Jubileumra készül az Ilona Stüberl

Az igazi bécsi Schnitzel is a magyar vendéglő vonzereje

 
2016. Aug. 30. 12:28

Jubileumra készül az Ilona Stüberl

Az igazi bécsi Schnitzel is a magyar vendéglő vonzereje

2016. augusztus 30., Kedd 12:28

Alig van olyan magyar vonatkozású esemény Bécsben, amelynek támogatói között ne szerepelne az Ilona Stüberl. Tulajdonos-üzletvezetője, Fodor Mária az alapító Somlai Mihály szellemében jár el: ő csaknem hatvan évvel ezelőtt hazai ízekkel igyekezett támogatni a forradalom idején Bécsbe szakadt magyarokat. A kis belvárosi magyar vendéglő máris készül a jövőre esedékes hatvanadik születésnap megünneplésére.

Ami Mária számára is kerek évforduló: jövőre lesz harminc éve, hogy átvette mostohaapjától a vendéglő vezetését. Törzsvendégei – sokan vannak – nagyjából ismerik a történetet. A vendéglő az alapító Somlai Mihály feleségéről kapta a nevét. Az 1948-ban Bécsbe került házaspár – egyikük sem él már – a Bécs és Passau között közlekedő „Stadt Passau” hajó éttermét üzemeltette. Az 1956-os forradalom után Somlai azzal a hátsó gondolattal nyitotta meg a belvárosi vendéglőt, hogy a magyar menekültek Bécsben is elérhető áron jussanak a megszokott ízekhez. Jól számított: bableveséért, neje, Ilona nevét viselő túrós palacsintájáért tódultak a vendégek, akik ráadásul ingyen kapták a kenyeret a leveshez. Somlai nem adta fel a hajó-éttermet sem; a belvárosi vendéglőt feleségével együtt vezette.

Fodor Máriát a hetvenes évek végén sodorta a sors Bécsbe testvérével és édesanyjával együtt - aki akkor már Somlai második felesége volt. Elvégezte a megfelelő iskolákat, és mostohaapja hosszas töprengés és némi kétkedés után rábízta az Ilona Stüberl vezetését. Jól tette, s erről még életében meggyőződhetett. Máriának nemcsak a munkatársak kiválasztásához van érzéke, a gazdálkodást, a menü összeállítását is elsajátította, ráadásul veleszületett tehetsége van az emberekhez, szeret és tud figyelni rájuk.

Ez a siker titka? Mária ma szerényen dicséri mostohaapját, tudniillik azt az előrelátást, hogy az akkor még oly szegényes Bécsben éppen ezt a helyet, a Graben kicsiny mellékutcáját választotta a vendéglő megnyitásához. A nyáron oly fontos teraszról (Schanigarten az osztrák neve) jól látni, hogyan hömpölyög a sok nyelven beszélő vidám tömeg a bécsi belváros e központi helyén, a nevezetes Kärntnerstrasse, vagy a Stephansdom felől a Hofburg irányába igyekezve – vagy éppen fordítva -. A Grabenről a kicsiny Bräunerstrasseba bekukkantva jól látszik a piros fehér zöld mezőben elhelyezett Ilona Stüberl felirat, a napernyők pedig mindennél megbízhatóbban jelzik, hogy itt vendéglő működik.
Mária a vendéglő közönségéből is pontosan meg tudja ítélni, hogyan áll a bécsi idegenforgalom. Nem lehet panasz – minden jel szerint a külföldi turisták értékelik, hogy ez a város biztonságos, mindeddig elkerülték az ijesztő erőszakos támadások, amelyek miatt most sokan módosítják utazásaik célpontját. Bécs ebből profitál, és ezt érzi a központi helyen lévő éttermek, kávéházak mindegyike.

A hirtelen elhatározásból betérő vendégnek persze kell egy kis szerencse is ahhoz, hogy éppen legyen hely. Több száz törzsvendég számára nyílt titok, hogy nem árt előre odaszólni, ha itt szeretne ebédelni, vacsorázni. Őket Mária név szerint ismeri, többnyire hosszan elbeszélget velük, sokan napi életük kisebb-nagyobb titkait is megosztják a mindig mosolygós vendéglőssel, és türelmesen kivárják, amíg Mária leteszi a tálcát, leadja a rendelést és időt szakít a beszélgetésre. Mert a tervezésen, beszerzésen kívül a napi feladatokból is kiveszi a részét: élete ez a vendéglő, párra is innen talált, igaz, azok közül, akiket maga alkalmaz. Jelenleg hét főből áll az állandó személyzet, magyarok mind – Somlai Mihály annak idején kettővel kezdte.

A személyes kapcsolatoknak is betudható, hogy rendszeresen ő a győztes, vagy legalábbis másodikként fut be a Bécs, illetve a bécsi belváros legkedveltebb vendéglőse címért kiírt versenyen. Az előkelő helyezést megörökítő oklevelek ott vannak a vendéglő falán, s az eredmény azért különlegesen értékes, mert a vendégek értékítéletét tükrözi, márpedig a legfontosabb, hogy aki ide betér, elégedett legyen.

A legjobb igazi bécsi szelet

A magyaros káposzta ételek – töltött- székely-rakott – itt igazán hitelesek és más a gulyásleves, a pörkölt, mint ahogyan az osztrákok azt elképzelik, nem beszélve a túrós csuszáról és azokról a fogásokról, amelyek bécsiesített változata itt is ismert. Van azonban egy olyan étel, amire Mária különösen büszke: itt kapható a legfinomabb igazi, vagyis borjúból készül Wiener Schnitzel.  Aki megkóstolta, tanúsíthatja, hogy az Ilona Stüberl specialitása nemcsak a magyaros konyha.

Az évek alatt a sok munka és törődés meghozta az eredményét, és Mária jó ideje úgy érzi, mindebből szívesen ad át azoknak, akiknek szükségük van rá. Van Bécsben bőven magyar vonatkozású rendezvény – sok esetben az itt élő magyaroknak, máskor éppen az osztrákoknak a jó bemutatkozás érdekében. Nem vitás, hogy sokszor éppen a büfé a fő vonzerő, és e téren Mária igazán tud segíteni. A széles körbe beletartozhat osztrák rendezvény is – volt már olyan, igaz, magyar vonatkozású képzőművészeti kiállítás, amelynek bécsi múzeumi megnyitóján az osztrák szervező a Bräunerstrassén készült falatkákkal, az Ilona Stüberlnek szállító pincészet boraival aratott babérokat.

Állandó partnerei is vannak, például a magyar diákok bécsi egyesülete. Az itt tanuló több száz egyetemista szervezete nem dúskál az anyagiakban, márpedig évről évre egyre színvonalasabb programokkal segítik az itteni továbbtanulást választó magyar fiatalokat.  Mária időről időre termet is biztosít számukra. A következő rendezvény az őszi gólyaavató, már törik együtt a fejüket, milyen formában lenne a leghasznosabb a támogatás.

Saját rendezvény is van a láthatáron. Mária szereti az ünnepeket, márpedig a vendéglő alapításának – és tíz évvel későbbi átvételének – évfordulója igazán méltó a megemlékezésre. Akinek volt alkalma részt venni az ötvenediken, az tudhatja mit is jelent az Ilona Stüberlben az ünneplés: ötszáz vendég töltötte meg a z erre az alkalomra az udvarral kibővített vendéglőt, törzsvendégek, családtagjaik. Videó, számtalan fotó, és a vendégkönyv tanúskodik minderről. Az idei novemberi megemlékezés ennél kisebb lesz, hiszen ez még nem a nagy kerek évforduló, arra, a jövő évi hatvanadikra, ami Mária számára az üzlet átvételének harmincadik jubileuma, tartalékolni kell az erőt és az ötletet.

Azon azonban senki nem csodálkozik, hogy nemcsak a vendégek számára, kultikus hely az Ilona Stüberl: az ORF 2 az október 23. alkalmából készülő dokumentumfilmjéhez itt veszi fel az interjúkat, olyan 56-os egykori menekültekkel, akiket Mária ismeretségi köréből, az általa javasolt személyek közül választott ki.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl