A nők diadala …avagy nem is olyan fontos?

Átírják az ország Himnuszát

 
2011. Júl. 16. 09:16

A nők diadala …avagy nem is olyan fontos?

Átírják az ország Himnuszát

2011. július 16., Szombat 09:16

A nyári ülés előtt már nem sikerült a napirendbe beszorítani e fontos témát, de a hosszas tárgyalási huzavona eredményt hozott, s az öt parlamenti pártból négy megegyezett: vége a férfiuralomnak a himnusz szövegében. Ha minden jól megy, szeptemberben vitára bocsátják és októberben már el is fogadhatja a törvényhozás a szövetségi himnusz új szövegét.

Örülhetnek a női egyenjogúság harcosai, szép sikert értek el. A nők is bekerülnek az osztrák szövetségi himnusz 65 évvel ezelőtt elfogadott szövegébe, amely eddig Ausztriát csakis „nagyszerű fiai hazájának” minősítette. Most az ominózus sor kiegészül „nagyszerű leányaival”, s ha minden igaz – márpedig a négy pártnak az ötletet ellenző FPÖ nélkül is megvan a szükséges egyszerű többsége – 2012-től már ez lesz a hivatalos szöveg. Hogy pontosan mi, azon még író-költő-dalszerző segítségével dolgozni kell, mert az így meghosszabbodó verssor kicsit döcög, bár úgy hírlik inkább csak olvasva: énekelve jobb.

 

A vita eddig nem annyira arról szólt, vajon van-e joguk a nőknek is arra, hogy a himnusz külön említse őket. Elsősorban a Néppárt (ÖVP) politikusai kételkedtek abban, szabad-e egy költeménybe ilyen drasztikusan beavatkozni. Most azonban a párt új elnöke, Michael Spindelegger egy a televíziónak adott interjúban helyt adott az egyébként szintén néppárti (volt nőügyi miniszter asszony) Maria Rauch-Kallat indítványának, s ezzel jobb belátásra bírta képviselőtársait.

A szóban forgó sort egyébként a szerző, Paula von Preradovic eredetileg másként írta meg: a „szabad fiúk nagy apái” azonban még az 1947-es hivatalos bevezetés előtt tűnt el a szövegből, és vált a most kifogásolt, az eredetiben nyelvtani alakja miatt a magyar fordításnál kifejezetten poétikusabb megfogalmazásra (Heimat bist du grosser Söhne).

A még nem hivatalos új szöveget most Ildikó Raimondi CD-re énekli, mégpedig két változatban. „Nagy lányaid és fiaid hazája vagy” – hangzik egész egyszerűen a negyedik sor az első változatban, a másodikban viszont a lányaid és fiaid között jelentőségteljes szünetet iktattak be. A neves operaénekesnő szerint a kiegészült szöveg dalban kevésbé döcög, mint versben, vagyis igen jól énekelhető.

Kifogások

Kérdés, szerzői jogvédelmi szempontból rendben van-e a módosítás. A szerző, az 1951-ben elhunyt Paula von Preradovic irodalmi hagyatékát gondozó Thomas Sessler Verlag szerint semmi szükség a változtatásra, ha azonban mégis, akkor elvárja, hogy a végleges döntés előtt bevonják az egyeztetésbe. A kiadó egyszer már perelt a költőnő jogi védelmében: amikor Christina Stürmer osztrák énekesnő a szociáldemokrata kultuszminiszter asszony választási kampányában popdalként énekelte a nemzeti imádságot. A pert a kiadó minden fórumon elvesztette, pedig elment egészen a Legfelsőbb Bíróságig. Utóbbi nem látta akadályát a módosításnak, igaz, akkor nem a szövegről volt szó.
A különös a történetben az, hogy egy felmérés szerint az osztrákok 70 százaléka feleslegesnek tartja a módosítást, az ügyet pedig nevetségesen pitiánernek. 68 százalék feleslegesnek tartja, hogy új himnusz szülessen – a tervekben ez a változat is felmerült. Pedig ez a változtatás mér egy szelidített ötlet, hiszen a himnusz más soraiban is van olyan kifejezés, amely csakis férfiakról szól: maga a „haza” – németül Vaterland, csakis az apáról szól. Aztán a „testvéri kórusok” – magyar fordításban:

Hazánk, hadd esküdjenek a testvérek
Karban hűséget neked

- eredetiben Brüderchöre- , ami szintén csakis a fivérekre vonatkozik A nő egyenjogúságot védelmezők egyelőre ezeket a sorokat nem kifogásolták.

A szövetségi döntés lavinát indíthat el. A föderatív berendezkedésű Ausztriában Bécs kivételével a többi nyolc tartománynak is saját himnusza van, amelyek némelyikében ugyancsak találhatók a nőket diszkrimináló részek. A salzburgiak például az „apák országáról” énekelnek hivatalos alkalmakkor- ebből lehet a „szülők országa”, igaz azonban, hogy Vorarlberg például a tartományt, mint „anyácskát” emlegeti. És ez így is marad – jelentették ki az illetékesek.

1 komment:
Betty | 2011. július 19., Kedd 07:55
Szégyen

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39