Botrány egy interjú miatt

Börtönből sokkol az amstetteni rém:

 
2010. Nov. 13. 08:38

Botrány egy interjú miatt

Börtönből sokkol az amstetteni rém:

2010. november 13., Szombat 08:38

Két évvel ezelőtt egyébről sem lehetett olvasni az osztrák sajtóban, mint az „amstetteni rém” néven emlegetett Josef Fritzl szörnyű tetteiről. Amióta a St. Pölteni bíróság vérfertőzés, nemi erőszak, gyilkosság és rabszolgatartás vádjával életfogytiglani börtönre ítélte, alig hallani róla.

A minap egy német bulvárlapban interjú jelent meg a Krems közeli Stein fogház lakójával, amiből jókora botrány is kerekedett: Fritzl ügyvédje és a magát munkatársának kiadó újságíró korántsem jelezte az interjúkészítés szándékát, amikor engedélyt kért és kapott a látogatásra. .

Nem mintha a 75 éves Fritzl valami rendkívülit mondott volna tetteiről, hiszen azokról a közvélemény már minden tud. Az sem újdonság, hogy maga is elismerte: 24 éven át saját háza pincéjében bezárva tartotta leányát, akivel hét gyermeket nemzett. Ami azonban sokkolhatta az olvasókat, az a vérfertőző gyilkos derűs magabiztossága. Büszkén mesélte, hogy mindenki ismeri, ő bizony világhírű lett. Fesztelenül csevegett kedvenc tévé műsoráról, a Két pasi meg egy kicsi című amerikai sorozatról, amely megnevetteti, és azt is megsúgta: bízik benne, hogy még életében kikerül innen. Szeretne ugyanis gondoskodni feleségéről – aki ugyan egyetlen levelére sem válaszol, de akiről sokszor álmodik.

Gyermekei, akik közül hat egyben unokája is, nem látogatják. Fritzl nem is érti miért, pontosabban úgy gondolja, hogy a börtön vezetői tartják őket távol. Igazán jó interjúalanynak bizonyult: egyetlen kérdésnél makacsolta csak meg magát, amikor az újságíró arra volt kíváncsi, vajon érez-e bűnbánatot. Egyetlen rövidke mondatot mégis ejtett arról a 24 évről: Szerelem volt – mondja, és az újságíró ebben a percben megértette, miért az elborult elméjű bűnözők számára fenntartott intézményben tartják fogva.

Cellája 11, 5 négyzetméter, napi egy órát tartózkodhat szabad levegőn – olyankor kerékpározik, naponta jó fél órát cellájában tornászik. Egyébként paprikát, paradicsomot termeszt. Büszkén mondja, milyen népszerű, a foglyok közül sokan keresik fel lelki problémáikkal. Ennek kicsit ellentmond, hogy amikor elhagyja celláját, mindig vele van két testőr. A többi fogolytól védik, a nemi erőszak miatt elítélteket a nehézfiúk sem kedvelik, a börtönőrök tartanak a merénylettől.

Az interjúról lesz még szó bőven. Az osztrák belügyminisztérium megindította az eljárást az újságíró és az ügyvéd ellen: Fritzl-nek nincs joga találkozni a sajtó képviselőivel, a riporter és az ügyvéd becsapta a börtön vezetését, így jutott be.

Azt persze senki nem tilthatja meg, hogy az egykori cellatárs nyilatkozgasson. Egyikük – aki asztmás meg betegedése miatt egy ideig a nem dohányzó Fritzl „társbérlője” volt-, most azt állítja: ha nem bukik le, a derék családapa megölte és eltüntette volna (sósavat használva) pincetömlöcben tartott famíliát. Neki, a cella meghitt falai között mesélt e tervéről. Szóval lehetett volna még rosszabb is.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39