Graz: győzött az ÖVP, második a Kommunista Párt

Ki lesz a koalíciós partner?

 
2017. Feb. 6. 11:33

Graz: győzött az ÖVP, második a Kommunista Párt

Ki lesz a koalíciós partner?

2017. február 6., Hétfő 11:33

Siegfried Nagl polgármesternek sikerült: a 2003 óta hivatalban lévő néppárti politikus a korábbinál nagyobb szavazati aránnyal ismét megnyerte a grazi helyhatósági választást. Az eredményből megfigyelők sok fontos, akár országos érvényű következtetést is levonhatnak, miközben a nagy kérdés: a második helyezett Kommunista Párttól korábban elhatárolódó Nagl most kivel lép majd koalícióra.

 

A választások igazi vesztese a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), amely a korábbihoz képest 5 százalékkal kevesebb szavazatot szerzett:  az alig tíz százalékos eredmény mindössze az ötödik helyhez elég a helyi törvényhozásba bekerült pártok listáján. Nincs változás az első három helyen, a Néppárt után a második ugyanúgy, mint korábban a csekély mértékben erősödött Osztrák Kommunista Párt (KPÖ), a harmadik pedig a szintén kicsivel jobb eredményt elért Szabadságpárt (FPÖ).

Mint minden helyi választásnak ennek is van országos érvényű tanulsága. Nagyvárosban a jelek szerint továbbra is képes győzni az országosan elég gyengén teljesítő Néppárt, másrészt Christian Kern kancellár személyes népszerűsége valószínűleg nem elég a szociáldemokraták győzelméhez. Kern kormányfői megbízatása óta ez volt az első választás, és itt bizony nem érvényesült a  kancellár kétségtelen elfogadottsága. Másrészt minden jel szerint megállítható a Szabadságpárt erősödése - a mindössze 2 százalék plusz csupán a szavazatok 15,8 százaléka, ami a párt országos átlaga alatt van. A Zöldek nem hogy nem erősödtek, de csaknem 2 százalékkal visszaestek, a 10,5 százalék ugyan hajszállal több, mint a szociáldemokraták eredménye, de csalódás, különösen egy olyan városban, ahol a környezeti problémák előtérben állnak. A rossz eredmény nem csak annak tudható be, hogy a listavezető teljesen ismeretlen politikus volt: a Zöldeknek szembe kell nézni szervezettségi és strukturális gyengeségeikkel is. A Neos a maga 4 százalékával és két mandátumával egyhelyben topog, a Kalózpárt pedig ismeretlen és nem elfogadott ((1,1 %).

Hogyan tovább?

Máris elkezdődött a koalíciós latolgatás. A Néppárt a 38 százalékos eredménnyel ugyan 19 hellyel rendelkezik, ám természetesen ismét partnerre van szüksége. Nagl oly határozottan kizárta a további koalíciót a Kommunista Párttal, hogy nehéz lenne visszakoznia - holott a KPÖ tíz  mandátuma elég lenne a biztonságos irányításhoz. Tény azonban, hogy egy igen fontos kérdésben, a Mura folyón létesítendő erőmű ügyében alapvető nézeteltérés van közöttük, sőt, ez eredményezte a választások idő előtti kiírását is. Igaz, Elke Kahr, a KPÖ listavezetője mindennek ellenére késznek mutatkozna a tárgyalásokra.

Az FPÖ és a Néppárt között - Siegfried Nagl nyilatkozata szerint - elég nagy a szakadék, pedig  a Szabadságpárt hét mandátuma (ami a levélszavazatok kiértékelése után eggyel még csökkenhet ) elég lenne a többséghez. A Zöldek, vagy a szociáldemokraták 5 -5 mandátuma kevés. A hármas koalíció nem kevés egyeztetést és kompromisszumot igényelne - a következő napok tárgyalásai ezekről az opciókról fognak szólni.   

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl