság, a nézetek fontos pontokban térnek el egymástól.  Már a belügyminiszter hatáskörébe tartozó menekültügy, a határvédelem is ilyen: míg az FPÖ a bevándorlás teljes tilalmát követeli, Kurz szigorúan szabályozott bevándorlást tart szükségesnek. Az integráció egyébként nem tartozik a belügyminisztérium hatáskörébe: amíg Sebastian Kurz volt a külügyminiszter, ő volt a felelős a már az országban lévő menekültek integrációjáért.

Kurz a leghatározottabban Európa-párti politikát kíván megvalósítani, míg az FPÖ retorikájában élesen EU-ellenes. Valószínűleg a nézetek e különbözősége késztette a néppárti politikust arra a kijelentésre, hogy a tárgyalások puszta megkezdése nem jelenti kényszerűen azt, hogy sikerül is megállapodni. 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl