Vége az ingyenes pénzfelvételnek Ausztriában (is)

Díjat vezetett be az Euronet

 
2017. Jan. 21. 11:43

Vége az ingyenes pénzfelvételnek Ausztriában (is)

Díjat vezetett be az Euronet

2017. január 21., Szombat 11:43

Csendben, minden hírverés nélkül elsőként sújtja díjfizetési kötelezettséggel  pénzautomatái  használóit az Euronet, a bankfüggetlen automatákat üzemeltető cég. Példáját a szakemberek szerint követheti néhány bank saját üzemeltetésű pénzkiadójával. Egyelőre ez még legfeljebb megfontolások tárgya, de nem árt odafigyelni, milyen automatából veszünk fel Ausztriában készpénzt. 

Az ausztriai Erste Bank és a Sparkasse egy ideje már fontolgatja, nem kellene-e akár a saját ügyfelekre is díjat kiróni, ha készpénzt vesznek fel. Ám eddig csak az Euronet 360 Limited szánta rá magát erre a lépésre. Így aki az amerikai cég egész Ausztriában működtetett összesen 80 automatája egyikét használja, közvetlenül a pinkód megadása előtt egy közleménnyel találja magát szemben: a pénzfelvétel 1,95 euró díj felszámolását vonja maga után. Aki nem szeretne fizetni, annak a gép felkínálja a tranzakció megszakításának lehetőségét. Tény azonban, hogy a pénzfelvétel megkezdése előtt semmi nem figyelmeztet a díjra.

Pedig az osztrákok nincsenek hozzászokva az ilyesmihez: eddig minden Bankomatnál ingyen vehettek fel pénzt, függetlenül attól, hogy kártyájuk melyik pénzintézetnél vezetett számlájukhoz kapcsolódott. Igaz, a kártyás vásárlást a bankok jutalékkal sújtották - ha nem is nagy összeggel.

Ausztriában összesen 8800 bankautomata működik, szervezetileg ezek csaknem kivétel nélkül a Payment Service Austria (PSA) tulajdonban vannak. E szervezet 100 százalékban az osztrák pénzintézetek tulajdona. A "csaknem" jelenleg az automaták 15 százalékára vonatkozik: ezeket bankfüggetlen üzemeltetők tartják fenn. A legnagyobb közülük a First Data szintén amerikai cég - amely azonban sietett közölni, hogy nem vezet be díjat. Az osztrák pénzintézetek eddig sem nézték jó szemmel az ilyen "betolakodókat", már csak azért sem, mert például a First Data nagyvonalúságának árát ők fizetik meg: ez a cég a bankoktól szed díjat, annak fejében, hogy ügyfeleik továbbra is ingyen vehessenek fel pénzt. Vagyis a bankoknak továbbra is érdeke, hogy ügyfeleik banki automatákat használják, másrészt mindenkinek érdemes ezentúl megnézni, milyen üzemeltetőhöz tartozik a pénzkiadó gép. A függetlenek nagy előszeretettel működnek bevásárló központokban, nagyobb üzletekben.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl