.. és eljött a bécsi ingatlanvásárlás pillanata

Konkrét teendők

 
2017. Máj. 10. 09:56

.. és eljött a bécsi ingatlanvásárlás pillanata

Konkrét teendők

2017. május 10., Szerda 09:56

Előző cikkünkben  a megvásárlandó ingatlan kiválasztása  volt a fő téma - most nézzük meg, mi a helyzet, amikor a befektető már tudja, melyik lakást szeretné megvenni. Abban már biztos lehet, hogy jól dönt, hiszen a gazdasági alap, a jogi környezet Ausztriában stabil, és ha a vásárló nem saját maga szeretne beköltözni, a lakás bérbeadása hosszútávon biztos jövedelmet nyújt. 

Ahogy a kiválasztásnál, a lebonyolításnál is megbízható segítséget nyújt a Bécsi Ingatlanok szakértői gárdája. Sokéves tapasztalatai alapján Nagy Zoltán, a cég tulajdonosa a következőképpen foglalta össze szervuszausztria.hu kérdésére a teendőket:

  • A kiválasztott lakásra előbb vételi ajánlatot kell tenni
  • Amennyiben az eladó azt elfogadja, adásvételi előszerződést szükséges kötni
  • Ezután következik az adásvételi szerződés előkészítése – a szükséges dokumentumok bekérése az eladótól, vevőtől és a házkezelőségtől
  • A szerződést ügyvéd és az ingatlanközvetítő jelenlétében írja alá vevő és eladó
  • A vételárat és mellékköltségeket a vevő letéti számlára utalja át

Ez utóbbi pont fontos, 100%-os biztosíték az ügylet minden résztvevője számára.

Az Osztrák Törvény és Ügyvédi Kamara előírásai szerint a vevő köteles a szerződés aláírása után 10 napon belül az adásvételi árat az ügyvéd letéti számlájára átutalni. Az összeget a Kamara zárolja, továbbutalni akkor lehet, ha az ügyvéd papíron bizonyítja, hogy a vevő tulajdona be lett jegyezve. A zárolás az ügyvédre is vonatkozik, ő sem nyúlhat a számlán fekvő összegre. A vevő ezen felül köteles előre átutalni az adót és az illetékeket (mellékköltségeket) is. A földhivatali bejegyzés igazolásának beérkezése után - egy speciális szoftvernek köszönhetően - segítségével az ügyvéd, csak a már előre megadott eladói bankszámlaszámlára tud utalni.

Ha bekövetezik az elképzelhetetlen, vagyis az adásvételi összeg mégis eltűnne, akkor a Kamara Biztosítása pótolja azt az eladónak.

Ezzel már csak a gyakorlati teendők vannak hátra. Ezekről - és a költségekről a következő cikkünk tájékoztat.  

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl