Kezdődhetnek a koalíciós tárgyalások

 
2017. Okt. 20. 15:56

Kezdődhetnek a koalíciós tárgyalások

2017. október 20., Péntek 15:56

A levélszavazatok kiértékelése után a választási eredmény minimálisan változott, maradt a sorrend ÖVP-SPÖ-FPÖ - és a Zöldeknek nem sikerült átlépni a parlamentbe kerülés 4 százalékos küszöbét. Sebastian Kurz, a győztes ÖVP kancellárjelöltje megkapta a kormányalakítási megbízást, így kezdődhetnek a tárgyalások.

 

Screenshot - ORF

Az első három párt eredménye alapján bármelyikük bármelyikükkel képes lenne a 183 tagú törvényhozásban többségi kabinetet alakítani. (ÖVP:62 mandátum; SPÖ: 52 mandátum; FPÖ:51 mandátum. ) A két kis pártra nincs szükség, a NEOS 10 és a Pilz Lista 8 mandátuma nélkülözhető.  Nagy kérdés, a három közül melyik kettőnek sikerül megállapodnia.

Bár Christian Kern  (jelenleg még) ügyvezető kormányfő vereség esetére az ellenzéki szerepvállalást helyezte kilátásba, most mégis részt vesz a koalíciós tárgyalásokon. Pártja még arra is felhatalmazta, hogy az FPÖ-vel is tekintse át a lehetőségeket - holott még érvényes az a  pártvezetőségi határozat, amely kizárja az együttműködést a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Ha ennek ellenére létrejönne a közös kormányzás (amit Michael Häupl bécsi polgármester határozottan ellenez), a szociáldemokrata párt szétesne.

Ugyanakkor a  "nagykoalíció" folytatása ellentmondana a választói akaratnak: az osztrákok már az államfőválasztásnál jelezték, hogy elegük van a két domináns pártból (akkor mind az SPÖ, mind az ÖVP elnökjelöltje kiesett az első fordulóban).

Sebastian Kurz a kormányalakítási megbízatás  birtokában azonnal megkezdte a tárgyalásokat, először a NEOS elnökével, majd a parlamentbe most bekerült és nemrég alakult Pilz Lista névadójával. Utána következik a Szabadságpárt, majd az SPÖ elnöke. Kurz folyamatos tájékoztatást ígért a megbeszélésekről, ám arról nem szólt az államfővel közösen tartott sajtóértekezletén, hogy melyik koalíciós opciót helyezné előtérbe. 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl