Albertina, Belvedere - bécsi kiállítások

 
2017. Szept. 25. 11:45

Albertina, Belvedere - bécsi kiállítások

2017. szeptember 25., Hétfő 11:45

Aki ismeri az Albertina kiállításait, biztos lehet benne, hogy ezúttal is kap majd valami meghökkentő újdonságot, olyasmit, ami miatt valóban érdemes volt felkeresni a Raffael című kiállítást. Szeptember 29-én nyílik a nagy reneszánsz művész alkotásaiból az első ausztriai monografikus kiállítás. 

Addig, egészen október 1-ig még megtekinthető a másik izgalmas kiállítás, a legújabb szerzemények bemutatása. A középpontban az Albertina fő profiljának megfelelően a grafikák állnak, de szép számmal akad festmény is. Van, amit a múzeum vásárolt, de nem egy műkincs adakozásból származik, olyan művészetpártoló gyűjtők jóvoltából, akik szívesen látják féltett tárgyaikat közgyűjteményben.

Egészen decemberig tart nyitva ugyancsak az Albertinábaan a Breughel kiállítás, a nagy németalföldi alkotó rajzaiból.

Ami pedig a szeptember 29-én nyíló Raffael kiállítást illeti, a kurátort a művész gondolkodása, a műveiben kifejeződő koncepció izgatta, ezt igyekszik nyomon követni. Ennek megfelelően az ötletek spontán felvázolásától kezdve virtuóz részlet-tanulmányokon át kompozíciós tanulmányokig  kerültek be a válogatásba - elsősorban rajzok.  A kiállításon látható 130 rajz betekintést enged a művész valamennyi alkotói korszakába. Tizennyolc festmény is helyet kapott, és természetesen mindez nem csak az Albertina saját tulajdonú műveiből, hanem nagy múzeumoktól kölcsönkapott alkotásokból. A kiállítás 2018 január elejéig tart nyitva.

Ugyancsak múzeumi együttműködésnek köszönhető egy másik izgalmas kiállítás:  a Belvedere Klimt és az antik művészet kapcsolatának járt utána. Figyelemreméltó, ahogy Bécs a Klimt-örökséggel bánik - újabb és újabb szempontokat vizsgál és tár a közönség elé.  A kiválasztott művek avatott szakértő útmutatásával a laikus számára is mutatják, hogyan változott Klimt viszonya az antik művészethez. Kezdetben a historizmus befolyásolta alkotásait, 1900 után inkább az antik szelleme követhető nyomon. Hogy az összefüggések reálisak, annak záloga a kurátor személye: Tobias Natter Klimt egyik legelismertebb Klimt-szakértő, a Leopold múzeum (2013-ig) volt művészeti igazgatója. A kiállítás, amelyet  a Szépművészeti Múzeummal (KHM) együttműködve rendezik - október 8-án zár.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl