Van tere a kreativitásnak

Bécs- nemrég kitelepült fiatalok szemüvegén

 
2015. Szept. 10. 18:44

Van tere a kreativitásnak

Bécs- nemrég kitelepült fiatalok szemüvegén

2015. szeptember 10., Csütörtök 18:44

Mindenkinek mást jelent a város, ahol él. Különösen, ha nem ott született, nincsenek gyermekkori kötődései, nem a sorsnak, hanem tudatos választásnak köszönhető, hogy éppen ott van életének központja. Az elmúlt években száz-, ha nem ezerszámra költöztek ki Bécsbe olyan fiatalok, akik itt tervezték új életük elindítását. A szervuszausztria.hu őket kérdezi, mit jelent nekik az osztrák főváros, azzal a kéréssel, hogy ne csak pozitív tapasztalataikról szóljanak. Olvasóinkat arra biztatjuk, írjanak nekünk a honlap email címére. Az alábbiakban Fazekas Gergő szavait tolmácsoljuk.

 

A sikeres animációs filmstúdió vezetőjét már ismerik. Azóta felesége, is szerepelt már nálunk, egy újonnan nyílt galéria vezetőjeként. Nem csoda, hogy Gergő többes számban mondja el tapasztalatait.

– Szerintünk általános jelenség, hogy az osztrákok semmiben sem akarnak a legjobbak lenni: tisztában vannak vele, hogy ahogyan csinálják, az sokkal jobb, mint az átlag, de nem akarnak megfeszülni, hogy a legjobbak legyenek más országok között. Ezt első ránézésre maradiságnak tartottuk, de aztán rájöttünk: ettől ők nyugodtabbak is. Nincs az a stressz, az az állandó jobban-csinálni-vágy. Eddig így működött, ezután is fog. Persze, ahol nagyon muszáj, ott húznak egyet a csavarokon. (Legutóbbi példa erre, hogy az elektronikus autópálya matricát csak 2018-tól vezetik be, miközben Szlovákián kívül alig-alig van már hagyományos matricás rendszer. De itt van a például a dohányzás engedélyezése vendéglátóhelyeken – igaz, ez is megszűnik 2018-tól. És példa a bankrendszer, a banki szolgáltatások stb.)

– Bécs város vezetése haladó gondolkodású és kiemelten kezel számunkra is fontos kérdéseket. Például a gender kérdést (a nők szerepe mindenütt téma), a vallásszabadságot (karácsonykor a Bécsben együtt élő vallásoknak közös plakát-kampányt készített a város), a zöld város gondolatát (bicikli utak, car sharing) stb.

– A csapvíz nagyon finom. Még egyetlen nagyvárosban sem ittunk ilyen vizet.

– Különösen gyerekbarát város: sok a park és a játszótér, fürdők, a közelben számtalan kirándulóhely, az iskolák és óvodák széles választéka mind olyan, amit eddig máshol nem tapasztaltunk.

– Itt lehet változatosan élni úgy, hogy ki sem mozdul az ember a tágabb Bécsből. Télen síelni lehet a városban, nyáron pedig a Dunában van számtalan hangulatos pihenő és fürdőhely.

– Az egyetlen főváros Európában, amely egyben egy borrégió is. Szeretünk kószálni a bécsi pincék között és ha Gemischter Satz-al nem is lehet világot hódítani, de nekünk nagyon ízlik.

– A vállalkozásunk szempontjából biztonságos és kiszámítható a gazdasági környezet. A kis- és középvállalkozások terhei, ha nem is nagymértékben, de évről-évre csökkennek.

– A hivatalos adminisztráció különösen jól működik. Már telefonon nagyon kedvesek és segítőkészek, a helyszínen pedig nem kell sokat várni és profin elintézik a dolgokat.

– A gyalogosok magukénak érzik a zebrát, az autósok pedig tiszteletben tartják. A közbiztonság jó.

– A tömegközlekedés olcsó (éves bérlettel), kényelmes, tiszta és nagyon fejlett.

– Egyre több alternatív közlekedési eszközt létesít a város – pl. bérelhető bicikli pontok, közösségi autómegosztás, Car2Go stb.

– Egyszerre van jelen a nagyvárosi és a kisvárosi hangulat.

– Az egész évet eseményekkel kövezik ki, szinte hétről hétre, amire mindig nagy hangsúlyt fektetnek és ami jól tematizálja az évet. Ez megnyilvánulhat eseményekben vagy egyszerűen az éttermek, kávézók étlapjain. Pl. tavasz – spárga szezon, nyár – Duna-csatorna mentén kávézók, szabadtéri programok, ősz – kürbis (sütőtök), sturm/wein ( murci /bor), tél – karácsonyi vásár, bálszezon, pisztráng és vadak stb.

Nekünk mintha ezek lennének a legfontosabbak. Talán kiderül belőle, hogy szeretünk itt élni.

 

..

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39