A tolerancia nem ismer határokat

Egy éve segíti a rászorulókat Kismartonból a Vis Fontis Egyesület

 
2016. Okt. 31. 08:54

A tolerancia nem ismer határokat

Egy éve segíti a rászorulókat Kismartonból a Vis Fontis Egyesület

2016. október 31., Hétfő 08:54

Advent és az év végi ünnepek közeledte fokozza az emberek adakozási készségét, a szerencsésebb sorsúak ilyenkor jobban észreveszik  nincsteleneket. A jótékonysági rendezvények száma ilyenkor megszaporodik, de persze sok olyan szervezet is létezik, amely egész évben segíti a rászorulókat. Ráadásul a régi, ismert karitatív szervezetek újabbakkal is kiegészülne: alig több mint egy éve alapították Kismartonban, az Esterházy kastélyban  a Vis Fontis (források nélkül) egyesületet.

 

Az alapítók -  Ottrubay Ágnes, az Esterházy Magánalapítvány munkáját irányító Ottrubay István felesége -,  Dr. Julius Marhold és az Ausztriában ismert és kedvelt muzsikus Ferry Jánoska - célja az volt, hogy az egyesület olyan Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Ausztriában működő karitatív civil kezdeményezéseket karoljon fel. Olyanokat, amelyek az elmúlt években működtetőik személyes elkötelezettségének és kitartó munkájának eredményeként,  toleranciával, az akadályokat leküzdve nagyszerű eredményeket mutathatnak fel a felzárkóztatás terén.  

Adományt kapott az egyesület

Az egyesület elnöki tisztjét betöltő Ottrubay Ágnes nem kezdő e tevékenységben:  az elmúlt években más karitatív tevékenységgel foglalkozó szervezetekben, többek között a magyarországi  Inner-Wheel-nél szerzett tapasztalatokat. Ezeket jól hasznosítja a Vis Fontis is.

Az egyesület alig egy év alatt kiterjedt kapcsolatrendszert alakított ki - egyrészt azokkal, akiket támogat, másrészt egyre több adakozó szervezettel, magánszeméllyel. A jótékonysági vásárokra beérkező "árút" az önkéntesek alig győzik válogatni és egyre több művészeti csoport, alakulat szervez olyan esteket, amelyek teljes bevétele az egyesület közbeiktatásával a rászorulókat segíti. Tevékenységüket a  Vis Fontis facebook oldala folyamatosan a nyilvánosság elé tárja, így jól ismert az a lista is, amely  a tavaly támogatásra kijelölt szervezeteket tartalmazza.

Aki veszi a fáradságot és utánanéz, mi minden történt az elmúlt évben, örömmel láthatja, hogy ki mindenki kapott segítséget. Bódvalenke, Cserdi (illetve Bükkösd, amelynek iskolájába Cserdiből a gyerekek járnak) szerepel a helyszínek között, de kapott adományt az Igazgyöngy Alapítvány éppúgy, mint a Snétberger Zenei tehetség Központ, amelynek egyik felfedezettje ezentúl egy Steinway&Sons zongorán készülhet a pályára.

Az alig több mint egy éves egyesület alapítói számára szinte magától értetődő ez a tevékenység. Arra hivatkoznak, hogy a  hagyomány, amelynek ápolására immár huszonegy évvel ezelőtt Esterházy Pál herceg özvegye, Ottrubay Melinda hercegné létrehozta a Magánalapítványokat, nemcsak a kulturális örökség ápolását jelenti, hanem a rászorulók felkarolását is.  

A bükkösdi iskola tanulói tanszereket, táskákat kaptak

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl