Bizonytalan Hitler braunaui szülőházának sorsa

Lebontják? Átépítik?

 
2016. Okt. 19. 09:03

Bizonytalan Hitler braunaui szülőházának sorsa

Lebontják? Átépítik?

2016. október 19., Szerda 09:03

A vita nem éppen új keletű, évek óta tart a huzavona, mi legyen az életveszélyessé vált ház sorsa. A dilemma magyarázata, hogy a Hitlert bálványozók számára a szülőház - egyesek szerint egész Braunau - kultikus hely, így a legjobb lenne megszüntetni az újfasiszta zarándoklat e célpontját. A döntés most ismét halasztást szenved: a parlament megfelelő bizottsága időhiány miatt még nem tárgyalt és a ház kisajátításának elrendeléséről.

 

 

 

 

A Braunau am Inn (Felső-Ausztria) központi helyén álló négyemeletes ház akár egyike lehetne azoknak a figyelemreméltó biedermeier épületeknek, amelyekben a legtöbb ausztriai város bővelkedik. Igaz, szemben a többi általában nagyon rendben tartott, renovált házzal ez láthatóan lakatlan, évek óta hozzá sem nyúltak, ami Ausztriában szokatlan.

Az épület második emeletén látta meg a napvilágot 1889-ben Adolf Hitler. A 17. századi építése óta a házban fogadó működött, kiadó szobákkal, emellett voltak bérlakások, amelyekben vámtisztek laktak. Így Hitler papája, harmadik feleségével és gyermekeivel. A család Hitler születése után nem sokkal Passauba költözött, vagyis túl sok köze nem volt ehhez a címhez. 1938-ban, az Anschluss után Martin Bormann, Hitler magántitkáéra vette meg a házat. Itt rendezték be a náci párt kulturális központját.

1952-ben a házat az eredeti tulajdonosok örökösei visszakapták, és gyakorlatilag azonnal bérbe adták az erre igényt tartó államnak. Előbb könyvtár működött itt, aztán bank, majd iskola. 1977 óta, egészen a 2011-es kiürítésig mozgáskorlátozottak nappali foglalkoztatójának adott helyet az épület- a Lebenshilfe alapítvány gondozásában. Kétségtelen, hogy az épülethez különösen április 20-án, a Führer születésnapján  egész Európából zarándokoltak az újfasiszták. És szinte mindennap fényképezik magukat a ház előtt azok, akik még mindig bálványozzák Hitlert, és akik számára szülőháza kegyhely.

Ez az, amit az osztrák politikai vezetés szeretne elkerülni. A házat azonban nem ezért ürítették ki: a ma már nyugdíjas korú tulajdonos hölgy nem járult hozzá a munkákhoz, amelyek pedig elengedhetetlenek az életveszélyes állapot megszüntetéséhez. Döntéséhez immár hosszú évek óta ragaszkodik. Érthető: havi 5000 euró bérleti díjat fizet az állam az üres, roskadozó bérleményért.  

Az idén annyi előrehaladás történt, hogy a kormány áldását adta a kisajátításra, természetesen a piaci értéknek megfelelő kártérítés ellenében. Ilyen eljárás nem szokatlan, amikor állami érdek áll a háttérben, például bővül a vasúthálózat- ám nem elégendő a kormány döntése,  parlamenti jóváhagyás is szükséges. A nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi ülésén napirendre tűzte a kérdés előterjesztését, ám időhiány miatt későbbre halasztották, merta napi ügyek tárgyalása elhúzódott.

Közben a szakértői bizottság intenzíven tanulmányozza a további hasznosítás lehetőségeit.  Sobotka belügyminiszter a minap a ház lebontásának szándékáról nyilatkozott, mondván, hogy a központi fekvésű telken egy teljesen más jellegű, és még el nem döntött rendeltetésű épületet terveznek, amely még csak nem is emlékeztet Hitlerre. A város azonban nem szeretné teljesen lebontani a műemléképületet, és megszólalt a polgármester is, aki szerint a szakértői bizottság nem is ezt javasolta, sőt, ez utóbbi lát lehetőséget az átépítésre. Vagyis a homlokzat egy része, és az alap megmaradhatna.  A belügyminiszter visszakozott - döntés nincs, igaz, a kisajátítás ügye is húzódik.

Persze Braunau - mint ahogy a környék, Felsó-Ausztria és maga a tartományi főváros, Linz - sem büszke a kétes hírnévre, amivel nehéz mit kezdeni, hiszen tény, hogy Hitler gyerekkorának számos emléke vonzza ide a bámészkodókat, mellesleg köztük nem csak a híveket. Sokan abban bíznak, hogy ha a ház eltűnik a föld felszínéről, akkor eggyel kevesebb lesz a zarándokhely.

Nem  mintha Ausztriában ne lenne más alkalom és lehetőség az újnácik rendezvényeire: a legismertebb közülük az ulrichsbergi találkozó, amelyet 1959 óta hagyományosan október első vasárnapján a két világháborúban elesettek tiszteletére emelt  emlékműnél rendeznek.

A rendezvény az a újfasiszták nemzetközi találkozóhelye, ahol a szónokok rendszerint egymást túllicitálva méltatják az egykor az SS, a Wehrmacht szolgálatában állott - egyre fogyatkozó túlélők érdemeit.  A szervező Bajtársi Társaság Ausztriában legálisan bejegyzett egyesület, amelynek jogai nem vitathatók, ám a veteránokból és az egész Európából érkező ifjú szimpatizánsokból, jobboldali, sőt fasiszta szervezetek tagjaiból álló gyülekezet évről évre felháborodást vált ki.

Hogy  milyen intézményt telepítsenek a házban, az régóta foglalkoztatja a hivatalos szerveket. Ötletből sem volt eddig sem hiány, sőt konkrét terv is született: Felelősség Háza néven afféle oktatási intézmény kaphatna itt helyet. Ebben a világ minden részéről érkező fiatalok tanulmányozhatnák itt hosszabb időn át (három hónapot javasolt az ötletgazda) a holokauszt történetét. Mások dokumentációs központ létesítését javasolják - vagyis egészen biztos, hogy a braunaui házról még sokáig hallani, akár teljesen új épület kerül a helyére, akár a részleges helyreállítás terve valósul meg.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl